ΕΕ: Κώδικας κατά της παραπληροφόρησης από τις 25 Αυγούστου – Εθελοντική δέσμευση από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει οι διαδικτυακές πλατφόρμες να προσδιορίζουν με σαφήνεια περιεχόμενο – εικόνες, ήχους, κείμενα – που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την καταπολέμηση των κινδύνων παραπληροφόρησης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για αξίες και διαφάνεια, Vera Jourova, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εκπρόσωπος απηύθυνε αυτό το αίτημα στους υπογράφοντες τον κώδικα ορθών πρακτικών της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης, με τους οποίους συναντήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Αυτός ο κώδικας, ο οποίος δεν είναι νομικά δεσμευτικός, συγκεντρώνει περίπου 40 οργανισμούς σε εθελοντική βάση, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πλατφορμών όπως το Facebook, το Google, το YouTube και το TikTok, ενώ το Twitter αποχώρησε πρόσφατα από αυτήν την ομάδα.
«Οι υπογράφοντες, όπως το Bing Chat για τη Microsoft και το Bard για την Google, θα πρέπει να ενσωματώσουν τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε αυτές οι υπηρεσίες να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους παράγοντες που παράγουν παραπληροφόρηση», δήλωσε η Vera Jourova.
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΚ, οι υπογράφοντες που έχουν υπηρεσίες που ενδέχεται να διαδώσουν παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να εφαρμόσουν μια τεχνολογία που να αναγνωρίζει αυτό το περιεχόμενο και να το υποδεικνύει με σαφήνεια στους χρήστες.
Από τις 25 Αυγούστου, οι μεγαλύτερες πλατφόρμες, που συγκεντρώνουν πάνω από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην ΕΕ, θα υπόκεινται σε υποχρεώσεις βάσει της νομοθεσίας για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Αυτός ο κανονισμός προβλέπει την «προσφυγή σε ορατό σήμα» για να εγγυηθεί ότι «ένα ηχητικό ή βίντεο που δημιουργείται ή χειραγωγείται είναι αναγνωρίσιμο».
Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την εφαρμογή αυτής της ετικέτας «άμεσα» εντός του κώδικα καλών πρακτικών κατά της παραπληροφόρησης.
Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται ειδική νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προβλέπει υποχρεώσεις διαφάνειας για τους παραγωγούς εκδοτικού περιεχομένου όπως το ChatGPT, αλλά αυτές οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωβουλευτών είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More