Γ. Στεφανάκης στο ΕΡΤNews: Τα προβλήματα στην επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στον χώρο του τουρισμού και επισιτισμού
«Εμείς στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία βρισκόμαστε στο 2011, τότε που οι σφίξεις τουριστών στην Ελλάδα ήταν 14 εκατομμύρια και τώρα έχουν ξεπεράσει τα 38. Ο μισθός μας είναι στο 2011 και δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα» ανέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews.
Αναφορικά με το αν άλλαξε κάτι στους μισθούς με τις συλλογικές συμβάσεις και με τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό απαντά: «Τώρα με τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν, με τον αγώνα που κάναμε τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, τώρα φτάσαμε στο 2011.
Όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που μας λένε ότι ήταν και η βαριά βιομηχανία της χώρας, δούλευαν με μισθούς μειωμένους κατά μέσο όρο από 30% και πάνω» και συμπλήρωσε πως οι αλλαγές αυτές έγιναν «όπου εφαρμόστηκαν, γιατί αν πάρουμε για παράδειγμα τις Κυκλάδες για πάνω από 5 νησιά υπάρχουν 2 επιθεωρητές εργασίας, για να κάνουν τους ελέγχους από νησί σε νησί.
Να φύγει από την Νάξο, να πάει στην Σαντορίνη, να πάει στη Μύκονο ο επιθεωρητής εργασίας. Μιλάμε για κοροϊδία».
Για το αν θα αλλάξει αυτό το καθεστώς δουλείας – που είναι σε πολλές περιπτώσεις – των εργαζομένων στα νησιά, ο κ. Στεφανάκης τονίζει: «Προφανώς και θα αλλάξει. Θα αλλάξει όταν οι εργαζόμενοι οργανωθούν και αποφασίσουν να μη ζουν έτσι. Να μη χαρίζουν τις ζωές τους για μια χούφτα ιδιοκτήτες που παίρνουν όλα τα κέρδη από τη δουλειά μας».
Σχετικά με τις αναφορές εργοδοτών πως δεν βρίσκουν εργαζόμενους υπογράμμισε: «Αν δεν βρίσκουν εργαζόμενους να μειώσουν υπηρεσίες, αν δεν βρίσκουν καμαριέρες να κλείσουν ορόφους, αν δεν βρίσκουν μάγειρες να κλείσουν εστιατόρια. Θα πεθάνουμε εμείς για να έχουν αυτοί;».
Αναφορικά με το αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους ή δεν πληρώνονται για να πάνε ανέφερε: «Δεν υπάρχει πλέον η επιλογή για έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος ξέρει πολύ καλά τι γίνεται στα νησιά, στις τουριστικές περιοχές, να πάει να ανακατευτεί, στην κυριολεξία για χρήματα τα οποία δεν θα του φτάνουν ούτε μέχρι τον Δεκέμβρη και μάλιστα με ένα ταμείο ανεργίας που τελειώνει τον Γενάρη.
Γιατί να πάει; Ποιο είναι το κίνητρο που θα δουλεύει δέκα ώρες, επτά μέρες την εβδομάδα;»
Στο τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να πάει να δουλέψει σεζόν σε νησί και ποια είναι τα δικαιώματά του, καθώς έχει αλλάξει και το νομικό καθεστώς αναφέρθηκε ο κ. Στεφανάκης λέγοντας: «Έχει αλλάξει. Δυστυχώς είναι ακόμα πολύ αντιδραστικό και μάλιστα έχουν ευθύνη και οι συνδικαλιστές, που υπέγραψαν τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν εργασία μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα» και συμπλήρωσε: «Ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον.
Καταρχήν για να μπορέσουμε να είμαστε οργανωμένοι μέσα σε έναν χώρο δουλειάς, ούτως ώστε αυτό που πραγματικά δικαιούμασταν να το διεκδικήσουμε με καλούς όρους. Γιατί είμαστε επαγγελματίες, γιατί είμαστε άνθρωποι της δουλειάς. Προφανώς από αυτή ζούμε και χωρίς εμάς δεν μπορεί να βγει αυτή η δουλειά.
Αν λοιπόν αποφασίσουμε να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε και όλοι όσοι βρίσκονται στα νησιά να ξεπεράσουν αδυναμίες και διλήμματα που μπαίνουν, ότι τώρα τι θα γίνει, μπορεί να χάσω και τη δουλειά μου, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Υπάρχουν παραδείγματα που το έχουν καταφέρει συνάδελφοι και αποδείχτηκε και σήμερα.
Νέα παιδιά σε ηλικία, σε μεγάλες αλυσίδες εστίασης, σε πολυεθνικές εταιρείες κατάφεραν και κάποια δεν λειτούργησαν και έφτιαξαν το σωματείο τους […] Αυτοί λοιπόν απάντησαν σήμερα έδωσαν απάντηση και διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς.
Δηλαδή μας λένε τι ζητάτε; Ζητάμε τώρα να πάει στα 950 ο κατώτατος μισθός».
«Συνεχίζουμε, πάμε για την Πρωτομαγιά, 24ωρη απεργία» κατέληξε ο κ. Στεφανάκης.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More