Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμαρχος Παλαμά: Να αποτιμηθούν οι αιτίες που συνετέλεσαν στο μέγεθος της καταστροφής

Ο Δήμος Παλαμά, ο Παλαμάς και όλα τα χωριά του σχεδόν στο σύνολό τους, βιώνει ένα εξελισσόμενο δράμα.Την ώρα της εξέλιξης μιας τεράστιας προσπάθειας εκπαιδευμένων ομάδων και εθελοντών, για τη διάσωση, την υποστήριξη, τους καθαρισμούς και τις αποκαταστάσεις, για να σωθούν και προστατευτούν ανθρώπινες ζωές, κανείς δεν δικαιούται να ψάχνει για ψήφους μέσα στις λάσπες“, ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου . Έκανε αναλυτικό απολογισμό στις ενέργειες του δήμου Παλαμά, αλλά και στα όσα πρέπει να γίνουν και από την πολιτεία.

Τα μηνύματα 112

Ρωτήθηκε και για τον ισχυρισμό ότι οι δημότες δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως, και απάντησε: «Ο Δήμος έστειλε άμεσα αίτημα στο Κεντρικό Συντονιστικό όργανο για την αποστολή μηνύματος μέσω του 112. Το μήνυμα καθυστέρησε δραματικά να εκδοθεί. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Δεν είναι ώρα για την αναζήτηση ευθυνών. Όμως ευθύνες υπάρχουν και θα αναζητηθούν. Ακόμα κι αν χρειαστεί να «ανοίξουν» οι τηλεφωνικές συνομιλίες για να δούμε τι έγινε και κυρίως πότε έγινε». Για το δε πολυσυζητημένο σπάσιμο του Φράγματος στον ποταμό Καλέντζη είπε ότι δε δημιούργησε πρόβλημα,  αφου το νερό πηγε σε χωράφια, και μάλιστα έσωσε δυο χωριά, τα οποία πλημμύρισαν μετά από δύο ημέρες, καθώς ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος.   Η εισαγγελική παραγγελία δεν μιλάει για Καλέντζη, αλλά μιλάει για Καράμπαλη. Δεν σχετίζεται το ένα με το άλλο, είπε χαρακτηριστικά.

Ανάληψη ευθυνών που αποδεδειγμένα θα αποδοθούν

Ο Δήμαρχος μίλησε για την ανάγκη να αποτιμηθούν, πράξεις, παραλείψεις ή ολιγωρίες που τυχόν οδήγησαν σε αυτό το μέγεθος της καταστροφής, η οποία είναι επιτακτική και θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα και από τους αρμόδιους φορείς. «Να αποτιμηθεί η ροή των ποταμών, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα αναχώματα, η λειτουργία των θυροφραγμάτων και των αντλιοστασίων, έναντι του όγκου της βροχής που έπεσε και του καταστροφικού φαινομένου. «Ως Δήμαρχος Παλαμά, είμαι στη διάθεση των αρχών για κάθε συνεργασία και θα αναλάβω τις όποιες ευθύνες που αποδεδειγμένα όμωςτυχόν μου αποδοθούν» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως: «Είμαι ο πρώτος που υποστήριξα δημόσια ότι προξενεί εντύπωση η έκταση και η ένταση της πλημμύρας στην περιοχή Παλαμά. Σήμερα για το ζήτημα αυτό, γίνονται εκτεταμένες αναφορές σε μεγάλα κεντρικά Μ.Μ.Ε. Λειτουργώντας με υπευθυνότητα, την ώρα που κάποιοι επιδίδονται σε κραυγές και κατηγορίες έναντι όλων των άλλων, αναδείξαμε την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης κάθε φθοράς που προκλήθηκε στα αναχώματα των ποταμών που διαρρέουν το Δήμο Παλαμά, για την πρόληψη νέων πλημμυρικών φαινομένων. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε άμεσα επίσημο έγγραφο  προς κάθε αρμόδια αρχή. Μην ξεχνάμε ότι οι ποταμοί αυτοί και τα αναχώματα, δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου. Μην ξεχνάμε όμως παράλληλα, ότι οι περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν ήταν πάρα πολλές, με εκτεταμένες καταστροφές και στο σύνολό τους απαιτούσαν αποκαταστάσεις αναχωμάτων ή ό,τι άλλο σχετικό. Ο χρόνος που απαιτείται για όλες τις αποκαταστάσεις, υπερβαίνει κατά πολύ το μεσοδιάστημα από τον DANIEL στο ELIAS, όπως ήδη επισημάνθηκε από επιστήμονες σε ΜΜΕ».

