Δ. Παπαστεργίου στο 11o Technology Forum: «Σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας ο τρόπος με τον οποίο η χώρα αλλάζει στον ψηφιακό τομέα»
«Πολύ αισιόδοξος» ότι ο τρόπος με τον οποίο πλέον η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα και στον ψηφιακό τομέα δημιουργεί σημαντική θετική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα της χώρας, δήλωσε σήμερα, από το βήμα του 11ου Technology Forum, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και πρόσθεσε: «το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την αλλαγή, την ψηφιοποίηση της χώρας, από μόνο του πλέον γεννά ιδέες».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι, όταν πριν από μια πενταετία, γινόταν συζήτηση για τη θέση της Ελλάδας στον τομέα του Νέου Διαστήματος (New Space), αυτή ίσως ακουγόταν σαν ανέκδοτο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί ολόκληρο οικοσύστημα εταιρειών στον συγκεκριμένο χώρο, κάποιες από τις οποίες εδρεύουν μάλιστα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
«Οι τρεις διαγωνισμοί που “τρέχουμε” μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), προσήλκυσαν στη χώρα κορυφαίες εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές ούτως η άλλως είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με το ελληνικό οικοσύστημα, αλλά κάποιες εξ αυτών δεν περίμεναν καν να πάρουν τον διαγωνισμό, αλλά ήρθαν και άνοιξαν γραφεία στην Ελλάδα, γιατί βλέπουν ότι υπάρχουν μυαλά, υπάρχει καινοτομία, υπάρχει οξυδέρκεια».
Παράλληλα, προχωρούν οι υποδομές που υποβοηθούν την ανάπτυξη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως ο ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» και τα κέντρα δεδομένων (data centers), ώστε -μεταξύ άλλων- οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στον κρίσιμο αυτό χώρο να αποκτήσουν σταδιακά τα εργαλεία, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν στην πράξη όσα θέλουν να κάνουν. «Ερχόμαστε να δημιουργήσουμε πλέον τις υποδομές, τις ταχύτητες για να μπορέσουν αυτές οι εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι, να έχουν τον χώρο να το κάνουν» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και λοιπούς ευρωπαϊκούς πόρους, επενδύονται 35 εκατ. στον «Δαίδαλο». Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό το νέο περιβάλλον τεράστια πρόκληση αποτελεί ο τομέας της υγείας και τα δεδομένα που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.
«Θα μπορούσα να μιλάω για αρκετή ώρα για το πόσο αισιόδοξος είμαι για όλα όσα γίνονται. Την ώρα αυτή τρέχουν έργα δισεκατομμυρίων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό θέμα είναι και το ανθρώπινο δυναμικό και η ανάγκη οι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια να πειστούν ότι θα γυρίσουν και θα βρουν στη χώρα δουλειές που αξίζουν τον κόπο.
Ο κ.Παπαστεργίου σημείωσε ωστόσο ότι η μεγάλη πρόκληση είναι μπροστά, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάει μόνο για τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, «που είναι δύσκολα ορόσημα», αλλά και για όλο το κομμάτι της διαχείρισης που θα προκύψει «αφότου ψηφιοποιήσουμε όλο αυτό τον όγκο δεδομένων από την υγεία, τη δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο, τις πολεοδομίες και τα Γενικά Αρχεία Κράτους. Νομίζω πως είμαστε μόνο στην αρχή και θεωρώ πως πραγματικά έχουμε πολλά πράγματα να δούμε στο μέλλον, συνδυάζοντας βέβαια όλα αυτά και με τα έργα των έξυπνων πόλεων, τα οποία τρέχουν στο υπουργείο και που μαζί με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” κοντεύουν το μισό δισεκατομμύριο» κατέληξε.
Σε ακόμα περισσότερες ξένες επενδύσεις στοχεύει η Περιφέρεια
Nα προσελκύσει ακόμα περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας στοχεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Τζόλλας. «Το 2019 δεν είχαμε καμία πολυεθνική στη Θεσσαλονίκη. Τώρα έχουμε αρκετές και θέλουμε να φέρουμε ακόμα περισσότερες. Για αυτό στηρίζουμε και όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες όπως το (τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς) ThessINTEC και την (έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας) Beyond, για να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε πεινασμένοι για καινοτομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζόλλας.
