Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλωματικός Μαραθώνιος για τη Μέση Ανατολή

Με δάκρυα στα μάτια ο πρόεδρος του Ισραήλ αποκάλυψε ότι οι νεκροί των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς φέρουν σημάδια άγριων βασανιστηρίων. «Όσο υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο του» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από το Τελ Αβίβ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νετανιάχου, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, την ώρα που το Ιράν καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να σταθούν ενάντια στο Ισραήλ.

Με την ένοπλη σύγκρουση στο Ισραήλ να κλιμακώνεται, η διεθνής κοινότητα εντείνει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του IDF υποναύαρχοςΝτάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε: «Πλέον έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες 97 απαχθέντων».

Ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί να εντοπίσει τις κρυψώνες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ανταποκρίτρια του CNN Ερίν Μπερνέτ, αναφέρει: «Πιστεύουν πως η Χαμάς κρατά αυτούς τους ομήρους σε διάφορα σημεία διασκορπισμένους μέσα στη Γάζα, σε υπόγεια τούνελ. Και συγκεκριμένα πιστεύουν πως αυτές οι τοποθεσίες δεν είναι γνωστές, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί άλλες φορές από την Χαμάς.

Η απελευθέρωση των ομήρων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Άντονι Μπλίνκεν που έφτασε στο Τελ Αβίβ με στόχο να δείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον, αλλά και να προσπαθήσει να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης: «Είναι τόσο σημαντικό να λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να αποφύγουμε να πληγούν άμαχοι. Και για αυτό θρηνούμε τον χαμό κάθε ζωής αθώων. Πολιτών ανεξαρτήτως πίστης και εθνικότητας που σκοτώνονται».

Στόχος να διεξαχθούν συνομιλίες με την Αίγυπτο για μια ασφαλή δίοδο για τους αμάχους της Γάζας. Το Κάιρο προτρέπει το Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει το πέρασμα της Ράφα ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας ξεκαθαρίζει πως ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός στην πόλη θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθεί και ο τελευταίος όμηρος.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μετέφερε στη σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων έξι ημερών δείχνοντας βίντεο με τις θηριωδίες της Χαμάς: «Δεν έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός στον εβραϊκό λαό από το 1945. Χτυπηθήκαμε σκληρά, ωστόσο μην γελιέστε, το 2023 δεν είναι 1943. Είμαστε οι ίδιοι Εβραίοι, αλλά έχουμε διαφορετικές ικανότητες».

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στο Ισραήλ εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν, ωστόσο η ανακοίνωση της συνόδου περιορίστηκε στη γενικόλογη καταδίκη για τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και τη αλληλεγγύη προς τη χώρα.

Από την άλλη ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως απέτυχε να επιλύσει τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Οι μηχανισμοί εξυγίανσης έχουν δημιουργηθεί, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραμελήσει αυτούς τους μηχανισμούς τα τελευταία χρόνια και αποφάσισαν να τα ρυθμίσουν όλα ανεξάρτητα».

Την ίδια στιγμή η Τεχεράνη απευθύνει έκκληση στις μουσουλμανικές χώρες να συντονιστούν κατά της ισραηλινής επιθετικότητας. Ξεκινώντας την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε την πολιορκία της Γάζας ως γενοκτονία από πλευράς Τελ Αβίβ.

Η σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί καταδεικνύει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή. Και φυσικά η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει έξω από το παιχνίδι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβάλλει και πάλι τον ρόλο του διαμεσολαβητή και να διεξάγει διαπραγματεύσεις με στελέχη της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Στη Λωρίδα της Γάζας

Εκτός από την απελευθέρωση ομήρων, στόχος είναι η ασφαλής έξοδος αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 2 εκ άνθρωποι ζουν εντός του αυτόνομου παλαιστινιακού αυτού θύλακα, που εδώ και 17 χρόνια τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς και τον εξοντωτικό αποκλεισμό του Ισραήλ.

Προοπτική μετακίνησης των αμάχων προς Δυτική Όχθη, που είναι και το κυρίως τμήμα των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών, δεν υπάρχει: δεν ενώνονται εδαφικά και η Δυτική Όχθη ελέγχεται από την αντίπαλη παλαιστινιακή δύναμη της Φατάχ, που μένει πάντα αμέτοχη στους πολέμους της Χαμάς με το Ισραήλ

Η μόνη διέξοδος λοιπόν μέσω του περάσματος της Ράφας προς Αίγυπτο, αλλά το Κάιρο αποποιείται την ανάληψη αυτής της ευθύνης γιατί: φοβάται ότι αν οι άμαχοι εγκαταλείψουν μαζικά τη Γάζα κινδυνεύει να χαθεί ο στόχος της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Το αδιέξοδο αυτό και η πορεία προς μία γενικευμένη επίθεση του Ισραήλ από ξηρά θάλασσα και αέρα εξυπηρετεί πλήρως το Ιράν, (δημόσια έχει ζητήσει τον αφανισμό του Ισραήλ από τον χάρτη) που δεν θα διστάσει να δυσκολέψει τον ισραηλινό στρατό, βάζοντας τις δυνάμεις της Χεμπολάχ σε Λίβανο και Συρία να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ

Το αντίπαλον δέος του Ιράν στη Μέση Ανατολή, η πανίσχυρη Σαουδική Αραβία, ίσως είναι η μόνη που δεν επιθυμεί την κλιμάκωση. Βλέπει την ευκαιρία για ιστορική εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ να χάνεται και βλέπει τον κίνδυνο αν δεν στηρίξει τους παλαιστινίους να βρεθεί αντιμέτωπη με λαϊκή οργή (κάτι που ισχύει και για τις λοιπές αραβικές χώρες που έχουν συμφωνήσει σε αποκατάσταση σχέσεων με Ισραήλ).

Στο βάθος όλου αυτού του σύνθετου παζλ, οι μόνο ικανοποιημένοι, για να διατηρηθεί το στάτους κβο στην περιοχή και το παλαιστινιακό ανεπίλυτο, είναι όσοι βρίσκονται στον ίδιο άξονα με το Ιράν: η Ρωσία και η Τουρκία: γιατί είδαν την ευκαιρία να υποδείξουν ως υπεύθυνη για την νέα ανάφλεξη τις ΗΠΑ και να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More