Το θέμα των νεκρών ζώων

Για το θέμα των νεκρών ζώων ανέφερε ότι, παρά τις αρχικές παλινωδίες για τον τρόπο αντιμετώπισης  άρχισε, έστω και με αργό ρυθμό,  η απομάκρυνση και υγειονομική ταφή τους υπό τις οδηγίες των  αρμόδιων υπηρεσιών Περιφέρειας και Υπουργείου, για την  αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που μας απειλεί όλους ως υγειονομική βόμβα. Η απομάκρυνση όλων των νεκρών ζώων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθείΜπορεί ο καθένας να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα χωρίς εκπτώσεις όμως στην τήρηση των κανόνων και των πρωτοκόλλων υγιεινής».

Τεράστιος ο όγκος της κατεστραμμένης οικοσυσκευής

Παράλληλα, τεράστιος είναι ο όγκος της κατεστραμμένης οικοστυσκευής που πρέπει να συλλεχθεί, σε κάθε χωριό. Όγκοι κατεστραμμένων από το νερό επίπλων, ρουχισμού, κουφωμάτων και πάσης φύσεως ειδών, που αφήνονται στο πεζοδρόμιο και δρόμο μπροστά από κάθε ένα σπίτι Πρέπει να συλλεχθούν και συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία σε κάθε χωριό, τεμαχίζονται, μεταφορτώνονται και απομακρύνονται.Ο όγκος αυτός είναι τεράστιος και παρ ότι εργάζονται πολλά συνεργεία ακόμη και του στρατού, ο χρόνος αποκατάστασης θα είναι αναγκαστικά μακρύς.

Αποκομιδή σκουπιδιών και απολυμάνσεις

Με τη συνδρομή απορριμματοφόρων και άλλων Δήμων και δωρητών, δεδομένου ότι τα οχήματα του Δήμου έχουν καταστραφεί σχεδόν στο σύνολό τους, γίνεται η αποκομιδή σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων. Ακολουθεί καθαρισμός δημοσίων χώρων με υδροφόρες.

Πραγματοποιούνται εξαρχής και αδιαλείπτως από εξειδικευμένα συνεργεία, σε όλους τους δημόσιους χώρους, χώρους συνάθροισης, σχολικές μονάδες και αλλού, απολυμάνσεις και κουποκτονίες.

Η σίτηση των πλημμυροπαθών

Για τη σίτηση, ο Δήμος παρέχει έτοιμα φρέσκα γεύματα από μισθώσεις catering καθώς και μερίδες φαγητού που παρασκευάζεται σε μαγειρείο που στήθηκε από εθελοντική ομάδα στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, προς κάθε πλημμυροπαθή σε κάθε χωριό του Δήμου και πολίτη που έχει ανάγκη, στο χώρο φιλοξενίας αστέγων στον Παλαμά, στους φιλοξενούμενους στο Γηροκομείο Καρδίτσας και όπου αλλού χρειάζεται (εθελοντές, στελέχη στρατού, πυροσβεστικής κ.α.).

Η καταλληλότητα του νερού

Τα χωριά που έχουν κατάλληλο για πόση νερό, καταγράφονται στις επίσημες ανακοινώσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Η ΔΕΥΑ Παλαμά λαμβάνει δείγματα και ελέγχει την ποιότητα του ύδατος, ενημερώνοντας σχετικά την Δ/νση Υγείας Περιφέρειας. Ειδικά για τον Παλαμά και τα πέριξ χωριά, η Περιφέρεια και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Σμοκόβου «άνοιξε» το δίκτυο Σμοκόβου, που λειτούργησε όμως μόνο για λίγες μέρες.

Λόγω ζημιών στο δίκτυο, η παροχή διακόπηκε και αναμένεται αποκατάσταση από τους αρμόδιους φορείς. Η γεώτρηση και το αντλιοστάσιο του Δήμου στη Μεταμόρφωση, για την ύδρευση του Παλαμά, Καλυβακίων, Μεταμόρφωσης, ξεκίνησε να επαναλειτουργεί από το Σάββατο αφού υποχώρησαν τα νερά και μειώθηκε η λάσπη- άρα έγινε προσπελάσιμη η θέση του- προμηθευτήκαμε νέο εξοπλισμό, εγκαταστάθηκε και καθαρίστηκε – απολυμάνθηκε. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των πρώτων εργαστηριακών μετρήσεων για την ποιότητά του.

