Γ. Τζογόπουλος στο Πρώτο για πιθανότητα συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ακόμη κι αν γίνεται διάλογος μεταξύ κωφών είναι σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας (audio)
Για την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, την πρόσφατη συμφωνία με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου, ο Γιώργος Τζογόπουλος, λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
«Είναι ένα πρόβλημα που αφορά πρωτίστως εμάς και την Κύπρο αλλά και στην Ε.Ε. υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή, με δεδομένο την επαύριο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Τζογόπουλος, αναφερόμενος στις επιδιώξεις του Ερντογάν, επισημαίνοντας, ότι «ο αναθεωρητισμός δεν είναι μια θεωρητική κουβέντα ή συζήτηση, αλλά πρόβλημα πρακτικό και ο αντίκτυπος της εισβολής αυτής και σε πολιτικές άλλων χωρών όπως η Τουρκία, είναι ένα θέμα συζήτησης το οποίο ενδεχομένως θα θίξουν οι ηγέτες στην Πράγα αφού θα συμμετάσχει και ο Τούρκος πρόεδρος στις συνομιλίες».
Αναφερόμενος στο πρόσφατο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είπε πως πρόκειται για μία ενεργειακή συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ της σημερινής και προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας και ότι «το σημαντικό είναι ότι αυτή συμφωνία όποια και να είναι, “πατάει” στο μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών».
Υπογράμμισε δε ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκή οπτική είναι ότι η Γερμανία ίσως για πρώτη φορά βγήκε αρκετά δυναμικά και καταδίκασε τις πρακτικές της Τουρκίας, ότι δεν συμφωνούν με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για να εκτιμήσει ότι «σε διεθνές πεδίο αυτή τη στιγμή, δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο η Τουρκία δεν είχε συνηθίσει».
«Είναι ενδεικτικό ότι ο κλοιός σφίγγει εναντίον της Τουρκίας είναι αυτό που είπαμε προηγουμένως ότι ο αναθεωρητισμός δεν είναι πλέον μία θεωρητική κουβέντα, είναι πρόβλημα υπαρκτό και επειδή μιλάμε για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, οι μεγάλες χώρες πλέον τρέμουν επί της ουσίας ένα επεισόδιο το οποίο θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη συνοχή του ΝΑΤΟ. Άρα λοιπόν ποιος θα ήθελε κάτι τέτοιο; Προφανώς η χώρα η οποία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχουν δηλαδή τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία δίνουν ένα προβάδισμα στην Ελλάδα να μπορεί να προωθεί τις θέσεις της υπό την έννοια ότι οι ελληνικές θέσεις δεν είναι πλέον αμιγώς ελληνικές αλλά είναι και πρόβλημα του ΝΑΤΟ, το οποίο προφανώς δεν ξεκινάει από την Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς ο κ. Τζογόπουλος εάν μία πιθανή συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν θα σημαίνει κάτι, είπε πως «ακόμη κι αν γίνεται διάλογος μεταξύ κωφών είναι σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δίαυλοι στο ανώτατο επίπεδο και αυτό δεν είναι καλό. Από εκεί και πέρα όμως, ακόμη κι αν γίνει μία συνάντηση, δεν σημαίνει προφανώς ότι οι εντάσεις θα πέσουν. Αυτό το είδαμε τον περασμένο Μάρτιο με τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε με καλό κλίμα, την επαύριο της εισβολής και είδαμε στη συνέχεια ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά άλλαξε στρατηγική, το αντίθετο μάλιστα, κατηγορεί διεθνώς την Ελλάδα και σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας ότι εξαιτίας της πολιτικής της αναγκάζεται επί της ουσίας να κάνει αυτά τα οποία κάνει. Γιατί αυτή είναι σήμερα η ρητορική της Τουρκίας. Όσο και να μας φαίνεται περίεργο ή απίστευτο στα διεθνή φόρα αυτό λέει η Τουρκία και αυτό λένε οι εκπρόσωποί της. Η Ελλάδα το αποδομεί, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε ιδίως σε σχέση με τη σύνδεση της στρατιωτικοποίησης κάποιων νησιών του Αιγαίου με το ζήτημα της κυριαρχίας τους» προσέθεσε.
Σε ερώτηση τέλος τι θα προσπαθήσει να πετύχει ο Ερντογάν στην Πράγα, ο κ. Τζογόπουλος εκτίμησε ότι «αυτό που θα προσπαθήσει να επιτύχει, είναι να μπει όσο πιο δυνατά μπορεί η Τουρκία σε θέματα συνεργασίας στον αμυντικό τομέα με την Ε.Ε.»
«Και μιλάω κυρίως για την PESCO. Την προσπάθεια που κάνει η Ευρώπη στον τομέα αυτό. Το χρειάζεται αυτό η Τουρκία, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι δεν είναι αποδυναμωμένη, ακόμη και στο πεδίο αυτό. Και εδώ το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε εμείς ως Ελλάδα είναι ότι πολύ συχνά μιλάμε για το εμπάργκο των όπλων ή για τέτοιου είδους συνεργασίες που δεν πρέπει να προχωρούν, αλλά το “δίκοπο μαχαίρι” ιδίως από την πλευρά των εταίρων μας, είτε στις Βρυξέλλες τώρα, είτε στην Ουάσιγκτον, ακόμη πιο σημαντικό, είναι το εξής: από δική τους πλευρά, εάν η Τουρκία δεν αγοράσει όπλα από τη Δύση από ποιόν θα αγοράσει; Από τη Ρωσία και την Κίνα. Είναι ένα πρόβλημα για το ΝΑΤΟ προφανώς για τις ΗΠΑ, αλλά και για την ΕΕ σε ένα δεύτερο επίπεδο» επισήμανε ο κ. Τζογόπουλος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More