Διαξιφισμοί στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη – Φάμελλου για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου περί Κράτους Δικαίου
Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες αναφορές στα θέματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, την ώρα που το περιοδικό “Economist” κατατάσσει τη χώρα στις είκοσι καλύτερες δημοκρατίες του κόσμου.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του και την προσπάθεια να εγείρει ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς και για τη στάση που τήρησαν και τηρούν οι Ευρωβουλευτές του.
«Το Economist κατατάσσει την Ελλάδα στην 20η θέση παγκοσμίως βαφτίζοντάς την πρώτη φορά σε ώριμη δημοκρατία, αυτά δεν τα λέτε (…) Στο Ευρωκοινοβούλιο ευρωβουλευτές σας που ασχημονούν εις βάρος της χώρας μας, αυτά δεν τα λέτε. Αυτό και τα πρακτικάκ. Φάμελλε. Να μας κουνάτε το δάχτυλο και για το κράτος δικαίου».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, ενώ υπερασπίστηκε τους ευρωβουλευτές που στήριξαν το ψήφισμα για το κράτος Δικαίου.
Είπε, σχετικά: «Φτάσατε να συγκρίνετε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με τον Economist, την άλλη φορά να τους πείτε ότι “σας γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια” (…) Είμαστε περήφανοι για τους ευρωβουλευτές μας. Το λέω και μπροστά σας, ανθέλληνας είναι όποιος κάνει την Ελλάδα “μαύρο πρόβατο” στην Ευρώπη».
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επανήλθε σε έντονο ύφος επικαλούμενος την Έκθεση του Κράτους Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισημαίνει τη διαρκή πρόοδο της Ελλάδας.
Ανέφερε: «Ο τελικός κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου είναι η έκθεση Κράτους Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισημαίνει διαρκή πρόοδο. Διορθώνουμε παρατηρήσεις και προσβλέπουμε στην επόμενη Έκθεση να έχουμε προοδεύσει (…) Η Ιστορία θα θυμηθεί Έλληνες ευρωβουλευτές να ζητούν να κοπούν κονδύλια, εσείς το συγγράψατε, εσείς το υπερασπιστήκατε και εσείς θα είστε ταυτισμένοι με αυτήν την προσπάθεια. Γνωστή η προσπάθεια σας να παρουσιάσετε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που ζούμε».
Ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, με αόριστα, ψευδή ή αμφισβητούμενα δεδομένα, χωρίς καμία τεκμηρίωση, αποτελεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου, για τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία αντέκρουσε μία προς μία τις αιτιάσεις του ψηφίσματος για σειρά υποθέσεων που παραμένουν εκκρεμείς στη Δικαιοσύνη.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου διαβεβαιώνει ότι οι Έλληνες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν το κράτος δικαίου και τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της δίκαιης δίκης και της προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας του κάθε πολίτη και εκτελούν τα καθήκοντά τους υπακούοντας μόνον στο Σύνταγμα ,στους νόμους και στη συνείδηση τους».
Οι αρεοπαγίτες που μειοψήφησαν είχαν την άποψη πως πρόκειται για θέμα πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Μίλτος Σακελλάρης
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More