Δ. Κουμανάκου στο Πρώτο: Οι Ισραηλινοί είναι πλέον αναγκασμένοι να κάνουν την εκκαθάριση της Χαμάς (audio)
«Είναι μια περίοδος στην οποία προβλήματα τα οποία βρίσκονταν κατά κάποιον τρόπο υπό έναν υποτυπώδη έλεγχο, τώρα πλέον έχουν εκραγεί. Έχουν διαρρήξει την πολιτική επιφάνεια και φωνάζουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά» ανέφερε η πρέσβειρα επί τιμή Δανάη Κουμανάκου, καλεσμένη στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, σε μια συνέντευξή που στο επίκεντρό της είχε την φλεγόμενη Μέση Ανατολή, ένα από τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην περιοχή μας.
«Δεν πρέπει να παραλείψουμε να κουβεντιάζουμε ως κοινωνίες και τι παραλείψαμε ή τι κάναμε κι έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Και αν κάποια στιγμή στο άμεσο παρελθόν θα έπρεπε να έχουμε υπάρξει πιο αυστηροί ή πιο απαιτητικοί σε αρχές και διαδικασίες, ώστε να μη φτάσουμε στο σημερινό σημείο όπου η κατάσταση φλέγεται από τον Καύκασο μέχρι κάτω την Αίγυπτο» προσέθεσε η κ. Κουμανάκου.
Η εκτίμησή της σχετικά με την έκβαση του στόχου του Ισραήλ να εκριζώσει την Χαμάς, είναι πως το σχέδιο αυτό προχωράει κανονικά.
«Όπως έχουμε δει αυτές τις τελευταίες μέρες από το διοικητικό συμβούλιο της Χαμάς ήδη τέσσερις ή πέντε, το Ισραήλ τους έχει εξουδετερώσει. Αυτό λοιπόν είναι το ένα κρατούμενο. Επομένως εγώ βλέπω ότι οι εξαγγελίες, ότι θα σας βγάλουμε έξω και θα σας κατεβάσουμε έναν έναν και δεν θα βρείτε καταφύγιο πουθενά, είναι εν κινήσει. Πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί προφανώς γνωρίζουν πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία λένε ή αφήνουν να εννοηθούν και ότι έχουν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα κινηθούν μέσα στην Λωρίδα της Γάζας» επισήμανε η κ. Κουμανάκου.
Επιπλέον, σημείωσε το ενδιαφέρον που διάβασε, όπως είπε, ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχουν σχέδια ώστε στο βόρειο μέρος της Λωρίδας της Γάζας να δημιουργηθεί ένα buffer για όσο καιρό χρειαστεί και κάπου ακροθιγώς, ότι εκεί, αν το δεχόταν το Ισραήλ, θα μπορούσε να βοηθήσει και η διεθνής κοινότητα με κάποια παρουσία. «Αλλά αυτά είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα. Πρέπει να περιμένουμε να εξελιχθούν οι κινήσεις του Ισραήλ, γιατί δεν τρέφω πλέον καμία αμφιβολία και αυταπάτη ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν. Οι Ισραηλινοί είναι πλέον αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να κάνουν την εκκαθάριση της Χαμάς κατά το δυνατόν» συμπλήρωσε η κ. Κουμανάκου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατός του Ισραήλ δεν θα προβεί εσκεμμένα σε ακρότητες. «Όμως, επειδή η κατάσταση επί του πεδίου στη Γάζα είναι εξαιρετικά περίπλοκη, μπορώ να προδικάσω ότι θα υπάρξουν πολύ άσχημες στιγμές και γεγονότα» τόνισε.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ, η κ. Κουμανάκου επισήμανε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά την τεράστια ασφάλεια η οποία τον περιβάλλει, έκανε μια επίδειξη θάρρους πραγματοποιώντας το συγκεκριμένο ταξίδι.
«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν δεν ήθελε πραγματικά να πάει στο Ισραήλ, είχε κάθε λόγο να αναβάλει την επίσκεψή του γιατί εν τω μεταξύ η ρουκέτα εντός εισαγωγικών στο νοσοκομείο Αλ Αχλί ματαίωσε την τετραμερή, την οποία είχε κανονίσει ο Μπλίνκεν με τον Αμπάς, με τον Σίσι και με τον Αμπντάλα της Ιορδανίας. Και αυτό ήταν, κατά τη γνώμη μου, ένα εξαιρετικό δείγμα της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία έδρασε αστραπιαία και ελπίζαμε, αφελώς απ’ ό,τι αποδεικνύεται, να έχουμε κάποια συζήτηση, η οποία θα πρόσφερε χώρο και χρόνο στη διπλωματία μήπως βρεθούν λύσεις και μην χρειαστεί αυτό το οποίο περιμένουμε να γίνει από στιγμή σε στιγμή. Νομίζω λοιπόν ότι αυτά τα οποία είπε στους Ισραηλινούς ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ξεκάθαρα ότι αντιλαμβάνεται το δικαίωμα τους στην αυτοάμυνα, αλλά ότι ταυτόχρονα το παλαιστινιακό κράτος πρέπει να υπάρξει και ότι σε κάθε εκδήλωση πολέμου μάχης επιχειρήσεων, το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο θα πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό» ανέφερε η κ. Κουμανάκου.
Ειδικά όσο αφορά στην ταύτιση του Προέδρου Πούτιν με την Χαμάς, από τον κ. Μπάιντεν, η κ. Κουμανάκου, είπε χαρακτηριστικά «δεν με παραξένεψε καθόλου».
«Από τις πρώτες ώρες της επίθεσης της Χαμάς στους άοπλους Ισραηλινούς, πολλοί από εμάς σκεφτήκαμε ότι βλέπαμε ανάλογο σενάριο με αυτό το οποίο είδαμε να εκτυλίσσεται κατ’ αναλογίαν τις πρώτες ώρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι οι ίδιες πρακτικές. Μπαίνω μέσα, σφάζω, λεηλατώ, καίω, καταστρέφω. Γιατί έτσι αποφάσισα. Η νομιμοποίηση, πολιτική ή νομική, έπεται και είναι κομμένη και ραμμένη στη διήγηση του καθενός. Αλλά επειδή στον πολιτισμό μας έχουμε συμφωνήσει ότι οι πράξεις έχουν σημασία, αυτές οι πράξεις είναι ίδιες και με τον ίδιο τρόπο τις χαρακτηρίζουμε» επισήμανε η κ. Κουμανάκου.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More