Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής Αμνηστία: Στρατιωτικός εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία χρησιμοποιείται στον πόλεμο στο Σουδάν

Στρατιωτικός εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία από τους ομίλους KNDS-France και Lacroix κι εγκατεστημένος σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) που παράγονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιείται στον πόλεμο στο Σουδάν, κατά «ξεκάθαρη παραβίαση» του εμπάργκο όπλων που εφαρμόζει η ΕΕ, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι εξοπλιστικά συστήματα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στη Γαλλία χρησιμοποιούνται ενεργά στα πεδία των μαχών στο Σουδάν», υπογραμμίζει η γενική γραμματέας της ΜΚΟ, η Ανιές Καλαμάρ, στο δελτίο Τύπου της Αμνηστίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ΤΟΜΠ τύπου Νιμρ Άτζμπαν, που κατασκευάζονται στα ΗΑΕ από την εθνική βιομηχανία Edge, χρησιμοποιούνται από τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, «στο Σουδάν» και «κατά τα φαινόμενα στο Νταρφούρ».

Τα οχήματα του τύπου είναι εφοδιασμένα με συστήματα αυτοπροστασίας Galix, που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από τις εταιρείες KNDS-France και Lacroix, όπως πιστοποιεί φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

Τα συστήματα αυτά, χάρη σε αισθητήρες, επιτρέπουν τον εντοπισμό απειλών και την εκτόξευση μέσων όπως καπνογόνα ή πυρομαχικά (για την εξουδετέρωση εισερχόμενων βλημάτων, ή προσωπικού κοντά στο όχημα), εξηγεί η Lacroix στον ιστότοπό της.

Πάνω από 5.000 στρατιωτικά οχήματα σε παγκόσμια κλίμακα, ανάμεσά τους πολλά του γαλλικού στρατού, έχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα.

Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η γενική γραμματεία άμυνας και εθνικής ασφάλειας (SGDSN), καθ’ ύλη αρμόδια για τον έλεγχο των εξαγωγών πολεμικού υλικού, περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει λάβει γνώση της έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας και δεν θα κάνει κανένα σχόλιο. Πανομοιότυπη απάντηση έδωσαν οι KNDS-France και Lacroix.

«Το σύστημα Galix χρησιμοποιείται από τις ΔΤΥ στον πόλεμο και οποιαδήποτε χρήση του στο Νταρφούρ θα αποτελούσε ξεκάθαρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Lacroix Défense και KNDS-France θα σταματήσουν αμέσως να προμηθεύουν τέτοια συστήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», τόνισε η κυρία Καλαμάρ.

Στο Σουδάν έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την ΕΕ, ενώ ο ΟΗΕ επιβάλλει από το 2004 εμπάργκο όπλων μόνο στο Νταρφούρ. Η ΜΚΟ ζητεί ο διεθνής οργανισμός να το επεκτείνει σ’ όλη τη σουδανική επικράτεια.

«Αν η Γαλλία δεν μπορεί να εγγυηθεί μέσω των ελέγχων των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης του τελικού χρήστη, ότι τα οπλικά συστήματα δεν θα επανεξάγονται στο Σουδάν, δεν πρέπει να αδειοδοτεί» παραδόσεις τους στα Εμιράτα, κρίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Στον πόλεμο στο Σουδάν από τη 15η Απριλίου 2023, που έχει στοιχίσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, αναμετρώνται από τη μια οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, κι από την άλλη οι παραστρατιωτικοί των ΔΤΥ, υπό τον στρατηγό Ντάγκλο, τον άλλοτε υπαρχηγό της στρατιωτικής χούντας στο κράτος της Αφρικής.

Και οι δυο πλευρές κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, ιδίως βομβαρδισμούς αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές, εσκεμμένη στοχοποίηση αμάχων και παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More