ΕΕ: Κοινή προσέγγιση για την είσοδο όσων εγκαταλείπουν τη Ρωσία λόγω πολέμου – Έτοιμη να δεχτεί Ρώσους η Γερμανία
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρειαστεί να αναπτύξουν κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα αιτήματα εισόδου Ρώσων πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πρωτόγνωρο πλαίσιο» και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ανησυχίες ασφαλείας αλλά και γεωπολιτικής φύσεως. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “είναι σημαντικό να αναπτυχθεί μια κοινή προσέγγιση με τα κράτη-μέλη» και ότι «όλες οι αιτήσεις για θεώρηση βίζας θα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση» και να λαμβάνεται υπόψη η νομοθεσία για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διαδικασία ασύλου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή είναι σε στενή επαφή με τα κράτη-μέλη για να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα.
«Φύγαμε λόγω της επιστράτευσης» λένε Ρώσοι που έφτασαν αεροπορικώς στο Γερεβάν της Αρμενίας
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε ότι μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε 40 πόλεις της Ρωσίας και τέθηκαν υπό κράτηση πάνω από 1300 πολίτες. Παράλληλα, είπε ότι Ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα τους μέσω της νόμιμης οδού, είτε με τραίνα, είτε με αυτοκίνητα διασχίζουν τα σύνορα με προορισμό την Τουρκία, ή τη Σερβία, ή ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τους Ρώσους πολίτες που έχουν το κουράγιο και το θάρρος να δείξουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του Πούτιν και στον παράνομο πόλεμο της Ουκρανίας και ότι η ΕΕ εργάζεται για να βρει τρόπο να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε αυτούς τους ανθρώπους. «Οι συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική θεώρησης βίζας είναι μερικώς στα χέρια των κρατών-μελών, καθώς και η κατά περίπτωση αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου», ανέφερε τέλος ο Πίτερ Στάνο.
Πού καταφεύγουν όσοι επιστρατεύονται και δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο στην Ουκρανία
Γερμανία: Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δεχτεί Ρώσους λιποτάκτες
Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί λιποτάκτες του ρωσικού στρατού που «απειλούνται με σοβαρή καταστολή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, μία ημέρα μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αυτός που αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία» είπε η Νάνσι Φέζερ σε αυτήν τη συνέντευξη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υιοθέτησε την ίδια στάση σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους». «Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Η χορήγηση πολιτικού ασύλου ωστόσο δεν γίνεται αυτόματα, αλλά προηγείται ένας έλεγχος ασφαλείας, υπενθύμισε η υπουργός Εσωτερικών.
Εδώ και πολλούς μήνες η Γερμανία φιλοξενεί 438 αντιφρονούντες που απειλούνται με διώξεις από τις ρωσικές αρχές. Στην πλειονότητά τους είναι δημοσιογράφοι, διευκρίνισε η Φέζερ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More