Γ. Χαρδούβελης στο Πρώτο: Ο πληθωρισμός πιθανόν να πέσει στο μισό το 2023 – Οι servicers πρέπει να κάνουν γενναίες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες (audio)
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι πιθανή εντός του 2023, μετά τις εκλογές και εφόσον δεν υπάρξουν νέες ανατροπές στο γεωπολιτικό σκηνικό με τον πόλεμο στην Ουκρανία η κάποιο άλλο αρνητικό γεγονός, ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
«Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο μισό αυτού που είδαμε το 2022. Στην Ελλάδα είδαμε ένα μέσο πληθωρισμό της τάξης του 9,5%, κοντά στο 10%, του χρόνου πιστεύουμε ότι θα είναι κάτω από 5% ο μέσος πληθωρισμός. Όταν λέμε ο πληθωρισμός θα πέσει, δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα πέσουν όλων των προϊόντων. Οι τιμές ανεβαίνουν, απλώς θα ανεβαίνουν με μικρότερο ρυθμό» εξήγησε ο . Χαρδούβελης.
«Πιθανόν να δούμε μειώσεις, αν τελικά ο πόλεμος τελειώσει, που όλοι το ευχόμαστε αλλά δεν το βλέπουμε ξεκάθαρα. Τότε θα πέσουν οι τιμές πετρελαίου και ιδίως φυσικού αερίου, αλλά θα δούμε και πτώσεις τιμών. Στα υπόλοιπα όμως αγαθά, δύσκολα βλέπεις πτώση τιμών. Είδαμε πτώσεις τιμών την περίοδο της μεγάλης κρίσης, της δικής μας κρίσης, τότε όμως δεν υπήρχε ζήτηση, όλη η οικονομία υπέφερε και τότε και οι επιχειρηματίες, αυτοί που πουλούσαν αγαθά και υπηρεσίες έριξαν τις τιμές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Απαντώντας στον ισχυρισμό, ότι η διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει την ολιγοπωλιακή δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την έλλειψη βούλησης για παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών, ο κ. Χαρδούβελης, ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι τα επιτόκια καταθέσεων είναι πολύ χαμηλά, σχεδόν στο μηδέν, με την επισήμανση όμως, ότι την εποχή πριν από δύο χρόνια, όταν στη Γερμανία οι καταθέτες είχαν αρνητικό επιτόκιο, εδώ στην Ελλάδα εξακολουθούσαμε να μην έχουμε αρνητικά επιτόκια. Επίσης, προσέθεσε ότι οι τράπεζες για πρώτη φορά έβγαλαν κέρδη φέτος, καθώς μέχρι τώρα προσπαθούσαν να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ξεκίνησαν, είπε, το 2016 με τα μισά τους δάνεια μη εξυπηρετούμενα και τώρα τα έχουν φτάσει σε ένα μονοψήφιο ποσοστό και κατάφεραν να έχουν κάποια κέρδη. «Άρα και οι επόπτες προφανώς προσπαθούν να φτιαχτεί ένα περιβάλλον όπου έχεις ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, γιατί χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα δεν έχεις και υγιή οικονομία. Και το άλλο που πρέπει να θυμόμαστε όλοι και το ξεχνάμε είναι ότι οι τράπεζες είναι ενδιάμεσοι ανάμεσα στους καταθέτες και στους δανειολήπτες και αντλούν τα χρήματα των καταθετών και προσπαθούν να κάνουν καλή δουλειά και να τα μοιράσουν στους δανειολήπτες. Δεν είναι δικά τους τα χρήματα τα οποία διαχειρίζονται, είναι όλης της οικονομίας και όλης της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.
Ερωτηθείς εάν μέσα στο 2023 θα υπάρξουν πλειστηριασμοί και μάλιστα πρώτης κατοικίας, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι οι τράπεζες πούλησαν τα κόκκινα δάνεια με μεγάλη έκπτωση, σε πολλές περιπτώσεις στο 40% της ονομαστικής αξίας τους, επομένως οι εταιρείες που απέκτησαν τα δάνεια και οι διαχειριστές απαιτήσεων (servicers) πρέπει να περάσουν την έκπτωση αυτή στους δανειολήπτες, με ανάλογες ρυθμίσεις και κουρέματα δανείων.
«Πράγματι, οι τράπεζες έχουν διώξει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους και αυτά τα δάνεια έχουν πάει στους servicers και αυτές τις εταιρείες, αλλά τα έδιωξαν δίνοντας μια μεγάλη έκπτωση, ένα μεγάλο κούρεμα στην αξία του δανείου, πούλησαν οι τράπεζες τα περισσότερα δάνεια γύρω στο 40%. Άρα οι servicers έχουν πάρει δάνεια και έχουν πάρει το κούρεμα των τραπεζών. Επαφίεται λοιπόν σ’ αυτούς τώρα να διαπραγματευτούν με τους δανειολήπτες και να δουν τι έκπτωση θα δώσουν και αυτοί στους δανειολήπτες. Οι τράπεζες την έκπτωση την έδωσαν και διώξανε τα δάνεια, τα πήραν κάποιοι άλλοι που πήραν την έκπτωση και πρέπει αυτό το κομμάτι να το δώσουνε στους ιδιώτες, ένα κομμάτι» είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό που θα γίνει σταδιακά, προσέθεσε ο κ. Χαρδούβελης, είναι επειδή τα επιτόκια σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική πλέον ομαλοποιούνται, θα δούμε και οι τράπεζες σιγά σιγά να δίνουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων.
Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου αλλά και της αγοράς, όπως ανέφερε, φαίνεται πως το Euribor προς το τέλος του 2023 θα έχει πάει στο 3,5-4%, άρα πιθανόν θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμού στην ελληνική αγορά κατά μία μονάδα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Σχετικά με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό μεταξύ 1-2%, που είναι αρκετά πιο πάνω από τον μ.ό. της υπόλοιπης Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόβλεψη. «Λίγο πολύ, όλες οι εκτιμήσεις σε όλη την Ευρώπη δεν διαφέρουν μεταξύ τους. Και οι υπόλοιπες χώρες που θεωρούμε ότι θα πάνε σε ύφεση, η ύφεση δεν ξεπερνάει το -1%. Η Ελλάδα είναι στο +1,7%, τη βλέπουμε και στον προϋπολογισμό. Άρα οι διαφοροποιήσεις είναι μικρές. Και η Αμερική φαίνεται ότι θα πάει σε ύφεση, απλώς η ύφεση δεν θα είναι πολύ μεγάλη» είπε καταλήγοντας ο κ. Χαρδούβελης.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More