Η καταγραφή των ζημιών

Ο Δήμος υποδέχεται τους πολίτες για την καταγραφή των σπιτιών που επλήγησαν. Σημειώνεται ότι μόνο στον Παλαμά περισσότερα από 300 σπίτια έχουν γκρεμιστεί και μεγάλος αριθμός δηλώνεται με σημαντικές ζημιές (ρηγματώσεις κλπ.). Οι Επιτροπές – Κλιμάκια του Υπ.Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή στελεχών του Στρατού, συνεχίζουν τις καταγραφές κατοικιών, όπως προβλέπει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Σε ότι αφορά στις δηλώσεις καταστροφών αγροτικών εγκαταστάσεων, οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο Δήμο καταγράφουν και προωθούν τις αιτήσεις των πληγέντων. Τέλος, σε ότι αφορά στις πληγείσες επιχειρήσεις, με την αρμοδιότητα να ανήκει στην Περιφέρεια, ο Δήμος λειτουργεί ειδικό γραφείο κατάθεσης δηλώσεων ζημιών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην μεταβαίνουν οι ίδιοι στην Καρδίτσα.

Οι άστεγοι

Μεταξύ άλλων ο κ. Σακελλαρίου ανέφερε ότι “άστεγοι  στεγάζονται προσωρινά στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά, σε δομές σε Καρδίτσα και Μουζάκι ή φιλοξενείται  σε ξενοδοχεία της Καρδίτσας. Στους «Άστεγους» όμως πρέπει να προσμετρηθούν και όλοι όσοι έχασαν το σπίτι τους ή δεν μπορούν να γυρίσουν ακόμα σε αυτό (και εν όψει χειμώνα), και φιλοξενούνται προσωρινά σε συγγενείς και φίλους, στον Παλαμά ή σε άλλες πόλεις. Η Πολιτεία ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου ή φιλοξενίας. Το ερώτημα όμως είναι αν υπάρχουν κατοικίες για να νοικιαστούν – η πληροφόρησή μας είναι ότι δεν υπάρχουν – έχουν εξαντληθεί στην περιοχή.  Επιτακτική ανάγκη είναι να βρεθεί λύση για την στέγαση όλων αυτών των ανθρώπων και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από την πολιτεία“. 

Παροχή βοήθειας στους πληγέντες

Για την παροχή βοήθειας των πληγέντων, άρχισε να καταφτάνει βοήθεια, που περιείχε τρόφιμα, νερό, είδη ατομικής υγιεινής, καθαριστικά, ρούχα, λευκά είδη, ράντζα, στρώματα  και άλλα είδη, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από Δήμους, ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς και ιδιώτες. Η υποδοχή της βοήθειας γίνονταν από εθελοντές και προσωπικό του Δήμου και η διανομή των προϊόντων γίνονταν άμεσα προς όλους τους κατοίκους του Δήμου Παλαμά, από κεντρικά σημεία αλλά και κατ΄ οίκον. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σακελλαρίου είπε, ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος κατάφερε να οργανώσει και να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και στοχευμένα στις ανάγκες την διαχείριση της κρίσης και την υποστήριξη των πολιτών που επλήγησαν από την πλημμύρα με μια σειρά πρωτοβουλιών: Συγκροτήθηκε επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης, στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος. Η επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό και την παρακολούθηση των δράσεων αντιμετώπισης της κρίσης. Έχει δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος,  www.palamas-sos.gr.

Καταγραφή των αναγκών των οικογενειών

Οργανώθηκαν, η καταγραφή των  αναγκών των οικογενειών που διαμένουν στο Δήμο Παλαμά, Δομή Υποδοχής, καταγραφής, ταξινόμησης και διανομής των υλικών αγαθών – δωρεών στις Δημοτικές Ενότητες, διανομή «εβδομαδιαίου ατομικού πακέτου».Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 6.500 ατομικά πακέτατροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής από την κεντρική αποθήκη και επιπλέον αυτών μοιράστηκαν ράντζα, στρώματα, και παπλώματα σε συμπολίτες μας που τα είχαν άμεση ανάγκη,υποστήριξη των πολιτών για υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης στο arogi.gov.gr, μηχανισμό διαχείρισης εθελοντών. Μεταξύ άλλων, οργανώθηκε   Υποστήριξη των φιλοξενούμενων στους  χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

