Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση της προεδρίας να αποδυναμώσει νόμο της Ε.Ε για τον εταιρικό και πολιτικό εκφοβισμό
Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση της Σουηδικής προεδρίας στην Ε.Ε να αφαιρέσει «ουσιώδεις» διατάξεις από το κείμενο του νόμου, για τον πολιτικό εκφοβισμό, με στόχο να διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ των 27 μελών. Το γεγονός που προκάλεσε την οργή των υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου.
Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Αξίες Βέρα Γιούροβα και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσαν μεγάλες υποσχέσεις για την προστασία των Ευρωπαίων δημοσιογράφων από κακόβουλες αγωγές, σύμφωνα με το EUObserver .
Μεταξύ άλλων μέτρων, ο νέος νόμος που πρότειναν θα έδινε στους δικαστές ειδική αρμοδιότητα να απορρίπτουν «προδήλως αβάσιμες» καταγγελίες που ισοδυναμούν με «στρατηγικές μηνύσεις κατά της συμμετοχής του κοινού» το επονομαζόμενο και SLAPP.
Ανεπίσημα τον αποκαλούν «Νόμο της Δάφνης», μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia σε παγιδευμένο αυτοκίνητο το 2017, για να τονίσουν τη σημασία του.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ θα το συζητήσουν κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες στις 15 Μαρτίου, με ελπίδες να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Ιούνιο, με τον νόμο να τίθεται σε ισχύ το αργότερο το 2026.
Η Σουηδία έχει αφαιρέσει ειδικές διατάξεις για τις διασυνοριακές υποθέσεις και επίσης μείωσε τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη απόρριψη υποθέσεων, σύμφωνα με μια “συμβιβαστική πρόταση” που επίσης συμβουλεύτηκε το EUobserver και τέθηκε στη διάθεση των ομάδων ακτιβιστών.
«Ο «Νόμος της Δάφνης» πρέπει να καλύπτει διασυνοριακές υποθέσεις και να περιλαμβάνει αποτελεσματική προστασία κατά του SLAPP, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της διαδικασίας και της πρόωρης απόλυσης των SLAPP, αποζημίωσης για ζημίες που υπέστησαν οι κατηγορούμενοι και πρόστιμα για τους ενάγοντες που κινούν SLAPP».
Το Ίδρυμα Daphne Caruana Galizi στη Βαλέτα είπε στο EUobserver ότι :
«Η κατάργηση ή η εξάλειψη αυτών των μέτρων, καθώς και η κατάργηση των ρητρών που αφορούν διασυνοριακές υποθέσεις αδειάζουν την οδηγία από οποιοδήποτε περιεχόμενο».
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, με έδρα το Παρίσι, ανέφεραν: «Είναι σημαντικό η οδηγία να εφαρμόζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις. Για το σκοπό αυτό, η έννοια των υποθέσεων με διασυνοριακό αποτέλεσμα που προτείνει η Επιτροπή είναι ουσιαστική». «Κάνει δυνατό να συμπεριληφθεί, για παράδειγμα, η περίπτωση της ρύπανσης ενός ποταμού που διασχίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η Julie Majerczak, εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Οι αλλαγές της Σουηδίας σημαίνουν ότι «άτομα και εταιρείες με επιρροή θα εξακολουθούν να μπορούν να μηνύσουν δημοσιογράφους σε πολλαπλές δικαιοδοσίες, καθιστώντας τους αδύνατο να υπερασπιστούν τη δουλειά τους», δήλωσε η Flutura Kusari από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF) στη Λειψία. Γερμανία.
Ο Τομ Γκίμπσον της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε επίσης: «Ο πολλαπλασιασμός των SLAPPs στην Ευρώπη έχει επιστήσει την προσοχή στην τεράστια πίεση που ασκείται στις επικριτικές φωνές από τους πλούσιους και ισχυρούς».
«Αυτό το κείμενο- συμβιβασμός, σημαίνει ότι τα κράτη της ΕΕ θέλουν να περιορίσουν και όχι να ενισχύσουν τη νομοθεσία», ανέφερε επίσης.
Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό στη Μάλτα που το 2017 «κυριολεκτικά πριν προλάβουμε να θάψουμε ό,τι είχε απομείνει από τη νεκρή μητέρα μου, ήμασταν πίσω στο δικαστήριο πολεμώντας μια από τις 40 ή περισσότερες αγωγές εναντίον της», είπε τον Οκτώβριο του 2022 ο γιος της Δάφνης, Μάθιου Καρουάνα Galizia σε διάσκεψη κατά του SLAPP στο Στρασβούργο.
«Σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, εξακολουθεί να κατηγορεί τη νεκρή μητέρα μου στο δικαστήριο. Είναι μια σουρεαλιστική κατάσταση. Με σοκάρει κάθε φορά που το λέω», είχε πει τότε.
Και το EUobserver χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τρεις αγωγές SLAPP στις Βρυξέλλες τα τελευταία τρία χρόνια, μερικές από τις οποίες αφορούσαν διασυνοριακά στοιχεία που σχετίζονται με το Λουξεμβούργο και τη Λευκορωσία.
Το EUobserver έχει αγωνιστεί με την οικονομική βοήθεια από το ECPMF ( European Centre for Press and Media Freedom), και που αναμένει περαιτέρω αιτήματα βοήθειας.
Αναφερόμενη στο κείμενο που συντάχθηκε από τη Σουηδία, η εκπρόσωπος της επιτρόπου Βέρα Jourová είπε: «Δεν θα σχολιάσουμε με κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης».
«Θα εργαστούμε με τα άλλα θεσμικά όργανα για την ταχεία υιοθεσία για να βελτιώσουμε αποτελεσματικά την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές δίκες», πρόσθεσε.
Η σουηδική προεδρία της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τη συμβιβαστική πρόταση που διέρρευσε, σύμφωνα με το EuObserver .
Πηγή : rador.rο
Μετάφραση : Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More