Δώδεκα μήνες πολέμου στη Μ. Ανατολή – Από τις επιθέσεις σε οικισμούς και το μουσικό φεστιβάλ, στην ισοπέδωση της Γάζας
Ξημερώματα Σαββάτου 7ης Οκτωβρίου 2023. 6:29 το πρωί. Τρομοκράτες της Χαμάς ξεκινούν από την Γάζα προς τον σιδερένιο φράκτη που την χωρίζει με το Ισραήλ. Μία άνευ προηγουμένου συντονισμένη επίθεση ξεκινά.
Ρουκέτες εκτοξεύονται προς το Ισραήλ. Σημεία στον φράκτη ανατινάζονται… Ομάδα τρομοκρατών εισβάλλουν από γης και αέρος στο μουσικό φεστιβάλ Νova. Επί δύο και πλέον ώρες σκοτώνουν 260 νεαρούς που διασκέδαζαν αμέριμνοι και αρπάζουν άλλους 100.
Άλλοι εισβάλλουν στα κιμπούτς Μπέερι, Νιρ Οζ, Κφαρ Αζα, Ρείμ… ο κατάλογος της βίας μακρύς… Μπαίνουν μέσα στα σπίτια, σκοτώνουν άνδρες γυναίκες και παιδιά στον ύπνο τους, αρπάζουν δεκάδες αιχμαλώτους, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες.
Στην διαδρομή σκοτώνουν όποιον βρουν μπροστά τους, στις στάσεις, οδηγούς μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σε πολλά σημεία διεξάγονται αιματηρές μάχες με τα ισραηλινά σώματα ασφαλείας. Εισβάλουν ακόμα και σε αστυνομικό τμήμα. Και εκεί σκοτώνουν και αρπάζουν αιχμαλώτους.
Έξι και 29 το πρωί ένας χρόνος μετά με τα τραύματα του ισραηλινού λαού ακόμα νωπά και την αγωνία για όσους παραμένουν αιχμάλωτοι της Χαμάς να παραμένει οι σειρήνες ηχούν σε όλο το Ισραήλ.
Στο Κιμπούτζ Ρέιμ στο νότιο Ισραήλ κοντά στον χώρο του φεστιβάλ Νova, παίζει το μουσικό κομμάτι που ακουγόταν κατά την επίθεση της Χαμάς… στις 6:29 σταματά… Ο κόσμος κρατά ενός λεπτού σιγή… κάποιοι ουρλιάζουν.
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των 370 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς ενώ διασκέδαζαν. Εκεί και ο Ισραηλινός πρόεδρος. «Είναι μια πληγή για την ανθρωπότητα, είναι μια πληγή πάνω στη γη. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, για να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας από τα τούνελ και τα μπουντρούμια της Γάζας» ανέφερε ο Ισαάκ Χέρτζογκ.
«Χάσαμε το γιο μας εδώ… στο πάρτι. Δολοφονήθηκε στις 9 και 20 το πρωί» αναφέρει πατέρας θύματος. «Ακόμα και τώρα δεν πιστεύουμε αυτό που έχει συμβεί. Είναι σαν όνειρο» λέει Ισραηλινός πολίτης.
Στην Ιερουσαλήμ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου άναψε μαζί με τον δήμαρχο της πόλης κεριά στο μνημείο των θυμάτων της επίθεσης υποσχόμενος την επιστροφή των ομήρων.
«Από εκείνη τη μαύρη μέρα παλεύουμε. Αυτός ο πόλεμος είναι υπαρξιακός για εμάς, “ο πόλεμος για την ανάσταση”. Έτσι θα ήθελα να ονομάσω επίσημα τον πόλεμο. Θα τελειώσουμε τον πόλεμο όταν ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους που θέσαμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Νωρίτερα εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού ζητώντας κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των 100 ομήρων που εκτιμάται ότι κρατά η Χαμάς ή άλλες συνεργαζόμενες με αυτήν ομάδες, την ώρα μάλιστα που ο στρατός ανακοίνωνε το θάνατο ακόμη ενός ομήρου.
«Δε θα πάψουμε να επιμένουμε να επιμένουμε για την ηθική διάσταση του θέματος και για το πιο βασικό ζήτημα, ότι (οι όμηροι) θα επιστρέψουν ασφαλείς, το γρηγορότερο δυνατό» δήλωσε η Σιρ Σίγκελ, κόρη ομήρου.
Η οδύνη και η αγωνία των συγγενών κυριαρχούν στα κατεστραμμένα κιμπούτς καθώς ένα χρόνο μετά, ο Ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφει μονάδες του να προσεγγίζουν στα σημεία της τραγωδίας.
Την ίδια στιγμή η Χαμάς μιλά για ένδοξη εισβολή. «Η 7η Οκτωβρίου επανέφερε όλο τον κόσμο στην πραγματικότητα της σύγκρουσης, ότι η βάση του προβλήματος είναι η κατοχή και ότι το Ισραήλ είναι εχθρός και ξένο σώμα στην περιοχή και πρέπει να φύγει από εκεί» υποστηρίζει ο Χαλίντ Μεσάλ, εξόριστο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς.
Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Γάζα και να εξαπλώνεται στον Λίβανο η παλαιστινιακή οργάνωση υποστηρίζει πως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έθεσε το παλαιστινιακό ζήτημα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας.
Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More