ΔΝΤ: Η Ελλάδα σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και το 2025- Ο παγκόσμιος αποπληθωρισμός απειλείται από τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή
Παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%. Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα παραμένει ότι έχει τον έκτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη ενώ και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%).
Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του πετρελαίου που πυροδοτήθηκε από τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει τις «σχετικά καλές» προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Pierre-Olivier Gourinchas.
«Προβλέπουμε μια παγκόσμια οικονομία που θα είναι αρκετά ανθεκτική για το 2024», δήλωσε σε συνέντευξή του πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (WEO).
Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος και το επόμενο έτος και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται από το υψηλό μετά την πανδημία, φτάνοντας το 5,9% φέτος και 4,5% το επόμενο έτος, εν μέσω αυξημένων επιτοκίων σε πολλές χώρες.
«Τα νέα είναι σχετικά καλά αλλά ένα από τα πράγματα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν αυτή την πορεία προς τον αποπληθωρισμό θα ήταν κάποια διαταραχή στις τιμές του πετρελαίου ή στις τιμές της ενέργειας ή στις τιμές των εμπορευμάτων. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει κάποια πίεση στις τιμές του πετρελαίου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε αν αυτό θα διατηρηθεί», σύμφωνα με το ΔΝΤ.
LIVE EVENT: IMF Chief Economist @pogourinchas presents our latest analysis and projections for the global economy at the release of the April 2024 World Economic Outlook. #WEO https://t.co/ZQGyLA7IvJ
— IMFLive (@IMFLive) April 16, 2024
Σε αντίθεση με την ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, το ΔΝΤ αναμένει ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα συνεχιστεί με πιο χαμηλούς ρυθμούς βραχυπρόθεσμα, προβλέποντας ανάπτυξη 0,8% για τη ζώνη του ευρώ φέτος, με ελαφρά άνοδο στο 1,5% το 2025.
«Οι συνέπειες του ενεργειακού σοκ εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάποιο βαθμό, αν και αυτό έχει μετριαστεί αρκετά», είπε ο Γκουρίνχας. «Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε αυστηρή νομισματική πολιτική και ότι η νομισματική πολιτική αυξάνει το κόστος για δανεισμό και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς κι αυτό σημαίνει λιγότερη κατανάλωση, λιγότερη συνολική ζήτηση, λιγότερες επενδύσεις», επισημαίνεται.
Λόγω του γρήγορου ρυθμού αποπληθωρισμού στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, το ΔΝΤ εκτιμά ως αναμενόμενη τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην Ασία, το ΔΝΤ αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια λόγω της μεταπανδημικής χαλάρωσης στην κατανάλωση και στα δημοσιονομικά κίνητρα» αλλά και της συνεχιζόμενης αδυναμίας στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με την έκθεση WEO.
Η έκθεση WEO του ΔΝΤ διαπίστωσε επίσης ότι «ο ρυθμός σύγκλισης προς υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης για χώρες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος έχει επιβραδυνθεί», προσθέτοντας ότι η εισοδηματική ανισότητα θα μπορούσε να επιμείνει.
«Οι χώρες θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενισχύσουν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, είτε μέσω αλλαγών στις πολιτικές, προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων είτε μέσω εκπαίδευσης του πληθυσμού».
Η υψηλότερη ανάπτυξη θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις «να επενδύσουν στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες, είτε πρόκειται για την κατασκευή δικτύων ασφαλείας, για την αύξηση της εκπαίδευσης, του κεφαλαίου, της χρηματοδότησης της κλιματικής μετάβασης ή της προσαρμογής για πολλές από αυτές τις χώρες», σύμφωνα με το ΔΝΤ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More