Γ. Ψαριανός στο Πρώτο για αποτελέσματα ευρωεκλογών: Η αποχή, το 60%, είναι μια πολύ μεγάλη καμπάνα για το πολιτικό σύστημα και για τη χώρα μας (audio)
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης-τόσο για την προσωπική του ζωή και διαδρομή όσο και για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα-παραχώρησε στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Καθρέφτης» και στον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Γρηγόρης Ψαριανός, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, στιχουργός και πρώην βουλευτής της Β’ Αθηνών.
Αναφερόμενος αρχικά στην προσωπική του ζωή και τη σχέση του με το ραδιόφωνο, ο κ. Ψαριανός, ανέφερε το εξής στην εκπομπή του Χρήστου Μιχαηλίδη «Η μουσική και το ραδιόφωνο είναι δύο πράγματα που τα έχω κάνει ενδοφλέβια από τότε που γεννήθηκα. Και ο πατέρας μου και η μάνα μου ήταν λάτρεις της μουσικής και οι δύο. Μεγάλωσα σε ένα πολύ φτωχικό σπίτι που δεν είχαμε τίποτα. Είχαμε το ψυγείο, το παλιό, το Άλπεις, χιόνια, παγωμένα βουνά, ένα ψυγείο με πάγο ας πούμε, που ερχόταν αυτός που πούλαγε πάγο ας πούμε, σαν το Βέγγο που κυνήγαγε κάτι κολώνες στην ασπρόμαυρη εκείνη αριστουργηματική ταινία. Δεν είχαμε λοιπόν, τίποτα στο σπίτι, είχαμε όμως πάντα ένα ραδιόφωνο, ένα αίρες, η οποία είναι μια εταιρία ολλανδική θυγατρική της Φίλιπς, ένα αίρες ραδιόφωνο το οποίο το έχω ακόμα και μεγάλωσα δίπλα σ’ αυτό το ραδιόφωνο ακούγοντας καντάδες, ζακυνθινά, πολυφωνικά της Ηπείρου, παραδοσιακά ελληνικά, ελαφρά, βαριά, λαϊκά. Δεν είχε πολλά βαριά και ρεμπέτικα τότε, τα χρόνια εκείνα, τα πρώτα χρόνια του ‘60. Αλλά εν πάση περιπτώσει, μεγάλωσα δίπλα σ’ ένα ανοιχτό ραδιοφωνάκι που αναβόσβηνε η λυχνία όταν έπιανες ακριβώς τη συχνότητα του σταθμού. Είχε μια λυχνία κουρτίνα που άνοιγε όταν έπιανες ακριβώς το σταθμό. Και μεγάλωσα μ’ αυτό το φωτάκι νεταρισμένο στη λυχνία αυτή και τις υπέροχες αυτές μουσικές από τη Μαίρη Λω και τον Τσιτσάνη μέχρι ξένα τραγούδια. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκα με ένα ραδιόφωνο και μέσα στη μουσική».
