Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Τρίτη νύχτα βίας, φωτιές και συλλήψεις – Νεκρός 21χρονος διαδηλωτής
Επί τρία 24ωρα φλέγεται κυριολεκτικά η Γαλλία, μετά τη δολοφονία 17χρονου από πυρά αστυνομικού. Οδομαχίες, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων και συγκρούσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις γαλλικές πόλεις.
Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες όπως και οι συλλήψεις, την ώρα που η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αναζητά τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης. Μεταξύ αυτών, η διακοπή κυκλοφορίας των Μέσων Μεταφοράς μετά τις 21:00.
Αναμένεται ακόμη μια δύσκολη νύχτα στη Γαλλία. Και αναμένεται να κορυφωθεί με την κηδεία του 17χρονου Ναέλ αύριο το απόγευμα στην Ναντερ.
Το υπουργείο Εσωτερικών κατεβάζει στους δρόμους τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας και χωροφυλακής απέναντι σε ενα πλήθος νεαρών έτοιμους για λεηλασίες και πυρπολήσεις.
Ομως οι αστυνομικές δυνάμεις διαμαρτύρονται οτι δεν ήταν προετοιμασμένοι για αντάρτικο των πόλεων, απαιτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διαχείρηση ανεξέλεγκτου πλήθους ανηλίκων.
Ο πρώτος νεκρός μεταξύ των διαδηλωτών
Στο μεταξύ, υπήρξε δραματική τροπή με τον εισαγγελέα της Ρουέν να ανακοινώνει τον πρώτο νεκρό μεταξύ των διαδηλωτών.
Συγκεκριμένα, ένας 21χρονος εχασε τη ζωή του χτες το βραδυ μετα απο πτώση 5 μέτρων απο οροφή σουπερμαρκετ σε προάστιο της πόλης Ρουεν. Είναι ο πρωτος νεκρός των ταραχών μετα το θανατο του Ναέλ.
Οι 40.000 αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα, με τους 5.000 να περιπολούν στη γαλλική πρωτεύουσα, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το χάος χθες βράδυ.
Διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα, έκλεισαν δρόμους και πέταξαν πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας, που απαντούσε με ρίψεις δακρυγόνων.
Στην Ευρώπη, στη Γαλλία, ο «φόβος» της αστυνομίας απέναντι σε έναν 17χρονο είναι μάλλον αδικαιολόγητος ενώ στις ΗΠΑ κάποιος μπορεί να το συζητήσει λίγο περισσότερο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εξεγέρσεις είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν καταστροφές σε περίπου 500 κτήρια, να καούν 2.000 αυτοκίνητα και να ξεκινήσουν 3.900 φωτιές. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και 250 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές δεν δίστασαν να σπάσουν κλινικές και βιτρίνες καταστημάτων, τα οποία στη συνέχεια λεηλλατησαν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για εργαλειοποίηση του αδικαιολόγητου θανάτου ενός εφήβου, ζήτησε από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και αναφέρθηκε στα μέσα δικτύωσης μέσω των οποίων διοργανώνονται διαδηλώσεις. «Τις επόμενες ώρες, θα λάβουμε μέτρα – και έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε μέτρα – σε συνεργασία με τις πλατφόρμες για να αφαιρέσουν το ευαίσθητο περιεχόμενο» ανέφερε. Τα video games -υποστηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος- δημιουργούν πλαστή πραγματικότητα και τοξικότητα στους ανήλικους ταραξίες.
Ο ΟΗΕ κάλεσε το Παρίσι να ερευνήσει το θέμα του ρατσισμού στην αστυνομία, ενώ οι τοπικές αρχές ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την ακύρωση εκδηλώσεων, αλλά και χειρόφρενο σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αποφευχθούν νέα επεισόδια.