Μέτρα ανακούφισης

Ο δήμαρχος Παλαμά, ανέφερε ότι ελήφθησαν  άμεσα μέτρα ανακούφισης όλων των δημοτών: ανοίχθηκε ερανικός τραπεζικος λογαριασμος. Τα χρήματα που θα κατατεθούν θα κατανεμηθούν με κοινωνικά κριτήρια από διαπαραταξιακή επιτροπή που θα δημιουργηθεί. Κατάργηση, μεταξύ άλλων, για δυο χρόνια των τελών: χρήσης κοινόχρηστων χώρων, επί των ακαθαρίστων εσόδων εστιατορίων, καφενείων και συναφών καταστημάτων (0,50 %). του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, των μισθωμάτων από αστικά ακίνητα, των μισθωμάτων από βοσκήσιμες εκτάσεις.. Κατάργηση για ένα χρόνο των μισθωματων καλλιεργήσιμης γης, κατάργηση των τελών, άρδευσης για το 2023, καθώς και των εσόδων από την χρήση των παρόχθιων αντλιοστασίων, Πάγωμα για ένα έτος των τόκων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον Δήμο. Κατάργηση για ένα έτος (έως 30/09/2024) του πάγιου τέλους στην ύδρευση. Πάγωμα για ένα έτος των τόκων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΔΕΥΑΠ. Κατάργηση για ένα έτος του τέλους χρήσης αποχέτευσης (βιολογικός) στην πόλη του Παλαμά.

Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις

Μεταξύ άλλων, είπε: Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις, γιατί οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον Δήμο Παλαμά είναι αντίστοιχες με τα αποτελέσματα ενός πολέμου. Για τον λόγο αυτό απεστάλη επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη για άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα βοήθειας προς φοιτητές και μαθητές. Απεστάλη επίσης επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη για άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και αποκατάστασης στις υποδομές άρδευσης του Δήμου:

Αποζημίωση στο 100% της αγροτικής παραγωγής με βάση τα 250€ και όχι τον κατάλογο του ΕΛΓΑ.

Άμεση χρηματοδότηση για αντικατάσταση του κατεστραμμένου εξοπλισμού (γεωργικά μηχανήματα, αγροτικά οχήματα, αγροτικός εξοπλισμός, στάγδην άρδευση κ.λ.π.)

Αποζημίωση των αποθηκευμένων προϊόντων και των  αποθηκών.

Άμεση χρηματοδότηση για αποκατάσταση όλων των αγρών από τους τόνους φερτών υλικών.

Χρηματοδότηση για αντικατάσταση του μελισσοσμήνους, των κυψελών και των μηχανημάτων παραγωγής.

Χρηματοδότηση για το ζωικό κεφάλαιο στο 100% της αξίας του, για τις εγκαταστάσεις και τον  εξοπλισμό όπως επίσης και για τις κατεστραμμένες ζωοτροφές.

Για τον Δήμο:

Χρηματοδότηση για αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου.

Χρηματοδότηση για αποκατάσταση του αγροτικού εξηλεκτρισμού και των αντλιοστασίων άρδευσης του Δήμου.

Χρηματοδότηση για αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.

Η συνδρομή των Εθελοντών και των Σωμάτων Ασφαλείας

Ο κ. Σακελλαρίου κατέληξε υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Τίποτα δε θα είχαμε καταφέρει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των ανδρών του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Τίποτα δε θα είχαμε καταφέρει χωρίς τη βοήθεια ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών ντόπιων αλλά και από όλη την Ελλάδα, γυναικών και ανδρών, μεγάλων αλλά και πάρα πολλών μικρών παιδιών, που δούλεψαν ακατάπαυστα και αγόγγυστα για να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους. Αλλά  και των φορέων, επιχειρήσεων και ιδιωτών από όλη την Ελλάδα, που μας στηρίζουν καθημερινά με αποστολές υλικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης. Σε όλους αυτούς και στον καθένα ξεχωριστά η τοπική κοινωνία απευθύνει ένα μεγάλο “ευχαριστώ”.

Ζητούμενο η διατήρηση της Ενότητας

Τελευταίο, αλλά πιο σημαντικό απ όλα: θρηνούμε και στέλνουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών από τη θεομηνία. Με ευχή να πορευτούμε, έστω και από σήμερα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενωμένοι, χωρίς μικρότητες ή πολιτικές αντιπαραθέσεις, στο έργο στήριξης των ανθρώπων που τόσο σκληρά επλήγησαν, χάνοντας κόπους μιας ζωής, που αγωνιούν για το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Για να μείνουν όλοι στον τόπο τους και να μην πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Για να συνεχίσει να υπάρχει ΖΩΗ στον Δήμο του Παλαμά».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More