«Δυναμικός διάδρομος τιμής» για το φυσικό αέριο η πρόταση Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας στην ΕΕ
Πρόταση για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» -όπως ονομάζεται- για το φυσικό αέριο, με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού έχει καταρτίσει ομάδα κρατών, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «ο διάδρομος θα εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δε θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές, ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου».
Κ. Σκρέκας: Νέος μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας υπέρ των καταναλωτών
Σύνοδος Πράγας: Ενέργεια, οικονομία και πόλεμος στην Ουκρανία στην ατζέντα
Στην Πράγα είναι στραμμένο το πολιτικό ενδιαφέρον, όπου σήμερα Πέμπτη (6/10) και αύριο Παρασκευή (7/10) λαμβάνει χώρα η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και η άτυπη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών.
Στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο, που είχε εισηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση.
44 ηγέτες έφτασαν νωρίτερα στην Πράγα για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και κατά την άφιξή τους έδωσαν έμφαση στις κοινές μεγάλες προκλήσεις, μεταξύ αυτών και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει την ιδέα της Πολιτικής Κοινότητας -που γεννήθηκε έπειτα από παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν– ως «μία πλατφόρμα πολιτικής συνεργασίας» μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Ουκρανίας και των βαλκανικών χωρών.
Κατά την άφιξή του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής έστειλε μήνυμα απομόνωσης της Ρωσίας, ενώ ο Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας. Μίλησε για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις κοινές αξίες και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το χρονικό των απειλών και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Τα βλέμματα αναμένεται να είναι στραμμένα στην Άγκυρα και εξαιτίας του τουρκολιβυκού μνομονίου για το οποίο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από Ουάσιγκτον, Βερολίνο αλλά και ΕΕ.
Στην Πράγα μεταφέρει την τουρκική προκλητικότητα ο Κ. Μητσοτάκης – Παρουσία Ερντογάν η Σύνοδος
(AP Photo/Darko Bandic)
Η στροφή της Κομισιόν – Προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More