Όπως και πρόσθεσε στην πορεία της συνομιλίας τους «Μεγάλωσα λοιπόν με ανοιχτό ραδιόφωνο και όποτε είχε εκλογές άκουγα καρφωμένος μαζί με τον πατέρα μου τα αποτελέσματα των εκλογών. Ήμουνα λοιπόν, από μικρός «αρρωστάκι». Δηλαδή θυμάμαι το ‘58 που βγήκε η ΕΔΑ δεύτερο κόμμα με 80 τόσους βουλευτές και ήταν ένα συγκλονιστικό πράγμα, γιατί πανηγύριζαν κρυφά, χωρίς να φωνάζουν όλοι οι συγγενείς και η οικογένεια. Έτσι λοιπόν, μπήκα σε μια διαδικασία πολιτικοποίησης χωρίς να ανήκω ή να ανήκει η οικογένεια κομματικά στο ΚΚΕ ή σε οποιοδήποτε κόμμα ή αργότερα στο ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε τέτοιο ή στην ΕΔΑ ή μετά στο ΠΑΣΟΚ κτλ. Κι έτσι ήμουνα σε ένα χώρο ανένταχτων αριστερών που ήθελαν να κάνουν και τις αυτοκριτικές τους για τα τραγικά λάθη με τα οποία μεγαλώσαμε και λάθη στα οποία και η αριστερά και η ελληνική Αριστερά και η ελληνική Δεξιά συνυπεύθυνες και οι δύο, μας οδήγησαν σε μία διαδικασία που αντί να γίνει η Ελλάδα μια αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα, ταλαιπωρήθηκε από έναν εμφύλιο ο οποίος συνεχιζόταν και τα απόνερά του συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Ακόμα πληρώνουμε τις παρενέργειες αυτού του τραγικού (…). Μετά λοιπόν, βρέθηκα από το Ρήγα και το ΚΚΕ Εσωτερικού αλλού όπου μετασχηματίστηκε το ΚΚΕ εσωτερικού σε ελληνική Αριστερά. Και μετά όλοι μαζί, μαζί με το ΚΚΕ, έγινε ο Συνασπισμός το ’89-‘90 κτλ. Μετά διαλύθηκε ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ γύρισε στο σπίτι του και ο Συνασπισμός μετασχηματίστηκε σε ΣΥΡΙΖΑ. Βρέθηκα, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχα στο χώρο, αλλά δεν ήμουνα μέλος σε καμία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Μου προτάθηκε επειδή ήμουν στο ραδιόφωνο τότε, εκείνα τα χρόνια, στο Flash. Λοιπόν, έτσι βρέθηκα. Μου προτάθηκε επειδή ήμουν στα ραδιόφωνα, 28 χρόνια από τoν πρώτoν 9 84, ήμουν ιδρυτικό μέλος. Έτσι λοιπόν, μου προτάθηκε να κατέβω με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007, με τον Αλαβάνο, και το 2009 με τον Τσίπρα. Ήμασταν προσωπικοί φίλοι για κάποια χρόνια με τον Τσίπρα. Εκλέχτηκα πρώτος σε σταυρούς στο Δήμο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη του Αλέξη Τσίπρα. Ήμασταν κάθε μέρα για κάτι χρόνια μαζί με τα παιδιά, με το «Τσιπροτεχνείο», με τους νέους της ομάδας γύρω από τον Τσίπρα. Μετά φύγαμε όλοι μαζί με τον Κουβέλη και σχηματίστηκε η ΔΗΜΑΡ. Δεν έφυγα εγώ. Το 2010 αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτήθηκε η ΔΗΜΑΡ, μετά η ΔΗΜΑΡ διαλύθηκε στα εξ’ ων συνετέθη και μετασχηματίστηκε ένας χώρος που εντάχθηκε στο Ποτάμι, που ιδρύθηκε από το Σταύρο Θεοδωράκη και με πήρε το ποτάμι. Εκλέχθηκα λοιπόν δύο φορές με το ΣΥΡΙΖΑ, δύο φορές με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες δύο φορές με το Ποτάμι. Εκτός από τα 30 χρόνια στο ραδιόφωνο, έκανα και 12 χρόνια στη Βουλή».
