Δημήτρης Παπαχρήστος από Τρίπολη : “Το αυθόρμητο το κάναμε γνώση και αυτοοργάνωση και αυτό δείχνει σήμερα τον δρόμο”
” Το αυθόρμητο το κάναμε γνώση και αυτοοργάνωση. Το πιο πάνω συμπέρασμα, δείχνει σήμερα τον δρόμο“.
Αυτό, τόνισε απ’ την Τρίπολη, η εμβληματική και σπαρακτική, βασική φωνή του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973, κατά την περίοδο της δικτατορίας, Δημήτρης Παπαχρήστος.
Ο εκ των πρωταγωνιστών των γεγονότων του Πολυτεχνείου, ήταν προσκεκλημένος του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων.
Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κύριος εκφωνητής της κατάληψης και της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο και συγγραφέας, μίλησε για τα ζητήματα του Πολυτεχνείου, με αφορμή εκδήλωση που είχε τίτλο ” Το Πολυτεχνείο, ζούσα μνήμη και αντίσταση, τότε, τώρα και αύριο ”.
Η παρουσία του, είχε να κάνει και με το βιβλίο του ” Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε ” (εμπεριέχει και ένα κεφάλαιο για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου).
Ο θρυλικός εκφωνητής, είπε τα εξής: ” Το Πολυτεχνείο έγινε δια παντός. Το βλέπω στα νέα παιδιά σήμερα. Άρα, αυτό που κάναμε, έγραψε ιστορία, χωρίς, εμείς τότε, να ξέραμε ότι θα συμβεί αυτό. Τα πράγματα σήμερα δεν πάνε καλά. Έχουμε δύο πολέμους. Ζητάμε ειρήνη, γαλήνη, συναδέλφωση, αγάπη. Τίποτα δεν υπάρχει απ’ αυτά σήμερα. Υπάρχει εκμετάλλευση και τρομοκρατία, Το γεγονός του Πολυτεχνείου, τότε, δείχνει ότι μας ξεπέρασε. Ξεπέρασε και τον χρόνο. Θα μείνει στους αιώνες. Συγκαταλέγεται στα ιστορικά δεδομένα της πατρίδας μας. Το ραδιόφωνο τότε, ήταν το όπλο μας και η φωνή μας ήταν οι σφαίρες. Σπάσαμε με τον σταθμό τη μοναξιά στο κέντρο της Αθήνας. Μας σημάδεψε και εμάς το γεγονός. Μας επηρέασε, ανεξάρτητα εάν βγήκε κάτι ή όχι. Το Πολυτεχνείο το κάναμε μία μεγάλη, άμεση δημοκρατία“.
Φωτό από την εκδήλωση της Τρίπολης με βασικό ομιλητή τον Δημήτρη Παπαχρήστο
Κατέληξε, λέγοντας τα πιο κάτω : ” Το δικαίωμα στη δουλειά είναι το ψωμί. Πού είναι σήμερα η δουλειά; Mε τι ποιότητα είναι σήμερα η δουλειά; Mε τι λεφτά είναι σήμερα η δουλειά ; Tί είναι σήμερα η παιδεία; Αλλά και η ελευθερία ; Eάν ξεφύγεις σήμερα, σε πάνω για τρομοκρατία“.
H βραδιά ήταν αφιερωμένη σ΄ όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στην περίοδο της δικτατορίας. Σε όλους εκείνους που γνώρισαν τα κρατητήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ, σ’ όλους εκείνους που είχαν αντιδικτατορική δράση.
Επίσης, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε τρεις Αρκάδες της τότε αντιδικτατορικής πάλης. Στον Βαγγέλη Τσεκούρα, στον Ανδρέα Παπασταυρίδη και στον Βασίλη Καπερώνη. Οι δύο πρώτοι, έφυγαν απ’ τη ζωή.
Το δρώμενο, διανθίστηκε με μουσικό πρόγραμμα, αλλά και με τα γνωστά ηχητικά της κατάληψης.
Η όλη δράση έγινε με αφορμή τα 51 χρόνια απ΄ την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Φωτό από την εκδήλωση του ΣΑΟΟ για τα 51 χρόνια απ’ τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More