Δ. Μακεδονία: Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Υγείας για τον νέο υγειονομικό χάρτη
Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τον νέο υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, θα έχουν την Παρασκευή 16.5.2025 στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης υγείας, Αναστάσιος Φούντογλου.
Ο κ. Φούντογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, διευκρίνισε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι αυτή που καταρτίζει τον Υγειονομικό Χάρτη», αλλά, με τις μελέτες που έχει εκπονήσει, θέλησε να ανακινήσει το θέμα, γιατί, όπως είπε, «το σύστημα υγείας που έχουμε τα τελευταία 20 χρόνια είναι μέτριο και παρέχει μέτριες υπηρεσίες στους πολίτες».
Αυτό, όπως τόνισε, αποτυπώνεται και στους δείκτες υγείας, σύμφωνα με τους οποίους, οι μισοί πολίτες φεύγουν από τη Δυτική Μακεδονία και αναζητούν αλλού υπηρεσίες υγείας, όχι γιατί δεν υπάρχουν καλοί γιατροί, αλλά γιατί το σύστημα δεν είναι δομημένο και οργανωμένο πάνω σε σωστές βάσεις.
Για τον λόγο αυτό, ανέφερε ο κ. Φούντογλου, το σύστημα υγείας στη Δυτική Μακεδονία χρειάζεται αλλαγή, η οποία επιβάλλεται και από τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής (που τη θέλουν πρώτη περιοχή σε θανάτους από καρδιοαγγειακά νοσήματα και με υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου σε κάτω των 65 ετών).
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, ανοίγει τη συζήτηση για τον υγειονομικό χάρτη και καταθέτει τη δική της οπτική στο υπουργείο, για το που πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «απλές παρεμβάσεις μπορούν να ανατάξουν το σύστημα».
Για τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν 8 ουρολόγοι και δεν υπάρχει ουρολογική κλινική, με αποτέλεσμα τα σοβαρά περιστατικά φεύγουν στη Θεσσαλονίκη.
Πρότεινε να οργανωθεί μια ουρολογική κλινική αναφοράς για όλη Δυτική Μακεδονία και αυτό να γίνει και για κλινικές άλλων ειδικοτήτων, οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να συνδεθούν με Πανεπιστημιακές κλινικές των Ιωαννίνων ή της Θεσσαλονίκης.
Στις προτάσεις της περιφέρειας περιλαμβάνεται επίσης, μεταξύ άλλων, η λειτουργεία Αιμοδυναμικού ιατρείου και η ισχυροποίηση της ογκολογικής κλινικής.
Στο μεγάλο ζήτημα της έλλειψης γιατρών, ως απόρροια του γεγονότος ότι πολλές προκηρύξεις θέσεων βγαίνουν άγονες, ο κ. Φούντογλου, υπενθύμισε τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα που προσφέρει η ίδια η περιφέρεια σε ειδικευμένους γιατρούς, που θα επιλέξουν νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More