Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δοξάτο Δράμας: Το σπαθουράκι και το σπαθόλαδο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά

sp

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έχουν εγγραφεί το Σπαθουράκι και το Σπαθόλαδο του Δοξάτου Δράμας.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου, Μαρία Ζαφειροπούλου, το σπαθόχορτο, αυτοφυές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της λαϊκής φαρμακευτικής παράδοσης. Στον κάμπο του Δοξάτου, αλλά και μέσα στον οικισμό συλλέγεται το φυτό και με αυτό παρασκευάζονται δύο παραδοσιακά γιατροσόφια, το σπαθουράκι και το σπαθόλαδο. Τα παράγωγα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κληρονομιάς και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, διατηρώντας ζωντανές τις εθνοβοτανικές γνώσεις της κοινότητας.

Το σπαθόλαδο (ή βαλσαμέλαιο/βαλσαμόλαδο) είναι ένα κόκκινο έλαιο που παράγεται από έγχυση των ανθών του φυτού σπαθόχορτο (Hypericum perforatum) σε ελαιόλαδο, εκθέτοντας το μείγμα στον ήλιο είτε στην σκιά, σύμφωνα με τις τελευταίες πρακτικές, για εβδομάδες. Είναι γνωστό για τις επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται για πληγές, εγκαύματα, μυϊκούς πόνους και ως φυσικό καλλυντικό, αλλά και για την κατάθλιψη, διατηρώντας τα δραστικά συστατικά του σπαθόχορτου όπως η υπερικίνη. 

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More