ΕΕ: Η στρατιωτική λύση δεν εξασφαλίζει βιώσιμο μέλλον για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει προκληθεί από τις στρατιωτικές δράσεις της Χεζμπολάχ, τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν.
Η ΕΕ επισημαίνει ότι η στρατιωτική λύση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τον ισραηλινό και παλαιστινιακό λαό, επικεντρώνει την προσοχή της στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θεωρώντας την ως τον μόνο δρόμο για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποκλιμάκωση της έντασης, και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για να ανοίξει το δρόμο για διπλωματία σε διάφορα μέτωπα.
Βρυξέλλες – Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιοζέπ Μπορέλ
«Οι τρομακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Χαμάς και άλλους τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου 2023 είχαν αντίκτυπο στην περιοχή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι σκέψεις και οι καρδιές μας ήταν με τις οικογένειες αυτών των 1.200 αθώων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν βάναυσα, καθώς και με τα ανείπωτα βάσανα των ομήρων και των οικογενειών τους. Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους αμέσως και άνευ όρων. Ο ισραηλινός λαός δεν μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με σιγουριά μέχρι να είναι σίγουρος ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.
Το περασμένο έτος έχει δει επίσης τα φρικτά δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και αργότερα στη Δυτική Όχθη. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος που κήρυξε η ισραηλινή κυβέρνηση στη Χαμάς έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση. Οι έντονοι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα σε ερείπια. Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και οι έντονοι βομβαρδισμοί έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα σε ερείπια. Ο πληθυσμός υποφέρει από πείνα και ασθένειες καθώς το Ισραήλ πολιορκεί τη λωρίδα της Γάζας. Τα σημάδια είναι βαθιά και ο παλαιστινιακός λαός δεν μπορεί να δει μέλλον αν δεν γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του.
Η ΕΕ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακουφίσει τις ακραίες ανάγκες του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων πείνας ή βασικής έλλειψης εμβολιασμού για τα παιδιά, κινητοποιώντας πρωτοφανή επίπεδα ανθρωπιστικής βοήθειας. Δυστυχώς, αυτή η βοήθεια δεν φτάνει πάντα σε όσους έχουν ανάγκη, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις παρεμποδίστηκε και παρακωλύθηκε. Η ΕΕ έχει επίσης προειδοποιήσει επανειλημμένα για δυσανάλογη χρήση βίας ασυμβίβαστη με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το οποίο πρέπει να τηρείται ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατά την άσκηση του νόμιμου δικαιώματος αυτοάμυνας.
Ένα χρόνο μετά την τρομερή επίθεση κατά του Ισραήλ, η κατάσταση χειροτερεύει. Οι άνθρωποι στην περιοχή είναι πιο ανασφαλείς από ποτέ και έχουν παγιδευτεί σε έναν ατελείωτο κύκλο βίας, μίσους και εκδίκησης. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πλήρους πυρκαγιάς που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μην μπορεί να ελέγξει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λυπάται και απορρίπτει την κλιμάκωση της βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων με την εκτόξευση πυραύλων από τη Χεζμπολάχ. Ανησυχούμε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λιβάνου, όπου η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Λιβανέζοι είναι πλέον εκτοπισμένοι, ενώ 60.000 Ισραηλινοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Βόρειο Ισραήλ. Τότε η εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι κλιμακούμενη και φέρνει την περιοχή πιο κοντά στον πόλεμο. Ταυτόχρονα, οι νέες εξελίξεις στη Δυτική Όχθη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Καμία στρατιωτική λύση δεν θα φέρει μέλλον στον λαό του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τους Άραβες εταίρους της για τρόπους προώθησης και εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, η ΕΕ συγκέντρωσε έναν τεράστιο αριθμό μελών του ΟΗΕ πίσω από αυτήν την πολιτική λύση. Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν τον σκοπό με την πεποίθηση ότι είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.
Η ΕΕ θεωρεί ότι μια άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων και να αποκλιμακωθεί αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την περιοχή που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ έχει ζητήσει με συνέπεια αυτό και εργάζεται με εταίρους για να το επιτύχει.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για να ανοίξει το δρόμο για διπλωματία σε διάφορα μέτωπα. Τα ουσιαστικά βήματα περιλαμβάνουν τώρα την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στον Λίβανο για τις προεδρικές εκλογές, την ανάπτυξη του Λιβανικού Στρατού στο Νότο, μια πιο ισχυρή εντολή για την UNIFIL και την οργάνωση μιας επείγουσας ανθρωπιστικής διάσκεψης.
Η ώρα για την κατάπαυση του πυρός είναι τώρα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά. Η επέτειος της 7ης Οκτωβρίου απλώς ενισχύει τις προσπάθειες της ΕΕ για την ανάγκη επίτευξης αυτής της περιφερειακής εκεχειρίας».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More