Όσον αφορά τώρα, την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις βουλευτικέ εκλογές τον Μάϊο του 2019 με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ψαριανός δήλωσε «Μετά τη διαδικασία των ΣΥΡΙΖΑ, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τη διαδικασία εκείνη της τετραετίας, 4,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, ήμουν απολύτως απογοητευμένος από την κατάσταση εκείνη και από τις παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων τέως συντρόφων μου και διαφωνώντας κάθετα με αυτήν την πρώτη φορά Αριστερά που ήταν δεξιά-γιατί χωρίς τον Καμμένο δε θα είχε γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Ο Καμμένος έκανε πρωθυπουργό τον Τσίπρα, ο Τσίπρας είχε 146 βουλευτές-μέσα λοιπόν, σ’ όλη αυτή την ιστορία αποφάσισα να διαχωρίσω τελείως τη θέση μου από τον χώρο αυτό και να κατέβω υποψήφιος το 2019 με τη Νέα Δημοκρατία, που όμως, εκτός που άλλαξα χώρο που έφυγα τότε εγώ από την περιοχή αυτή, είχε διαλυθεί πια το Ποτάμι και αποφάσισα να κατέβω στηρίζοντας τις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατέβηκα με τη Νέα Δημοκρατία στο Νότιο τομέα, ενώ ήμουν του Βόρειου. Δηλαδή άλλαξα και πολιτικό χώρο, άλλαξα και περιοχή, δεν κατέβηκα στο Βόρειο τομέα, είχε σπάσει η Β’ Αθήνας και κατέβηκα στο Νότιο τομέα. Έτσι κατάφερα να μην εκλεγώ, γιατί αν ήταν ενιαία η Β’ Αθήνας θα είχα εκλεγεί». Όσο για το τι θα απαντούσε αν κάποιος τον ρωτούσε ποια είναι η πολιτική του ιδεολογία, μετά από όλες αυτές τις μετακινήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι πρέπει αυτό το κράτος στο οποίο ζούμε να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή είναι η βασική μου επιδίωξη. Αυτό είναι που βαθιά θέλω μέσα μου. Θέλω η χώρα μου να είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα κι όχι αυτό το χάλι που είμαστε, που με μικρά βήματα βελτιώνουμε σιγά σιγά τα πράγματα».
Για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Όπως και επισήμανε ο κ. Ψαριανός στον Χρήστο Μιχαηλίδη, «η αποχή, το 60%, δεν είναι καθόλου καλό μήνυμα. Είναι μια πολύ μεγάλη καμπάνα για το πολιτικό σύστημα και για τη χώρα μας». Όσο για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε «είπε ότι έχουμε άλλα τρία χρόνια, δεν έχουμε κανενός είδους εκλογική διαδικασία ως τη λήξη της τετραετίας του και είπε ότι δεν πρόκειται να κάνω πρόωρες εκλογές, όπως πολλοί ζητούσαν ή θα μπορούσαν να ζητάνε. Κάποιοι μάλιστα του ζητάνε να κάνει πρόωρες εκλογές για να κερδίσει τώρα το παιχνίδι. Να κάνει μια φρέσκια μεγάλη νίκη σε εθνικές εκλογές. Είπε ότι δε θα κάνω εθνικές, πρόωρες εκλογές. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να δικαιώσουμε αυτούς που μας πίστεψαν. Ελπίζω να το καταφέρει και να το καταφέρουν, γιατί πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα μέσα στην κυβέρνηση. Όχι μόνο με ανασχηματισμό, όχι μόνο με αλλαγές προσώπων, αλλά και με αλλαγές-όχι στις πολιτικές που τις έχει υποσχεθεί από πριν αυτές τις πολιτικές που θέλει να ασκήσει-αλλά να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, επιταχύνοντας τους ρυθμούς των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Διότι, δεν έχουμε δει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όπως θα έπρεπε (…)».
Για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη: «Δεν θα υπάρχει για πολύ»
Τέλος, ερωτηθείς για τον νυν Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός υπογράμμισε στο δημοσιογράφο «Δεν θα υπάρχει για πολύ. Είναι σε μια διαδικασία αποδρομής. Αυτή η διαδικασία ήταν μια σύντομη χιουμοριστική παρένθεση στην πολιτική ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σκάσει το κεφαλάκι του, έχει μισανοίξει την πόρτα και κοιτάει και λέει ας πούμε: «εντάξει, να περάσω; να έρθω;». Είναι έτοιμος. Έχουμε και το Ινστιτούτο Τσίπρα τώρα 17 και 18 του μήνα (…)».
Όλη η συνέντευξη του κ. Ψαριανού ακολουθεί παρακάτω:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More