Τα πλάνα του Associated Press αποτυπώνουν το μέγεθος των διαδηλώσεων και ταραχών στη Γαλλία:
(AP Photo/Sylvain Plazy)(AP Photo/Aurelien Morissard)(AP Photo/Aurelien Morissard)(AP Photo/Aurelien Morissard)(AP Photo/Aurelien Morissard)Το αναγγελτήριο της Κηδείας του 17χρονου Ναέλ
Σώτη Τριανταφύλλου: Εμφύλιος πόλεμος μικρής έντασης που δε ξέρουμε που θα καταλήξει
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η συγγραφέας και κάτοικος Παρισίου Σώτη Τριανταφύλλου, μεταξύ άλλων επισήμανε:
«Το ζήτημα είναι ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες υφίστανται περισσότερη καχυποψία έναντι ενός νεαρού κουκουλοφόρου, η κάποιου προερχομένου από τα γαλλικά προάστια, στα οποία διαμένουν άνθρωποι αφρικάνικης καταγωγής κυρίως.
(…) Η αναλογία παραβίασης του νόμου και εκτέλεσης είναι εξωφρενική – σε μένα η αστυνομία μιλάει στον πληθυντικό στον 17χρονο Αφρικανό απευθύνεται σπανίως, υπάρχει κατάρρευση σεβασμίου που μπορεί να οδηγήσει σε αυτά που οδηγεί, είναι μια τρομερή απογοήτευση.
(…) Έχουμε περίπου 1.000 τέτοια επεισόδια τον χρόνο, που οφείλονται σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας απέναντι σε αυτή τη κατηγορία των πολιτών -κυρίως νέων- που ακροβατούν στην παραβατικότητα, αλλά αυτό το πράγμα δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτό που συμβαίνει.
(…) Λιγοστά από αυτά είναι θανατικά εν τέλει, ωστόσο η κακομεταχείριση και τα ρατσιστικά σχόλια είναι πάρα πολύ συχνά.
(…) Νομίζω έχουμε έναν εμφύλιο πόλεμο μικρής έντασης που δε ξέρουμε που θα καταλήξει, η κοινωνία πολώνεται όλο και περισσότερο σε ακροαριστερά μορφώματα και ιδεολογίες και βεβαίως σε ακροδεξιά, πολλοί εκ των οποίων δικαιολόγησαν χωρίς καν να έχουν όλα τα δεδομένα τον φόνο του νεαρού ανθρώπου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.
(…) Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές έχει επιβληθεί ξανά, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργούνται ταραχές χωρίς πλαίσιο δηλαδή βανδαλισμοί εμπρησμοί καταστροφές.
(…) Στην Ευρώπη, στη Γαλλία, ο «φόβος» της αστυνομίας απέναντι σε έναν 17χρονο είναι μάλλον αδικαιολόγητος ενώ στις ΗΠΑ κάποιος μπορεί να το συζητήσει λίγο περισσότερο.
(…) Ο Μακρόν πιστεύαμε ότι είναι πολύ πιο σοβαρός, αλλά νομίζω ότι το παρατράβηξε πηγαίνοντας στη συναυλία – ήταν μεγάλο φάουλ, πήγε σε πάρτι, είναι μια γενικότερη απογοήτευση, μας λείπουν οι ηγέτες στη Γαλλία.
(…) Τα κινήματα στη Γαλλία είναι ενεργά, στο τέλος της μέρας το ζήτημα είναι αν θα γίνει κάποια αλλαγή στη νομοθεσία
(…) Η γαλλική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, χειμάζονται μεταρρυθμίσεις μέσα στο βάθος της κοινωνίας, και στη παιδεία της αστυνομίας που είναι κάπως αναχρονιστική πλέον, χρειάζονται πολιτικοί που να μπορούν να ακούσουν τι συμβαίνει μέσα στη κοινωνία και νομίζω έχουμε γίνει κουφοί».
Διαβάστε ακόμα:
Γαλλία: Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού
Γαλλία: Ανάπτυξη «πρόσθετων μέσων» για την αντιμετώπιση των ταραχών ανακοινώνει ο πρόεδρος Μακρόν
Γαλλία: 667 συλλήψεις, συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή κρίσεων – Απαγόρευση διαδηλώσεων στη Μασσαλία
Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου, Ανταπόκριση – Γαλλία: Θωμαΐς Παπαϊωάννου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More