Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάλεξη για την Κυπριακή Διάλεκτο τον 15ο αιώνα από την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα διάλεξη, τόσο από γλωσσολογικής όσο και από ιστορικής πλευράς, παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Αφροδίτη, με σχετική διάλεξη στην Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης, την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 3.00μμ.

Το θέμα της διάλεξης είναι “Η Κυπριακή Διάλεκτος τον 15ο αιώνα: γλωσσική αλλαγή και δάνεια όπως παρουσιάζονται στα κείμενα του ιστορικού έργου ‘Διήγησις κρόνικας Κύπρου’ του χρονογράφου Γεωργίου Βουστρωνίου”.

Την διάλεξη θα κάνει η Δρα Έρμα Βασιλείου, η οποία έχει την επιστημονική επιμέλεια του θέματος.

Η “Διήγησις κρόνικας Κύπρου” είναι το Χρονικόν του μεσαιωνικού Κυπρίου χρονογράφου Γεωργίου Βουστρωνίου, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι: “Διήγησις κρόνικας Κύπρου ἀρχεύγοντα ἀπό τήν ἐχρονίαν αυνς’ Χριστοῦ [1456] καί τελειώννοντα τήν ἐχρονίαν αυπα’ Χριστοῦ [ 1481 ] πού ἐπῆγεν εἰς τήν Ἰταλίαν ἡ ρήγαινα ή Κατερίνα Κόρναρα”.

Το έργο αυτό είναι επίσης γνωστό και με την απλούστερη ονομασία “Χρονικόν Κύπρου”, ή ακόμη “Χρονικόν του Γεωργίου Βουστρωνίου”.

Το σύγγραμμα αυτό του Γεωργίου Βουστρωνίου αποτελεί συνέχεια του Χρονικού του Λεοντίου Μαχαιρά, και τα δυο μαζί καλύπτουν ολόκληρη την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο. Το έργο του Βουστρωνίου καλύπτει την περίοδο από το 1456 (δυο χρόνια πριν από τον θάνατο του βασιλιά της Κύπρου Ιωάννη Β’ Λουζινιανού) μέχρι το 1489 και όχι το 1481 όπως στον τίτλο (οπότε η Κύπρος παρεχωρήθη από τη βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο στη Βενετία).

Μετά τον Λεόντιο Μαχαιρά, ο Γεώργιος Βουστρώνιος είναι ο δεύτερος σημαντικός Κύπριος μεσαιωνικός χρονογράφος. Ο Γεώργιος Βουστρώνιος υπολογίζεται ότι έζησε ανάμεσα στα 1430 και στα 1495.

Οι ελάχιστες πληροφορίες που έχουμε για τη ζωή του, είναι κυρίως όσες αναφέρει για τον εαυτό του ο ίδιος ο Βουστρώνιος στο έργο του. Έτσι, γνωρίζουμε ότι το 1458 είχε αναλάβει την αποστολή να μεσολαβήσει ώστε να ξεπεραστούν διάφορες παρεξηγήσεις μεταξύ του Αποστολές και της Αυλής της βασίλισσας Καρλόττας (1458-1464).

Το Χρονικόν του Βουστρώνιου σώθηκε σε τρία αντίγραφα, που όλα φαίνεται ότι έγιναν στις αρχές του 16ου αιώνα. Τα αντίγραφα είναι περίπου παρόμοια και, τουλάχιστον τα δυο της Βενετίας, πιθανό να είναι έργα του ίδιου αντιγραφέα. Είναι γραμμένα σε φύλλα χαρτιού διαστάσεων 21,4 Χ 15,6 εκ. Η κάθε σελίδα περιέχει 20 γραμμές κειμένου, σε μονή στήλη. Ο αρχαιότερος από τους τρεις αυτούς κώδικες, εκείνος της Βενετίας, γνωστός ως Graec. cl. VII, cod. XVII, αρχίζει με δυο κενές σελίδες. Το κείμενο αρχίζει στο φύλλο 3 και τελειώνει στο φύλλο 134.

Το έργο του Γεωργίου Βουστρώνιου, σε αγγλική μετάφραση, εκδόθηκε το 1964 από τον R.M. Dawkins και με χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Η έκδοση αυτή είναι η πληρέστερη από αυτή του Σάθα γιατί χρησιμοποιήθηκαν και πηγές που ο τελευταίος δεν είχε υπόψιν.

Έκδοση του έργου του Γεωργίου Βουστρωνίου έγινε και το 1989, με επιμέλεια, σχόλια και σημειώσεις του Άντρου Παυλίδη, επίσης με ερμηνείες άγνωστων λέξεων και ευρετήριο.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του έργου του Γεωργίου Βουστρωνίου (έκδοση κριτική, με εισαγωγή, γλωσσάρι, σχόλια, πίνακες) έγινε από τον Γιώργο Κεχαγιόγλου (έκδοση Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία, 1997).

Πηγή: Νέος Κόσμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More