Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Αναστασόπουλος, δικηγόρος: Ποιοι δανειολήπτες καλύπτονται από τη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών

«Είναι πράγματι πολύ μικρό το ποσοστό των δανειοληπτών που δικαιούται την επιδότηση», δήλωσε αρχικά στην ΕΡΤ και τον Κώστα Λασκαράτο ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος. Σχολίασε ακόμη το σχέδιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, ύστερα από την πρόταση των συστημικών τραπεζών για τη στήριξη των χαμηλού εισοδήματος δανειοληπτών.

«Στην πραγματικότητα μιλάμε για τον ίδιο νόμο που περιγράφει τους ευάλωτους οφειλέτες που περιγράφονται στον πτωχευτικό Κώδικα, δηλαδή τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και πολύ μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, συγκεκριμένα κύριας κατοικίας. Άρα λοιπόν, αυτοί οι οποίοι έχουν ένα μέσο στεγαστικό δάνειο και έχουν ένα σχετικά μέσο εισόδημα, δεν μπορούν να πάρουν την επιδότηση. Τι εννοώ με αυτό; Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι ο ευάλωτος οφειλέτης για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό θεωρείται αυτός του οποίου δεν ξεπερνά το ετήσιο εισόδημα τις 7.000 ευρώ. Αν δεν μιλάμε για μία οικογένεια με δύο πρόσωπα, ένα ζευγάρι, η προσαύξηση είναι τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ για τον σύζυγο. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να ξεπερνά το ετήσιο εισόδημα τις 10.500 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μιλάμε για μια επιδότηση, για ανθρώπους οι οποίοι είναι πραγματικά φτωχοί», διεκρίνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν πρέπει να «ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ένα δάνειο, μπορεί όμως να έχει μια πιστωτική κάρτα, μπορεί να έχει ένα επισκευαστικό δάνειο. Εν πάσει περιπτώσει, είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες και η πολιτεία δεν μπορούν να καλύψουν πολύ μεγάλες τρύπες. Σίγουρα όμως, στη συγκεκριμένη συγκυρία που το πρόβλημα αφορά όλους τους οφειλέτες, χωρίς να είναι δική τους ευθύνη, περιμένουμε να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουν και πώς θα ανταποκριθούν οι τράπεζες στις περιπτώσεις που κάποιος δεν πληροί τα κριτήρια αυτά.

Έχει την αύξηση αυτή, η οποία είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, σε επιμηκύνσεις. Αν θα φορτωθεί όλο το κόστος ο οφειλέτης; Η απάντηση είναι ναι, πως στην καλύτερη θα φορτωθεί όλο το κόστος οφειλέτης μέσω της επιμήκυνσης. Μένει να δούμε όμως εάν θα τους διευκολύνουν οι τράπεζες με επιμηκύνσεις, με προσωρινές ρυθμίσεις και με μια διαδικασία η οποία θα είναι απλή για τον κόσμο, προκειμένου να μην έχουμε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. αλλά και μία περαιτέρω θα έλεγα απομάκρυνση των δανειοληπτών από το τραπεζικό σύστημα».

Πόσοι θα βρεθούν κάτω από την «ομπρέλα» της οικονομικής ενίσχυσης και ποιοι όχι;

«Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή; Πρόκειται για 12μηνη ρύθμιση με επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης του επιτοκίου. Αφορά 30.000 δάνεια. Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι είναι γύρω στα 2 δισ. και είναι δάνεια είτε στεγαστικά ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων, που έχουν εξασφάλιση στην κύρια κατοικία. Άρα μιλάμε μόνο για αυτά τα δάνεια. Εγώ εγώ θεωρώ πως ο αριθμός που μένει εκτός, είναι πολλαπλάσιος αυτών που εντάσσονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Ο κ. Αναστασόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι και «οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν και με τους νέους κανόνες της αγοράς, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους καταθέτες ώστε να βγάλουν κέρδος και να ανακυκλώσουν το κέρδος αυτό, δίνοντας νέα δάνεια στην κοινωνία. Άρα λοιπόν, θεωρώ πως και οι ίδιες οι τράπεζες, ακόμα κι αν η πολιτεία δεν παρενέβαινε με κανέναν τρόπο, θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να λειτουργήσουν ανταποδοτικά. Γιατί μη ξεχνάμε ότι οι πολλοί ενδεχομένως δανειολήπτες, είναι και καταθέτες. Δεν μπορεί λοιπόν, την ίδια στιγμή, ένας οποίος έχει πάρει δάνειο να πληρώνει το δάνειό του πολύ ακριβό, έτσι δεν είναι; Και όταν αυξάνεται η αξία του χρήματος, αυτό να μην φαίνεται με κανέναν τρόπο στην κατάθεση του».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More