Δίκτυο Κέντρων αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων σύντομα στη Θεσσαλονίκη
Δίκτυο Κέντρων άμεσης αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, με κυλιόμενο πρόγραμμα εφημεριών, αναμένεται να δημιουργηθεί, άμεσα, στη Θεσσαλονίκη.
Νευρολογικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας θα συμμετέχουν στο Δίκτυο αυτό, με στόχο την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων, τις πρώτες 4-6 ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Για τη δημιουργία Δικτύου άμεσης αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων ο υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συγκάλεσε, την Πέμπτη 3 Αυγούστου, σύσκεψη στο ΑΧΕΠΑ, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, του προέδρου της Ιατρικής Σχολής και διευθυντών Πανεπιστημιακών κλινικών.
O κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θέτει, με αυτόν τον τρόπο, ως άμεση προτεραιότητα, την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), σε όλη τη χώρα, με εξειδικευμένα κέντρα, με διαδικασίες που εξασφαλίζουν την αντιμετώπιση των ασθενών, μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ανάπτυξης ενός τέτοιου Δικτύου, για την επείγουσα θρομβόλυση, στο κυλιόμενο πρόγραμμα εφημεριών θα ενταχθούν έξι Νευρολογικές κλινικές και μία Παθολογική κλινική σε πέντε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Στην περιοχή της Αττικής το κυλιόμενο πρόγραμμα εφημεριών, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή, περιλαμβάνει εννέα Νευρολογικές κλινικές και μία Παθολογική κλινική, σε δέκα δημόσια νοσοκομεία.
Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν, ακόμη, 27 κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλαδική Επικράτεια τα οποία χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση και έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Αρχείο Καταγραφής Ενδοφλέβιων Θρομβολύσεων για ασθενείς με Ισχαιμικό ΑΕΕ.
Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης 10 κέντρα μηχανικής θρομβεκτομής σε όλη την Ελλαδική Επικράτεια για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.
Η λειτουργία Κέντρων Εγκεφαλικών Επεισοδίων ξεκίνησε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και συνεχίστηκε από την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα.
Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου διεθνώς.
Η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ στη χώρα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με 587 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 50.000 άνθρωποι εκδηλώνουν αγγειακό εγκεφαλικό στην Ελλάδα. Τα ΑΕΕ είναι η τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα μας και η κυριότερη αιτία αναπηρίας, διεθνώς.
Τα στελέχη των Κέντρων του Πανελλαδικού Δικτύου διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην ενδοφλέβια θρομβόλυση και τη μηχανική θρομβεκτομή, τεχνικές που αποτελούν την πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση των ΑΕΕ.
Η θρομβολυτική θεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια, βελτιώνει το νευρολογικό έλλειμμα των ασθενών, μειώνοντας την πιθανότητα χρόνιας αναπηρίας και χορηγείται εντός 4.5 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού.
Σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μηχανική θρομβεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του θρόμβου απευθείας από τις αρτηρίες του εγκεφάλου από εξειδικευμένο επεμβατικό ακτινολόγο ή επεμβατικό νευρο-ακτινολόγο. Η μηχανική θρομβεκτομή διενεργείται εντός 6 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού.
Καθοριστικής σημασίας για την καλή έκβαση του ΑΕΕ είναι η έγκαιρη άφιξη του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Για τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αποτυπώθηκαν τα κριτήρια αναγνώρισης των ασθενών που χρειάζονται επείγουσα ενδοφλέβια θρομβόλυση. Παράλληλα, οργανώθηκε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, με έμφαση στη σημασία της έγκαιρης διακομιδής ασθενών με ΑΕΕ στα Νοσοκομεία.
Δημιουργήθηκε, μάλιστα, μια ειδική κάρτα για την πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων ΑΕΕ και την ταχεία διαλογή των ασθενών, που πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα.
Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ΑΕΕ αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις απώλειες και την αναπηρία που σχετίζονται με τα ΑΕΕ.
Στις χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν οργανωμένα Κέντρα για την αντιμετώπιση των ΑΕΕ, το 40% των ασθενών χάνει τη ζωή του, μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκδήλωση του επεισοδίου και ένας στους τρεις ασθενείς μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.
Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More