Συμπλήρωσε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η ανοιχτή καινοτομία στην περιοχή να εκφράζεται με ενιαίο τρόπο και η πληροφορία και η γνώση για το τι ζητάει η αγορά να είναι ενοποιημένη σε μια πλατφόρμα, από την οποία θα την αντλεί όποιος θέλει να δημιουργήσει μια νεοφυή επιχείρηση ή να εγκατασταθεί στην περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια και το One Stop Liaison Office, υπενθύμισε.
Πολλές ευκαιρίες μπροστά για μια πόλη που έχει μείνει πίσω
Την εκτίμηση ότι για τη Θεσσαλονίκη ανοίγονται πλέον πολλές ευκαιρίες, λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης της πόλης στο σταυροδρόμι των δικτύων ενέργειας, διατύπωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γεώργιος Αρβανίτης, επισημαίνοντας ότι αυτό συνιστά ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση για την πόλη, που πρέπει να προγραμματίσει και να εφαρμόσει ό,τι χρειάζεται, ώστε να περάσει στον επόμενο βηματισμό της.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Θεσσαλονίκη έχει μείνει πίσω σε πολλά πεδία και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της τεχνολογίας, του φυσικού περιβάλλοντος, του κυκλοφοριακού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης. Για να επιτευχθούν οι στόχοι, χρειάζεται συντονισμένη δράση και προσπάθεια, καθώς «αν δεν συντονιστούμε όλοι οι φορείς, θα δούμε το ένα τρένο να φεύγει μετά το άλλο». O κ.Αρβανίτης αναφέρθηκε ακόμα στο πλαίσιο στρατηγικών στόχων που επιτάσσει για την πόλη η ένταξή της στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρώπης, οι οποίες θα πρέπει να πετύχουν 20 χρόνια νωρίτερα, το 2030, τους σχετικούς στόχους που έχουν τεθεί συνολικά για την ΕΕ για το 2050.
Η δεκαετία που η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει
«Ό,τι σχεδιάζαμε για τη Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του ΄90 (στους τομείς της καινοτομίας, της πληροφορικής και της τεχνολογίας) γίνεται τώρα πραγματικότητα, με καθυστέρηση άνω των 30 ετών» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Θεσσαλονίκη παίρνει τον δρόμο της, αφού το οικοσύστημά της έχει ωριμάσει: «Νομίζω πως πλέον έχει διαμορφωθεί μια συμμαχία και μπαίνουμε στη δεκαετία που η πόλη θα αλλάξει». Είπε ότι όλοι οι φορείς της πόλης χρειάζεται να υπερασπιστούν εγχειρήματα στα οποία συγκεντρώνεται και εκφράζεται όλη η δυναμική του κλάδου, όπως η έκθεση Beyond, στην οποία η επισκεψιμότητα ήταν σήμερα -πρώτη ημέρα της διοργάνωσης- αυξημένη κατά 250%, σε σχέση με πέρυσι.
Κατά τον πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), Παναγιώτη Κετικίδη, «είναι η στιγμή» για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και του οικοσυστήματός της. «Είμαστε έτοιμοι, αλλά λείπει ο ενορχηστρωτής, ο μαέστρος που θα αναλάβει να συντονίσει όλες τις διαδικασίες» είπε και συμπλήρωσε ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, ένας από τους έξι πυλώνες της ΑΖΚ είναι ακριβώς η συνεργασία. Αναφερόμενος στην ανοιχτή καινοτομία, επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη ο τετραπλός έλικας (πανεπιστήμια/ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, διοίκηση, κοινωνία) και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να μπουν στο «παιχνίδι» και οι πολίτες. «Δεν μπορεί να αναπτυχθεί ανοιχτή καινοτομία χωρίς συνεργασία» συνόψισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More