Γ. Χαρίτος: Το Ισραήλ βασίζεται στους «μυστικούς όρους» για την εκεχειρία
Στη σημασία που δίνουν οι Ισραηλινοί στους «μυστικούς όρους» της επικείμενης εκεχειρίας 60 ημερών στον Νότιο Λίβανο, αλλά και στα πολλά ερωτηματικά που εκφράζονται στο Ισραήλ για την βιωσιμότητα της συμφωνίας αναφέρθηκε στην εκπομπή “Update” του ΕΡΤNews με την Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ο Γαβριήλ Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Σχολιάζοντας την είδηση ότι απόψε, ΗΠΑ και Γαλλία, αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα ότι επετεύχθη συμφωνία εκεχειρίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο στις 10 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε ότι Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα προβούν σε επίδειξη δύναμης όσο θα πλησιάζει η στιγμή της εφαρμογής της εκεχειρίας. Αυτό κατέδειξαν πρόσφατοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην νότια Βηρυτό, αλλά και οι σειρήνες που άρχισαν να ηχούν με μεγαλύτερη συχνότητα στο βόρειο Ισραήλ.
Οι αντιδράσεις στο Ισραήλ δεν είναι αβάσιμες
Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι εντείνονται και οι αντιδράσεις των εκτοπισμένων ισραηλινών πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις βόρειες επαρχίες της χώρας από τον περσινό Οκτώβριο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι διοργανώνονται απόψε διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Ισραήλ, ακόμα και έξω από την έδρα του Υπουργείο Άμυνας, όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να μην εγκριθεί η συμφωνία. Οι αντιδράσεις αυτές επικεντρώνονται στο δεδομένο ότι, κατά κοινή ομολογία, ο τακτικός λιβανικός στρατός θα κληθεί να αναλάβει μεγάλο βάρος της συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Χαρίτος, εκτός από την υποχρέωση να αναλάβει τον έλεγχο 200 συνοριακών φυλακίων στην οριογραμμή Λιβάνου-Ισραήλ και Λιβάνου-Συρίας, ο λιβανικός στρατός θα πρέπει να αφοπλίσει την Χεζμπολάχ και να καταστρέψει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στον Νότιο Λίβανο. Αυτό το εγχείρημα δεν είναι απλό, τη στιγμή μάλιστα που μία από τις φράξιες της οργάνωσης, η «Δύναμη Μπαντρ», έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα παραδώσει τον οπλισμό της.
Οι «μυστικοί όροι» της συμφωνίας φαίνεται να πείθουν τον Νετανιάχου
Σε αυτό που στηρίζεται ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας, είναι ουσιαστικά οι λεγόμενοι «μυστικοί όροι» της, που προβλέπουν ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να αναλάβει ξανά στρατιωτική δράση στον Λίβανο σε περίπτωση που δεν θα εφαρμοστούν οι όροι της εκεχειρίας.
Ο Γαβριήλ Χαρίτος ανέφερε επίσης ότι ένας πρόσθετος λόγος που φαίνεται πως η ισραηλινή πλευρά προσδίδει μεγάλη σημασία είναι η έγγραφη διαβεβαίωση των ΗΠΑ, που φέρεται να επισυνάπτεται στο κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον θα δώσει το «πράσινο φως» για μια μελλοντική ανανέωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο ρόλος της «πολυεθνικής επιτροπής επίβλεψης»
Τέλος, αναφερόμενος στην πολυεθνική επιτροπή που θα επιβλέψει την ορθή εφαρμογή των συμπεφωνημένων, ο Γαβριήλ Χαρίτος αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στο Ισραήλ, οι οποίες αναφέρουν ότι εκτός από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, στη συγκεκριμένη επιτροπή θα συμμετέχουν η Βρετανία και η Γερμανία, ως επίσης και μία αραβική χώρα – αίτημα που έχει επανειλημμένως εκφράσει η κυβέρνηση της Βηρυτού. Ειδικά ως προς την παρουσία της Γερμανίας στον μηχανισμό εφαρμογής της εκεχειρίας, ο κ. Χαρίτος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που ανέκυψε ξαφνικά.
Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στην εκπομπή Newsroom του EΡΤNews στις 6 Ιανουαρίου 2024, μετά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τότε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είχε τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο μιας διακριτής γερμανικής στρατιωτικής παρουσίας στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, πέρα από την ήδη ισχυρή παρουσία των Γερμανών κυανοκράνων της UNIFIL, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που σταθμεύει στον Νότιο Λίβανο.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More