Δημοσκοπικό μοντέλο του Economist: Ο Τραμπ παίρνει προβάδισμα – 54% οι πιθανότητες να κερδίσει
Για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει το προβάδισμα στο δημοσκοπικό μοντέλο του Economist , το οποίο δίνει αυτή τη στιγμή 54% πιθανότητες στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να κερδίσει τις εκλογές. Ακριβώς όπως οι εθνικές δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Αύγουστο ότι πολλοί αναποφάσιστοι έκλιναν προς την Κάμαλα Χάρις, τώρα ένα σημαντικό τμήμα αυτής της δεξαμενής ψηφοφόρων – πιθανόν Ρεπουμπλικάνοι που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν αποστασιοποιημένοι – φαίνεται να παρατάσσονται πίσω από τον Τραμπ. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες νίκης του αυξήθηκαν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, με τις προβλέψεις να τον ευνοούν στις κρίσιμες για τις εκλογές πολιτείες, αν και η κούρσα παραμένει αμφίρροπη, σύμφωνα με το συγκεκριμένο εργαλείο αξιολόγησης.
Φώτο Αρχείου (AP Photo)
Η μεθοδολογία της ανάλυσης
Το μοντέλο του Economist για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εκτιμά τις πιθανότητες των υποψηφίων να κερδίσουν σε κάθε πολιτεία και τον συνολικό αριθμό εκλεκτόρων. Αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Κολούμπια και για να προβλέψει τα αποτελέσματα των εκλογών συνδυάζει δημοσκοπήσεις σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο με θεμελιώδη και κρίσιμα μεγέθη, όπως η κατάσταση της οικονομίας, τα ιστορικά πρότυπα ψηφοφορίας και τα δημογραφικά στοιχεία κάθε πολιτείας.
Το μοντέλο δημιουργεί χιλιάδες σενάρια, το καθένα από τα οποία περιέχει διαφορετικά ποσοστά ψήφου σε κάθε πολιτεία και διαφορετικές τιμές περιθωρίου λάθους των δημοσκοπήσεων και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει σενάρια που είναι πιο κοντά στην αντιστοίχιση των δημοσκοπήσεων και των θεμελιωδών δεδομένων που έχουν δοθεί. Οι τελικές πιθανότητες νίκης που υπολογίζει, αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των σεναρίων που κερδίζει κάθε υποψήφιος.
Όταν τελικά η Κάμαλα Χάρις πήρε το χρίσμα ως υποψήφια των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, στο μοντέλο έγιναν κάποιες μικρές μεθοδολογικές προσαρμογές, ώστε να λαμβάνει υπόψη την επίδραση στις δημοσκοπήσεις της πιθανής αύξησης των ψηφοφόρων στις εκλογές και των χορηγιών στα κόμματα, καθώς και την εκτιμώμενη ακρίβεια των προβλέψεων των θεμελιωδών μεγεθών.
Πηγή: The Economist
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More