Δ. Καιρίδης από Γαύδο για μεταναστευτικό: ”Είμαστε δίπλα στους ακρίτες μας”
Το μήνυμα της κυβέρνησης για συντονισμό των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα των μεταναστευτικών ροών, μετέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο ακριτικό νησί της Γαύδου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: ”Μεταφέρω το μήνυμα της Κυβέρνησης ότι είμαστε δίπλα στους ακρίτες μας και δεν θα πρέπει να αισθάνεται κανείς μόνος. Υπογραμμίζουμε τη θέλησή μας για να συντονιστούμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα έχουμε καταφέρει σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, όπως στο ανατολικό Αιγαίο, όπου τα πράγματα βαίνουν ομαλά”. Ο κ. Καιρίδης επεσήμανε πως επισκέφθηκε την Γαύδο για να συζητήσει το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία και με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού, που, όπως πρόσθεσε, “έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, πάντα εντός των ευρωπαϊκών νόμων και των ανθρωπιστικών αξιών”.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι “το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και ήδη μετράμε μία 10ετία. Με δεδομένη την κρίση στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση. Αυτό που ήδη κάναμε με την κατάθεση σχεδίου νόμου είναι να δώσουμε την ευελιξία στο ταμείο του Υπουργείου να συνδράμει Δήμους και Περιφέρειες όπου υπάρχουν δομές αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχουν. Ήδη έχουμε λάβει σχετικό αίτημα από τον Δήμο Γαύδου που εξετάζουμε, ώστε να συνδράμουμε οικονομικά στο πρόβλημα που υπάρχει. Η Κρήτη γενικά είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να την στηρίξουμε ώστε να μην έχουμε παρενέργειες. Βλέπω ανθρώπους που κατανοούν, με λύσεις για την τοπική κοινωνία”.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Κρήτης θα είναι διαρκής. Και πρόσθεσε: “Κλειδί για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς από εκεί είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών, λόγω οικονομικής κρίσης. Πιέσαμε την Ε.Ε. για μία συμφωνία με την Αίγυπτο και απότοκος ήταν η υπογραφή, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Κάιρο. Δεν ήταν εύκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι, καθώς θεωρούν ότι η Μεσόγειος είναι πολύ μακριά. Δείξαμε αντανακλαστικά και θα μεταβώ και εγώ στην Αίγυπτο κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού. Ήδη υπάρχουν συνομιλίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συνεργασία το πρόβλημα στην πηγή του και πια έχουμε μία καλύτερη πορεία”.
Η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη από την πλευρά της ανέφερε: “Η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη και να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Από το υστέρημά τους οι Γαυδιώτες στήριξαν τους ανθρώπους αυτούς. Είμαστε ένας μικρός τόπος, με λίγους κατοίκους και μικρό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και στηρίξαμε καλύτερα αυτή την κατάσταση. Θα θέλαμε την οικονομική στήριξη ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και εν όψει τουριστικής περιόδου να δούμε πως θα γίνει η διαχείριση γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Γαύδος ζει από τον τουρισμό”.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ”Είχαμε συζητήσει γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των φορέων θα μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη έχει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ από τον τουρισμό και πρέπει να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό θα βγει μέσα από τη συνεννόηση και συνεργασία και γι’ αυτό είμαστε εδώ”.
Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More