Γ. Χαρίτος στο Πρώτο: Η διάλυση της κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ ήταν αναμενόμενη (audio)
«Η διάλυση της κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ ήταν αναμενόμενη, τη στιγμή που η συμπολίτευση δεν μπορούσε να περάσει το νομοσχέδιο που θα παρεξέτεινε χρονικά τις ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για το καθεστώς που διέπει τους εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη, όπου κατοικούν περίπου 600.000 ισραηλινοί πολίτες» τόνισε ο Διδάσκων Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που δεν ψηφιζόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντός αυτής της εβδομάδας, το ισραηλινό δημόσιο δεν θα καλυπτόταν νομικά πλέον στο να χρηματοδοτεί τους συγκεκριμένου οικισμούς, γεγονός που θα δημιουργούσε ποικίλες απρόβλεπτες εξελίξεις σε εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, σημείωσε, ο λόγος που πρόβαλε ο Ναφτάλι Μπένετ στην χθεσινή του δήλωση, με την οποία αποφασιζόταν η διάλυση της κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά προσχηματικός ήταν.
Κατά παράδοση, οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις στο Ισραήλ είναι μόνο κατ’ όνομα «υπηρεσιακές» ανέφερε ο κ. Χαρίτος. Τόσο ως προς τα εσωτερικά θέματα όσο και ως προς τον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής, η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ θα εργάζεται ως μία κανονική κυβέρνηση. «Άλλωστε, εάν θεωρήσουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 25 Οκτωβρίου, το πιθανότερο είναι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές θα σχηματισθεί περίπου στο τέλος του 2022 και μέχρι τότε, ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά μεγάλος. Μέχρι τότε, η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Λαπίντ θα κληθεί να εφαρμόσει πολιτική χωρίς να περιμένει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα, ήδη έχουμε δύο σημαντικές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα. Αφενός δεν έχει ανακοινωθεί ότι ματαιώνεται η επικείμενη επίσκεψη του νυν υπουργού εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έχει ως κύριο αντικείμενο την επανατοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ και του Ισραηλινού ομολόγου του στην Άγκυρα. Αφετέρου, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ δήλωσε χθες βράδυ ότι δεν πρόκειται να αναβληθεί η επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, που έχει προγραμματισθεί για τις 13 και 14 Ιουλίου. Ένα άλλο δείγμα επίσης, που δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, είναι ότι ο Γιαΐρ Λαπίντ, κατά την ενάσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα διαχειρίζεται προσωπικά το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εξωτερικών σχετικά με ο,τιδήποτε σχετίζεται με το Ιράν» συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτος.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, επειδή παρατηρείται στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης «μία έντονη τάση νοσταλγίας υπέρ του Βενιαμίν Νετανιάχου», καλό θα ήταν να ληφθούν υπ’ όψιν τα εξής. «Πράγματι επί θητείας Νετανιάχου, οι σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου αναπτύχθηκαν και δημιουργήθηκε ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας σε κάθε επίπεδο. Θα πρέπει ωστόσο, να επισημάνουμε ότι ο Νετανιάχου καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην αντιπολίτευση, ουδέποτε επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, ούτε και την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ως παρακινδυνευμένη η πεποίθηση ότι η επιστροφή του Βενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία θα έχει ως αποτέλεσμα ότι οπωσδήποτε θα βλάψει τρόπον τινά την πορεία αναθέρμανσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Αντιθέτως, η σύσφιξη των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας συνδέεται με την γενικότερη συσπείρωση των φιλοδυτικών χωρών της περιοχής έναντι του Ιράν και της παρουσίας του στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη, ως επίσης και με την αντιμετώπιση της «επόμενης μέρας» αφότου περαιωθούν οι διαπραγματεύσεις στην Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης» σημείωσε ο κ. Χαρίτος.
Ειδικότερα μάλιστα, προσέθεσε, επειδή παρατηρείται ότι η εποχή του συντονισμού μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ιρανική παρουσία στην Συρία μάλλον αποτελεί πλέον παρελθόν, το Ισραήλ μοιραία έχει στραφεί στην επιλογή να αντικαταστήσει τον ιδιότυπο ρωσο-ισραηλινό μηχανισμό ασφαλείας με αντίστοιχο μηχανισμό προσυνεννόησης με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Βορειοανατολική Συρία. «Είναι σαφές» εκτίμησε «ότι εφόσον η Τουρκία αποφασίσει να πραγματοποιήσει την απειλή της να εισβάλει εκ νέου στην Βόρειο Συρία, αναμφισβήτητα μία τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετήσει το Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ιρανική διεισδυτικότητα σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο γενικότερα. Ως εκ τούτου, υπό τις παρούσες συνθήκες, η αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας δεν συνδέεται αποκλειστικά με ποιο πρόσωπο θα αναδειχθεί πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά τις ερχόμενες εκλογές.
«Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την στενή συνεργασία σε στρατιωτικό κυρίως επίπεδο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Οι δομές που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρούνται εξαιρετικά σταθερές,γεγονός που έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από την ισραηλινή πλευρά» επισήμανε ο κ. Χαρίτος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More