Διαισθητική διατροφή και παιδιά: Εμπιστευθείτε την όρεξή τους
Έχετε ένα παιδί που του αρέσουν μόνο τρία φαγητά και τρώει μόνο πέντε μπουκιές; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι… Όταν τα παιδιά μας έχουν παράξενες διατροφικές συνήθειες, μπορεί να μας τρελάνει. Φυσικά, ως γονείς, ανησυχούμε ότι δεν παίρνουν αρκετή τροφή ή ενέργεια ή ότι δεν θα αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλός τους και το σώμα τους.
Όμως αυτό που δεν ξέρουμε, είναι πως αν αφεθούν μόνα τους τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν από μόνα τους «διαισθητική διατροφή» – τρώνε όταν πεινάνε και σταματούν όταν χορτάσουν. Ποτέ δεν λιμοκτονούν ή δεν σκάνε από το φαγητό.
Τρώνε τρία γεύματα συν κάποια σνακ στο ενδιάμεσα, αλλά δεν παίρνουν υπερβολικό βάρος. Τρώνε ένα μέρος από ό,τι τους σερβίρουν και, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, καταλήγουν να έχουν μία αρκετά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει γλυκά και λιπαρά με μέτρο.
Τι είναι η διαισθητική διατροφή
Η διαισθητική διατροφή είναι μια τεκμηριωμένη προσέγγιση της υγείας του νου και του σώματος που επικεντρώνεται στο να μάθεις να εμπιστεύεσαι τις εσωτερικές αισθήσεις του σώματός σου, όπως οι ενδείξεις πείνας και πληρότητας, και να κάνεις επιλογές γύρω από το φαγητό που αισθάνεσαι καλά στο σώμα σου.
Την έννοια του Intuitive Eating επινόησαν δύο διαιτολόγοι, οι Tribole και Resch, που κατέγραψαν στο ομώνυμο βιβλίο τους δέκα αρχές για να βοηθήσουν τους ενήλικες να θεραπεύσουν τη σχέση τους με το φαγητό. Η διατροφική τους προσέγγιση διδάσκει στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν τα φυσικά ένστικτα του σώματός τους για να ρυθμίζουν την ποσότητα της τροφής που τρώνε, αντί να ακολουθούν μια δίαιτα για τον έλεγχο των μερίδων.
Ακολουθούν οι 10 βασικές αρχές της διαισθητικής διατροφής:
Απορρίψτε τη νοοτροπία της δίαιτας
Τιμήστε την πείνα σας
Κάντε ειρήνη με το φαγητό
Αμφισβητήστε την αστυνομία των τροφών
Ανακαλύψτε τον παράγοντα ικανοποίησης
Νιώστε τον κορεσμό σας
Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας με ευγένεια
Σεβαστείτε το σώμα σας
Νιώστε τη διαφορά με την κίνηση
Τιμήστε την υγεία σας με ήπια διατροφή
(Pablo Merchán Montes on Unsplash)
Τα οφέλη μιας τέτοιας προσέγγισης
Μερικά από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της Διαισθητικής Διατροφής είναι τα ακόλουθα:
Θετική εικόνα σώματος
Χαμηλότερος κίνδυνος διατροφικών διαταραχών
Υγιεινότερες επιλογές τροφίμων
Βελτιωμένη διάθεση και ευεξία
Μια μελέτη του 2020 ακολούθησε έφηβους και έφηβες μέχρι την ενηλικίωση και διαπίστωσε πως όσοι ακολουθούσαν διαισθητική διατροφή είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσαρέσκεια με το σώμα τους. Αυτοί οι νεαροί ενήλικες ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους, όπως η χρήση καθαρτικών, η νηστεία, οι δίαιτες της μόδας, τα χάπια διατροφής ή η πρόκληση εμετού.
Πώς να ενθαρρύνετε τη διαισθητική διατροφή του παιδιού σας
Τα μικρά παιδιά ξεκινούν τη ζωή όντας σε επαφή με την πείνα τους. Ωστόσο, μετά την ηλικία των δύο ετών περίπου, ορισμένες περιβαλλοντικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τις διαισθητικές διατροφικές δεξιότητές τους.
(Derek Owens on Unsplash)
Μην ξεχνάμε πως μεγαλώνουν στο ίδιο επικεντρωμένο στη διατροφή περιβάλλον με τους ενήλικες. Παίρνουν το μήνυμα ότι ορισμένες τροφές και ποσότητες τροφής είναι “καλές” ή “κακές” από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σχολείο και τους γονείς. Μπορεί να αρχίζουν να τρώνε από πλήξη, να επηρεάζονται από τις διατροφικές συνήθειες κάποιου άλλου, από διαφημίσεις τροφίμων ή να τρώνε φαγητό για να αντιμετωπίσουν κάποια συναισθήματα…
Ο τρόπος που χειρίζονται οι γονείς αυτό το θέμα παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση του παιδιού τους με το φαγητό.
Πρακτικές σίτισης όπως η πίεση των παιδιών να φάνε, τα αρνητικά σχόλια για το βάρος και το φαγητό, οι ανταμοιβές όταν το παιδί τρώει ό,τι και όπως θέλουμε και ο περιορισμός του φαγητού προκαλούν στα παιδιά να σταματήσουν να εμπιστεύονται τα σήματα του σώματός τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική σχέση με το φαγητό, σε φαύλο κύκλο προσπάθειας ελέγχου του βάρους και σε αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών.
Για να αποφύγετε να διαταράξετε τις φυσικές υγιεινές διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, ξεκινήστε με τη διάθεση ποικιλίας τροφίμων στα γεύματα και τα σνακ. Μην απαγορεύετε ορισμένα τρόφιμα, ούτε καν τα γλυκά ή τα πατατάκια – η απαγόρευσή τους τείνει να προσθέτει στη γοητεία τους.
(Pavol Štugel on Unsplash)
Ομοίως, οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής δεν ευνοούν τον αυστηρό έλεγχο των μερίδων. Όταν επιτρέπεται σε ένα παιδί να τρώει μόνο “τόσο”, μπορεί να τρώει κρυφά φαγητό ή να τρώει υπερβολικά όταν δεν το παρακολουθείτε.
Διατηρήστε θρεπτικές επιλογές και αφήστε το παιδί σας να βλέπει ότι τρώτε κι εσείς αυτά τα τρόφιμα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή για καλή συμπεριφορά ή για σχολική επίδοση – ή ως τιμωρία. Το φαγητό πρέπει να είναι ένα ουδέτερο αγαθό που οι άνθρωποι τρώνε πρώτα για ενέργεια και μετά για ευχαρίστηση, χωρίς άλλες συναισθηματικές δεσμεύσεις.
Με πληροφορίες από: Intuitive Eating, The Nourished Child, Eat Weight Disord,
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More