Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διχασμένη η Ευρώπη για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο – Απορρίπτει η Αθήνα την πρόταση της Κομισιόν (video)

Το σχέδιο της Κομισιόν για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται να αιφνιδιάζει και να διχάζει τα κράτη μέλη μία μέρα πριν συνεδριάσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας.

Το πιο αμφιλεγόμενο είναι το ζήτημα του πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο σύμφωνα με την Κομισιόν θα «βάλει φρένο» στα κέρδη της Ρωσίας.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν διαφωνίες για το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, γιατί όπως είναι φυσικό υπάρχει ο φόβος ότι η Ρωσία ίσως αντιδράσει κόβοντας εντελώς τις παροχές φυσικού αερίου και αυτό είναι μεγάλο ρίσκο για όσους λαμβάνουν ακόμη ρωσικό φυσικό αέριο» επισημαίνει ο αναλυτής Σιμόνο Ταλιαποέτρο.

Ειδικότερα, διαφωνούν Γερμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία στη σκιά της απειλής της Ρωσίας για ενεργειακό μπλάκ άουτ στην Ευρώπη, εφόσον το κάνουν. Η Ουγγαρία, μάλιστα, ήδη ζητά λεπτομέρειες.

«Η Ουγγαρία δεν κατανοεί πλήρως τις προτάσεις της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αναμένει διευκρινήσεις» επισημαίνει η σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Γκεργκέλι Γκούλιας.

Επιπλέον, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο ζητούν πλαφόν όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά σε όλες τις εισαγωγές. Εκτιμούν πως έτσι θα πέσουν οι τιμές και θα μειωθεί το βάρος για τους καταναλωτές.

«Στόχος μας είναι να πέσουν οι τιμές. Βρισκόμαστε σε μία ενεργειακή κρίση χωρίς προηγούμενο με υψηλές τιμές ενέργειας και για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες» αναφέρει σχετικά ο αρμόδιος υπουργός του Βελγίου, Τίνε Βαν Ντερ Στέτεν.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι η πρόταση για υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία θέλουν να γίνεται σε εθελοντική βάση.

Πάντως, στην Κομισιόν δίνουν τον τόνο δια στόματος Έρικ Μαμέρ για το τι πρέπει να γίνει. «Ίσως να χρειάζεστε πουλόβερ, όταν θα έρχεστε εδώ το χειμώνα…» λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ελληνική θέση

Ενστάσεις για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο διατυπώνει και η Ελλάδα, καθώς εκτιμάται πως θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του Turkstream μέσω του οποίου φτάνει το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την επιβολή γενικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως ορίζεται από το ολλανδικό χρηματιστήριο.

«Η ανισορροπία ξεκίνησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτός ο δείκτης δεν είναι πλέον αξιόπιστος. Προφανώς, είναι πιο αποτελεσματικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα νέο δείκτη αγοράς» σημειώνει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Βρετανία: Τα νέα μέτρα

Πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας για δύο χρόνια, εξάμηνη στήριξη των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού κατά 5%, είναι το σχέδιο της Λιζ Τρας για την ενεργειακή κρίση.

«Από την 1η Οκτωβρίου, ένα τυπικό νοικοκυριό δεν θα πληρώνει πάνω από 2.500 λίρες το χρόνο, για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ εμείς θα επιχειρούμε να ισορροπήσουμε την αγορά ενέργειας» λέει η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Το πακέτο μέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τα 150 δισεκατομμύρια λίρες.

Κρίσιμο συμβούλιο υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες

Δύσκολη μέρα αναμένεται να είναι η Παρασκευή οπότε οι 27 υπουργοί Ενέργειας θα θέσουν επί τάπητος τις προτάσεις της Κομισιόν, καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί το πρώτο μπλοκ που απορρίπτει την βασική εισήγησή της για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η κάθε μία χώρα βέβαια για τους δικούς της λόγους, αλλά γενικότερα αυτό που προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι δεν επιθυμούν ολομέτωπη σύγκρουση με την Ρωσία για μία πρόταση που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ίσως την επιδεινώσει κιόλας.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται συζήτηση για μια εργαλειοθήκη ενώ είναι πιθανή και ένα νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενεργειας στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, χωρίς είναι αποφασισμένο ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εκκρεμότητα η ομιλία φον ντερ Λαιεν την ερχομενη εβδομάδα, οπότε από τότε αναμένεται μεγαλύτερη κινητικότητα.

Γερμανικό «όχι» στην επιβολή πλαφόν

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη ένα «φρένο» στις τιμές του ηλεκτρικού. Η βασική, μέση κατανάλωση θα επιδοτείται, το όριο πρέπει ακόμα να διευκρινιστεί. Θα χρηματοδοτηθεί από τα συγκυριακά υπερκέρδη επιχειρήσεων που παράγουν ρεύμα με φθηνότερη τιμή μονάδας απ ότι το φυσικό αέριο.

Το μοντέλο αυτό προωθεί το Βερολίνο και στην ΕΕ. Αν δεν περάσει, θα το εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο. Ο Σολτς λέει ότι θέλει «δομικές αλλαγές» στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Για παράδειγμα την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού από την πανάκριβη στο μεταξύ τιμή φυσικού αερίου, με την οποία πληρώνονται και φθηνότεροι παραγωγοί ηλεκτρισμού π.χ. από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτές όμως δεν πρέπει να στραγκαλιστούν, διότι είναι ο μόνος τρόπος απεξάρτησης της Γερμανίας από τις ορυκτές πηγές ενέργειας.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο φυσικό αέριο. Το Βερολίνο θέλει να διατηρηθούν τα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης. Εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν συζητούσε μέχρι πρότινος το Βερολίνο.

Εδώ και μία εβδομάδα που η Gazprom έκλεισε εντελώς τη στρόφιγγα στον αγωγό Nord Stream 1, η Γερμανία είναι χωρίς ρωσικό αέριο – Παρόλα αυτά οι δεξαμενές της γεμίζουν, και η τιμή του αερίου δεν εκτινάχτηκε.

Η απεξάρτηση λοιπόν της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει προχωρήσει πολύ τον Ιανουάριο που θα λειτουργήσουν οι δύο πρώτοι πλωτοί σταθμοί υγροποιημένου αερίου στη βόρεια Γερμανία, θα απεξαρτηθεί οριστικά.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More