Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Τσούλφας, καθ. Χειρουργικής: Σημαντικό πρώτο βήμα για την επιστήμη οι ξενομεταμοσχεύσεις – Να αυξήσουμε τους δότες και τα μοσχεύματα

Με επιτυχία στέφθηκε η μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό ασθενή. Για το σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα της ξενομεταμόσχευσης μίλησε στην ΕΡΤ ο Γεώργιος Τσούλφας, καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι είναι μια λύση, αλλά δε λύνει το πρόβλημα της έλλειψης δοτών.

Τα ξενομοσχεύματα είναι το μέλλον

«Το βασικό ερώτημα είναι να βρούμε τρόπο να μπορέσουμε να αυξήσουμε τους δότες και τα μοσχεύματα. Το διαφορετικό σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα μόσχευμα από έναν χοίρο, η λεγόμενη ξένομεταμόσχευση» ανέφερε στην εκπομπή «Newsroom» ο καθηγητής Χειρουργικής.

Πηγή: Frontiers, Genetically engineered pigs for xenotransplantation: Hopes and challenges

Μιλώντας για τη ξενομεταμόσχευση ως πρακτική τόνισε έως τώρα, σε όσες προσπάθειες είχαν γίνει, βλέπαμε ότι υπήρχαν κάποια είδη απόρριψης του μοσχεύματος πολύ πιο έντονα από ότι βλέπαμε σε μεταμόσχευση σε ανθρώπους (αλλομεταμόσχεση), καθώς επίσης και κάποιες λοιμώξεις διαφορετικές».

Όπως εξήγησε τα προβλήματα αυτά οφείλονταν στις γενετικές διαφορές, όπως ήταν το αναμενόμενο. Αναφερόμενος στην επιτυχημένη επέμβαση διευκρίνισε ότι στον συγκεκριμένο χοίρο έγινε προσπάθεια να γίνουν γενετικές αλλαγές ώστε τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τα προβλήματα να αλλάξουν. «Έτσι μπορέσαμε να υπερπηδήσουμε αυτά τα αρχικά προβλήματα και φτάσαμε στο σημείο όπου οι 30 μέρες μπορεί να μην ακούγονται πολλές, αλλά είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος» σημείωσε.

Πρέπει να έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα μεταμοσχεύσεων

Ερωτηθείς για το μέλλον των ξενομοσχεύσεων, ο καθηγητής Χειρουργικής δήλωσε ότι είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας καθώς η τεχνολογία σήμερα μας αφήνει να κάνουμε αυτές τις γενετικές τροποποιήσεις.

«Αξίζει να τα δούμε πολύ πιο σοβαρά και πλέον να έχουμε κατά νου ότι αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα. Δεν είναι ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα με αυτά τα μοσχεύματα, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Με αφορμή το γεγονός ότι το 2022 καταγράφηκε στην Ελλάδα ρεκόρ 10ετίας στις μεταμοσχεύσεις οργάνων απάντησε ότι είχαμε μια πρόοδο.

«Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια ανάμεσα σε όλους φορείς, κάτι που φάνηκε και με το νέο νόμο μεταμοσχεύσεων, ο οποίος δίνει μία αυτονομία στον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων να οργανώσει τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα καλύτερα», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «είμαστε πολύ πίσω όσον αφορά τους δότες και ο λόγος δεν είναι η ενημέρωση. Πρέπει να έχουμε ένα σύστημα το οποίο θα έχει μία διαφάνεια και το οποίο θα μπορέσει να είναι αξιόπιστο στον κόσμο. Να ξέρει ο Έλληνας, ο οποίος είναι πολύ δοτικός άνθρωπος να ξέρει ότι η θυσία αυτή που κάνει θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα».

Η πρωτοποριακή επέμβαση που στέφθηκε με επιτυχία έγινε στο ιατρικό κέντρο Λανγκόν της Νέας Υόρκης σε έναν 57χρονο «εγκεφαλικά νεκρό» που είχε δωρίσει το σώμα του στην επιστήμη. Στις 14 Ιουλίου οι νεφροί του αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου, με την ελπίδα να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Πηγή: Νewsroom

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More