“Διπολιτισμός, πολιτισμός και Ελληνίδες της Διασποράς”- Διάλεξη στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης
H καθηγήτρια Εύα Μπολέτη, πρόκειται να δώσει διάλεξη με θέμα «Διπολιτισμός, πολιτισμός και Ελληνίδες της Διασποράς» την Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024, στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Στα ελληνικά νοικοκυριά της Αυστραλίας η γιαγιά κατέχει μια δυναμική θέση επιρροής στην καλλιέργεια και τη διαιώνιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας μεταξύ των επόμενων γενεών. Η σημασία αυτής της σχέσης εκτείνεται πολύ πέρα από τους οικογενειακούς ρόλους, καθώς λειτουργεί ως θεματοφύλακας των παραδόσεων και της συλλογικής μνήμης της κοινότητας. Μέσω της αφοσίωσής τους και μιας βαθιάς κοινωνικο-συναισθηματικής υποστήριξης, οι γιαγιάδες καλλιεργούν ένα περιβάλλον όπου τα νεότερα μέλη της οικογένειας ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Πέρα από την απλή φροντίδα, οι γιαγιάδες προσφέρουν την αίσθηση συνέχειας και σταθερότητας μέσα από τις προκλήσεις της προσαρμογής σε ένα νέο και συχνά άγνωστο περιβάλλον. Η παρουσία τους όχι βοηθάει να διατηρηθούν οι πολιτιστικές αξίες αλλά εμποτίζει τις οικογένειες μεταναστών με μια βαθιά αίσθηση υπερηφάνειας για την κληρονομιά τους. Αυτή η υπερηφάνεια μπορεί να λειτουργήσει ως άγκυρα, δίνοντας σε άτομα και οικογένειες την επιλογή πολιτισμικής αφομοίωσης, και διασφαλίζοντας ότι η σύνδεσή τους με τις ρίζες τους μπορεί να παραμένει άρρηκτη – αν το θελήσουν.
Εύα Μπολέτη
Η Eύα Μπολέτη έχει αποφοιτήσει από τη Γαλλική Φιλολογία, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και στη συνέχεια ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα – ένα στη Πορτογαλία, και ένα στο Σίδνεϊ. Το πρώτο στις σπουδές πολιτισμού και τέχνης, και το δεύτερο στο κομμάτι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με ειδικότητα ελληνική, γαλλική, αγγλική γλώσσα, και σπουδές πολιτισμού). Πλέον είναι υποψήφια διδάκτωρ στο κομμάτι του Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ. Παράλληλα εργάζεται ως καθηγήτρια ελληνικών και γαλλικών, και πειραματίζεται με τον πηλό και τη κεραμική τέχνη – ως χόμπι.
Τα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού παρέχουν μια πλατφόρμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και διαλέξεις, συμβάλλοντας στη βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More