Γ. Στόλτενμπεργκ: Ανάγκη συμπλήρωσης των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών
Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εθνικοί αμυντικοί προϋπολογισμοί πρέπει να συμπληρωθούν, ζητώντας διαπραγματεύσεις για κοινή λύση στο πλαίσιο των κινδύνων που δημιουργεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας,εναντιώνονται.
Ο Στόλτενμπεργκ ισχυρίζεται ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν τη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με το πρακτορείο DPA, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ορισμένοι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να καθορίσουν μια ελάχιστη ποσόστωση ξεκινώντας από το τρέχον όριο του 2% του ΑΕΠ. Θα συναντηθούμε σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, θα κάνουμε συζητήσεις στις πρωτεύουσες των κρατών», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαιώνει την ανάγκη συμπλήρωσης των αμυντικών προϋπολογισμών. «Το ΝΑΤΟ υπάρχει για να διασφαλίσει ότι μια σύγκρουση όπως αυτή στην Ουκρανία δεν θα κλιμακωθεί. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αξιόπιστα μέτρα όσον αφορά την αποτροπή και την άμυνα, γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ασφάλεια», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στο Βίλνιους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν αποκάλυψε ποιες χώρες θα ήθελαν να συμπληρώσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μόνο η Πολωνία, η Λιθουανία και η Μεγάλη Βρετανία θα ήθελαν κάτι τέτοιο.
Οι δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ κινδυνεύουν να δημιουργήσουν νέες διαφωνίες στο ΝΑΤΟ για το θέμα του αμυντικού προϋπολογισμού. Ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, αντιτίθενται στην κατανομή του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, σημειώνει το Der Spiegel.
Παρά τις επίμονες απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η Γερμανία αρνήθηκε να διαθέσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Το 2022, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας ήταν στο επίπεδο του 1,44% του ΑΕΠ και το μερίδιο του 2% μπορούσε να επιτευχθεί μόνο το 2024-2025.
Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο μερίδιο του ΑΕΠ που διατίθεται για την άμυνα, 3,76%, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά, 822 δισ. δολάρια (768 δισ. ευρώ) ή 3,47%.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Μικαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More