Δασμοί Τραμπ: Χείρα φιλίας στην ΕΕ τείνει ο Σι Τζινπίνγκ – «Θύματα» του εμπορικού πολέμου χρηματιστήρια, δολάριο, ομόλογα
Aνεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει ο εμπορικός πόλεμος Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας. Το Πεκίνο πέρασε στην αντεπίθεση, ανεβάζοντας τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%, καθιστώντας έτσι αδύνατες τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε την Ε.Ε. σε κοινό μέτωπο απέναντι στον αμερικανικό εκφοβισμό, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες μόνο ώρες νωρίτερα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τις δυσκολίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία με την Κίνα.
Το Πεκίνο περνά στην αντεπίθεση και απαντά στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλοντας κι αυτό με τη σειρά του δασμούς ύψους 125%.
«Μπροστά στον εκφοβισμό και την ηγεμονία των ΗΠΑ, ο συμβιβασμός και η υποχώρηση δεν είναι για εμάς η λύση», τονίζει ο εκπρόσωπος οτυ υπ. Εξωτερικών της Κίνας.
Υποδεχόμενος, μάλιστα, τον Ισπανό πρωθυπουργό με τον οποίο υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών, ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τους δασμούς, χωρίς να αναφερθεί πάντως στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ξεκαθάρισε ότι η Κίνα δεν φοβάται, λέγοντας όμως πως δεν θέλει εμπορικό πόλεμο, ενώ έτεινε χείρα φιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν υπάρχουν νικητές σε ένα εμπορικό πόλεμο. (…) Η Κίνα και η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιταχθούν από κοινού σε μονομερείς ενέργειες εκφοβισμού» δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.
Ο Πέδρο Σάντσεθ είπε: «Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Κίνα να δείξει ευαισθησία στις θεμιτές απαιτήσεις της Ισπανίας και της Ευρώπης, να υπάρχουν πιο ισορροπημένες σχέσεις».
Το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως δεν θα μπει άλλο σε αυτό το παιχνίδι αριθμών με τις ΗΠΑ, καθώς στο επίπεδο που βρίσκονται οι δασμοί πλέον είναι απαγορευτικές οι οποιοσδήποτε εισαγωγές προϊόντων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε όμως πως η πίεση που ασκεί θα φέρει την Κίνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ιστορική μέρα για τα χρηματιστήρια μετά την απόφασή του να αναστείλει τους δασμούς για 90 μέρες.
«Ήταν η πιο σπουδαία μέρα στην ιστορία για τις αγορές. Υπάρχει το κόστος της μετάβασης και κάποια προβλήματα, αλλά πιστεύω στο τέλος θα είναι όλα όμορφα. Τι συμβαίνει με την Κίνα; Θα θέλαμε να πετύχουμε μια συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην αναστολή των ενεργειών της ΕΕ, την χαρακτήρισε έξυπνη κίνηση. Προειδοποίησε, όμως πως σε περίπτωση μη συμφωνίας, οι δασμοί θα επιστρέψουν. «Αποφάσισαν να κάνουν πίσω. Πιστεύω ότι ήταν πολύ έξυπνοι. Κοιτάξτε, η Ε.Ε είναι πολύ έξυπνη αλλά πραγματικά έχουν εκμεταλλευτεί πολύ τις ΗΠΑ».
Η Ευρώπη τηρεί στάση αναμονής και δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση. Σε αυτό στάθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές, εκφράζοντας ικανοποίηση για την αναστολή των 90 ημερών από τον Ντόναλντ Τραμπ
«Με ικανοποίησε το γεγονός ότι ο πρόεδρος Tραμπ αποφάσισε να πατήσει το «κουμπί της παύσης» για τους δασμούς που είχε ανακοινώσει. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περιθώριο 90 ημερών για να κάνουμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, σχετικά με το εμπορικό καθεστώς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: «Η προσωρινή αναστολή των αμερικανικών δασμών για 90 μέρες είναι σημάδι και δίνει προοπτική για διαπραγμάτευση. Όμως αυτή η παύση παραμένει εύθραυστη(…) γιατί 90 μέρες αναστολή σημαίνει και 90 μέρες αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις μας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον ο επίτροπος εμπορίου της Ε.Ε Μάρος Σέφτσοβιτες για συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, με την Κομισιόν να τονίζει πως όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Παγκόσμια αστάθεια στις αγορές
Μετά τη ανάκαμψη στις χρηματαγορές, η αβεβαιότητα επέστρεψε, καθώς η διαμάχη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου οδηγείται στα άκρα. Χρηματιστήρια, δολάριο και ομόλογα πληρώνουν το τίμημα, με το χρυσό να μοιάζει πλέον το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
Ανησυχία για το κατά πόσο το δολάριο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας, προκαλεί στους επενδυτές ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας. Η νέα κλιμάκωση επιτάχυνε την πτώση του αμερικανικού νομίσματος που βρίσκεται πλέον σε χαμηλό 3ετίας έναντι του ευρώ, σε χαμηλό 10ετίας έναντι του ελβετικού φράγκου και σε χαμηλό 7 μηνών έναντι του γιεν.
Η αυξημένη ζήτηση για χρυσό εκτόξευσε την τιμή του σε νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τα 3.220 $ η ουγγιά.
Mε φόντο την ακραία μεταβλητότητα στις αγορές, η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί και είναι πάντα έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Ευρώπη δύσκολα θα αποφύγει να βρεθεί «στη μέση» του πολέμου μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων. Μία πρώτη εικόνα για το κόστος που θα έχει η επιβολή δασμών 20% έδωσε ο Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγιότητας, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισημαίνοντας ότι:
- το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί από 0,8% έως 1,4% έως το 2027.
- και το ευρωπαϊκό μόλις κατά 0,2%.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε για ένα αμοιβαίο αποδεκτό αποτέλεσμα, υπερασπιζόμενοι τα οικονομικά μας συμφέροντα, (…) Φυσικά, αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας» υποστήριξε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Επίσημη πρώτη πραγματοποιήθηκε για τον Κυριάκο Πιερρακάκη στις συνεδριάσεις των Eurogroup-Ecofin, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει ευρωπαϊκή ενότητα, ελεύθερο εμπόριο και αμοιβαία επωφελή λύση. «Η Ελλάδα είναι πλήρως προσηλωμένη στην αναζήτηση κάθε λύσης επί τη βάσει μιας δίκαιης διεθνούς προσέγγισης, βασισμένης στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου».
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Άκης Αθανασόπουλος, Ζέτα Κονταξή
Σχετικές ειδήσεις
«Θύμα» του εμπορικού πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ και ο τουρισμός – Οι πρώτες επιπτώσεις στην Ευρώπη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More