Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ στην ΕΡΤ: Η Χαμάς έρχεται να υπενθυμίσει ότι κάνει κουμάντο – Σε δεινή θέση το Ισραήλ

Την δική του εκτίμηση για τον πόλεμο στο Ισραήλ έδωσε ο Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Αυτά τα οποία συνέβησαν μέσα σε μία ημέρα, σε ένα 24ωρο με 600 νεκρούς για τους Ισραηλινούς και πάνω από 2.000 τραυματίες είναι ένα νούμερο που δεν το συναντάμε και δεν το έχουμε συναντήσει, εγώ τουλάχιστον όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την περιοχή. Το Ισραήλ δεν έχει ξαναζήσει αυτήν την περίσταση. Σήμερα λοιπόν έχει μεταδοθεί από την κυβέρνηση, από την κρατική τηλεόραση, ότι χθες το βράδυ το Υπουργικό Συμβούλιο ή το ΚΥΣΕΑ του Ισραήλ αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφασίσει να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε πόλεμο. Προσέξτε, δεν αποφασίστηκε η κήρυξη του πολέμου. Έχουν εγκριθεί ενεργοποιηθεί οι διατάξεις εκείνες που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κηρύξει τον πόλεμο, να υποχρεώνει το Δημόσιο σε αποζημίωση, σε πολεμικές αποζημιώσεις και όλα αυτά είναι βήματα που οδηγούν σε κάτι που γνωρίζουμε ήδη» λέει στην ΕΡΤ και εξηγεί ότι είναι ειδική η κατάσταση γιατί υπάρχουν Ισραηλινοί όμηροι.

«Υπάρχουν όμηροι Ισραηλινοί πολίτες μέσα στη Γάζα. Δεν είμαστε σίγουροι για το πόσοι είναι οι. Η Χαμάς λέει ότι είναι 100. Εδώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι είναι 35. Εγώ νομίζω ότι είναι κάπου ανάμεσα. Και η Wall Street Journal χθες το βράδυ είχε μεταδώσει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση, είχε έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για να γίνει το γνωστό το σχήμα που γίνεται πάντοτε, δηλαδή όταν η Γάζα δεν πάει καλά, έρχεται μία Αίγυπτος και ύστερα τα ξανάφτιάχνει ή διαμεσολαβεί. Όμως σήμερα το πρωί προέκυψε αυτή η δολοφονία δύο Ισραηλινών τουριστών στο Κάιρο. Το λεωφορείο ήταν με τουρίστες από το Ισραήλ και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ο δράστης ήταν αστυνομικός. Αυτό σημαίνει ότι εάν το Ισραήλ θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με το Κάιρο, ούτως ώστε το Κάιρο να μπει στη μέση και να αρχίσει μια διαδικασία συνομιλιών που θα κρατήσει μια – δύο εβδομάδες για να γίνει μια απελευθέρωση των ομήρων, που ίσως να συνοδευθεί και με απελευθέρωση των φυλακισμένων των Παλαιστινίων στο Ισραήλ. Αυτό το γεγονός δεν αφήνει το περιθώριο στην Αίγυπτο του Σίσι, την κυβέρνηση να μπει στη μέση, να αρχίσει να συνομιλεί με τους Ισραηλινούς γιατί ύστερα από το γεγονός αυτό θα φοβάται ο Σίσι ότι εάν κάνει κάτι που ακουστεί, είτε συμπονετικό, είτε να βολέψει την ισραηλινή κυβέρνηση, μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις ισλαμιστών στο εσωτερικό της Αιγύπτου».

Γιατί χτύπησε τώρα η Χαμάς

Ο κ. Χαρίτος εξηγεί ότι «Η Χαμάς εδώ και 1,5 χρόνο δρα ως καθεστώς, δηλαδή, όσο ώριμος ο διοικητής της Λωρίδας της Γάζας (…) Πριν από ένα χρόνο στον κύκλο βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, η Χαμάς δεν αντιδρούσε όταν έβλεπε ότι οι στόχοι της ισλαμικής τζιχάντ επιβάλλονται από τους Ισραηλινούς.

Τώρα με την πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη σαουδική πλευρά και επειδή το Ριάντ λέει ότι εγώ μπορώ να εξομαλύνω τις σχέσεις με το Ισραήλ μόνο εφόσον υπάρξει μία πρόοδος στο Παλαιστινιακό, άνοιξε τον δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Ραμάλας, δηλαδή με την Παλαιστινιακή Αρχή, δηλαδή με την Φατάχ και όχι με τη Χαμάς.
Η Χαμάς έρχεται να μας υπενθυμίζει ότι κάνω κουμάντο, ότι είμαι εδώ και ξαναγίνομαι επαναστατική, γιατί έγινα μία καθεστωτική δύναμη δεν με λαμβάνετε υπόψη, θα ξαναγυρίσω λοιπόν στα παλιά και θα σας δείξω ποιος είμαι».

«Το Ισραήλ είναι σε δεινή θέση. Θα πρέπει να αποφασίσει ποια απάντηση θα δώσει σε ένα ερώτημα που υπάρχει από το 2006, από τότε δηλαδή που η Χαμάς έχει αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας και οπότε έχουμε ένα κύκλο βίας το ερώτημα είναι: να γίνει επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας; Το Ισραήλ μπορεί να το κάνει, αλλά θα ανοίξει μια πληγή τριών δεκαετιών. Αυτή τη στιγμή με τους ομήρους οι αποφάσεις είναι πολύ δύσκολες, εξού και βλέπουμε ότι δεν ανακοινώθηκαν επισήμως τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ χθες» καταλήγει.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More