Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακόσιοι πενήντα φοιτητές και φοιτήτριες αναλαμβάνουν ρόλους σε διεθνείς οργανισμούς στο 20ο επετειακό ThessISMUN

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Επιτροπή για τον Αφοπλισμό και τη Διεθνή Ασφάλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα εξετάσει τις συνθήκες στην Υεμένη. Σε ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και το εμπόριο γυναικών σε «εύθραυστα» κράτη θα εστιάσει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Ζητημάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θέματα ανάπτυξης με έμφαση στα αναπτυσσόμενα κράτη με αφορμή την έξοδο από την πανδημική κρίση θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ.

Οι εξελίξεις και τα τελευταία γεγονότα στο διεθνές προσκήνιο θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations – ThessISMUN που άρχισε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη συμμετοχή 250 φοιτητών και φοιτητριών την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ThessISMUN διοργανώνεται και φέτος με την υποστήριξη του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη και συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τιμά την 75η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πραγματοποιείται αδιάλειπτα από το 2002 με μόνη εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας» τόνισε η αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για το 20ο επετειακό Thessaloniki International Student Model United Nations, ThessISMUN.

«Είναι το πνευματικό παιδί και ο καρπός μεγάλων προσπαθειών της καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Παρούλας Νάσκου- Περράκη, η οποία αφυπηρέτησε από το Πανεπιστήμιο, αλλά έχει αφήσει ως αξιόλογη παρακαταθήκη αυτό τον τόσο σημαντικό θεσμό» ανέφερε η κ. Αλεξανδροπούλου τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια το ThessISMUN έχει δώσει σε πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό την ευκαιρία να διευρύνουν τις εμπειρίες τους, να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, να γίνουν μέρος ενός μοντέλου που παρέχει καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας ορισμένων από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς στον κόσμο».

Κάθε χρόνο εκατοντάδες νέοι και νέες εξοικειώνονται με τα θέματα που συζητούνται στους διεθνείς οργανισμούς, διαλέγονται, επιχειρηματολογούν υπέρ των θέσεων των κρατών που εκπροσωπούν, λαμβάνουν αποφάσεις με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων και διαπραγματεύσεων, συνειδητοποιούν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο, σημείωσε.

Τη διάσταση της γνωριμίας και της εξοικείωσης των συμμετεχόντων με τη διεθνή κοινωνία επισήμανε ο ακαδημαϊκά υπεύθυνος του ThessISMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης. «Μαθαίνουν ότι η διεθνής κοινωνία δεν είναι άναρχη, είναι οργανωμένη, λειτουργεί επί τη βάσει ορισμένων αρχών και ορισμένων νόμων και είναι προς το συμφέρον των κρατών γιατί με αυτό τον τρόπο έχουν ένα προβλεπτό πλαίσιο δράσης και εξασφαλίζει τις συνεργασίες τους» εξήγησε.

Διευκρινίζοντας ότι οι συμμετέχοντες είναι από Νομικές Σχολές και Σχολές Διεθνών Σχέσεων υπογράμισε ότι στο μέλλον, στην πορεία της καριέρας τους, θα υπηρετήσουν σε διεθνείς οργανισμούς, άλλοι θα γίνουν διπλωμάτες και άλλοι στο πλαίσιο των εργασιακών τους καθηκόντων θα αντιμετωπίσουν υποθέσεις που έχουν σχέση με το διεθνές περιβάλλον και είναι χρήσιμο να το γνωρίζουν και να ανταπεξέλθουν κατάλληλα και με επιτυχία. Τόνισε ακόμη ότι σε προδιαγραμμένο και καλά συντεταγμένο πλαίσιο γίνεται ανταλλαγή επιχειρημάτων, διαπραγμάτευση και παράγονται ουσιαστικά αποτελέσματα και ότι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να συνεργάζονται στα αγγλικά και σε ένα διεθνές περιβάλλον και εξοικειώνονται, μεταξύ άλλων, με ηγετικές θέσεις, καθώς αναλαμβάνουν ιδιαίτερα καθήκοντα.

«Το ThessISMUN, το οποίο δημιουργήθηκε το 2002 από την Παρούλα Νάσκου-Περράκη και τη Μίρκα Γόντικα, τότε υπεύθυνη Εθνικής Πληροφόρησης στο Κέντρο Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα είναι το μοναδικό φοιτητικό Μodel UN στην Ελλάδα. Mετά την κρίση της πανδημίας φιλοδοξούμε να το ενισχύσουμε να το κάνουμε πιο διεθνές και σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή» τόνισε ο Δημήτρης Φατούρος, υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη.

«Έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη γενιά φοιτητών και φοιτητριών που βρίσκονται παντού στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε σημειώνοντας ότι το ThessISMUN είναι μία γιορτή νεολαίας, στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να συζητούν, να συμβιβάζονται, να μαθαίνουν τις αλήθειες των άλλων, να καταλαβαίνουν το διεθνές σύστημα, να κατανοούν ότι υπάρχουν κανόνες και να γνωρίσουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους.

Ανθρώπινες φιλίες, σχέσεις έχουν αναπτυχθεί μέσα από το Συνέδριο όλα αυτά τα χρόνια και η συμμετοχή σε αυτό αξιολογείται θετικά για πιθανή θέση εργασίας και πρακτικής άσκησης. Αναπτύσσουν δεξιότητες, την επιχειρηματική τους δεινότητα, τις επικοινωνιακές τους ικανότητες και όλα αυτά προσμετρώνται και αποτιμώνται θετικά σε μία εκτίμηση βιογραφικού μελλοντικά, τόνισε ο Στέφανος Κατσούλης, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο 20ο ThessISMUN, ο οποίος είχε τον ίδιο ρόλο και το 2007, όταν ήταν φοιτητής.

Η Στεφανία Ζούρκα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τόνισε ότι πρόκειται για έναν θεσμό που ενώνει τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που «δίνει την έμπνευση, το όραμα, το βήμα για να ανακαλύψουμε τη θέση μας στην Ελλάδα και στον κόσμο, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο».

Ο Άρης Αιγυπτιάδης, προπτυχιακός φοιτητής πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Ζητημάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (UNGA – SOCHUM) υπογράμμισε ότι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να μιλούν καλύτερα αγγλικά, να γράφουν στα αγγλικά, αλλά και να τοποθετούνται δημόσια με άνεση. «Είμαστε μία οικογένεια που συνεχώς επεκτείνεται και τα μέλη της παράγουν αξίες» είπε.

Το 20ο επετειακό διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, – ThessISMUN διοργανώνεται από σήμερα 19 ώς και την Κυριακή 23 Απριλίου 2023.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More