Δ. Παρασκευής στο ΕΡΤΝews: Ο μεταπνευμονοϊός δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα – Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τα παθογόνα
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες λοιμώξεις, δηλαδή βήχας, καταρροή, κόπωση είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Update για τον μεταπνευμονοϊό (HMPV). «Δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό, που γενικά δεν προκαλεί σοβαρή συμπτωματολογία, εκτός από τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως η πλειονότητα αυτών των ιών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών μικρής ηλικίας», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Η επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν αναφέρει κάποια ανησυχία. Είναι περίοδος που έχουμε αυξημένη κυκλοφορία αναπνευστικών λοιμώξεων, κάτι το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στη γρίπη και αυτό ισχύει και για την Κίνα.
Δεν πρόκειται για νέο παθογόνο όπως η Covid
Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος υπάρχει και στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη χώρα μας σε πολύ μικρά ποσοστά. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάτι περίεργο και τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αναδεικνύουν ότι ο ιός αυτός έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και είναι πιο λοιμογόνος. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν τα στοιχεία από την Κίνα.
Είναι μια περίοδος που γενικά σε όλο τον πλανήτη, στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε αυξημένη κυκλοφορία λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας και υπάρχει αυξημένη προσέλευση χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει κορεσμός, ότι υπάρχει κάτι περίεργο, όπως συνέβη αντίστοιχα το 2020, αναφέρει ο κ. Παρασκευής.
Η μεγάλη διαφορά από την πανδημία και το 2019, ήταν ότι είχαμε περιστατικά λοιμώξεων αναπνευστικού άγνωστης αιτίας.
Ξέραμε ότι πρόκειται για κάτι άγνωστο, για κάτι καινούργιο, ένα καινούργιο παθογόνο, το οποίο προκάλεσε στη συνέχεια αυτά που γνωρίζουμε όλοι μας. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι παρόμοιο
Ο κορονοϊός και οι υπόλοιποι ιοί του αναπνευστικού αναδεικνύουν ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, έχει εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά κατά κανόνα εμβολιάζονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτό δεν περιορίζει σημαντικά την κυκλοφορία του ιού στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Σίγουρα η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού είναι ο Νοέμβριος, αλλά σε κάθε περίπτωση η σύσταση συνεχίζει να είναι ισχυρή, είπε, κλείνοντας ο Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τα περισσότερα παθογόνα.
Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή Update με τους Γιώργο Σιαδήμα, Στέλλα Παπαμιχαήλ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More