Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Πρεβελάκης στο Πρώτο: Η παραίτηση Ντράγκι συμπληρώνει ένα μωσαϊκό αστάθειας – Εντελώς ανέτοιμη η ΕΕ, πληρώνει λάθη περασμένων δεκαετιών (audio)

Την πεποίθηση ότι η παραίτηση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά έρχεται και συμπληρώνει ένα μωσαϊκό αστάθειας σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια συγκυρία που είναι πάρα πολύ βεβαρημένη από τα προβλήματα που με την οικονομική, υγειονομική και γεωπολιτική κρίση, η οποία μας προετοιμάζει για έναν χειμώνα εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο, εξέφρασε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γιώργος Πρεβελάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ειδικά για τον Μάριο Ντράγκι, είπε ότι είναι ένας πολύ υπεύθυνος και έμπειρος πολιτικός, ο οποίος παραιτήθηκε από τη στιγμή που δεν του δόθηκαν οι εγγυήσεις που είχε ζητήσει για να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Για τη γεωπολιτική κρίση, τόνισε ότι η Ευρώπη βρέθηκε εντελώς ανέτοιμη, «πληρώνουμε λάθη ιδεολογικά, πνευματικά και διανοητικά των περασμένων δεκαετιών» και για αυτό το λόγο «φτάσαμε να εκπλησσόμαστε για καταστάσεις τις οποίες θα έπρεπε να έχουμε φανταστεί και να τις έχουμε προβλέψει, εάν είχαμε κατανοήσει καλύτερα το νόημα της Ιστορίας». «Παρασυρθήκαμε σε μια ουτοπία ότι δεν υπάρχει πια η τραγική μοίρα της ανθρωπότητας και ότι έχουμε μπροστά μας οι δυτικοί ένα ανέφελο μέλλον. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται και το γεγονός ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί πνευματικά για μια τέτοια εξέλιξη, μας καθιστά “άοπλους” να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες», εξήγησε.

“Δεν θα έλεγα ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων ο Μακρόν ή ο Ντράγκι. Πιστεύω ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ιδεολογική προετοιμασία των λαών της Ευρώπης. Έχουμε εθιστεί στην ιδέα ότι το μέλλον μας θα είναι εύκολο χωρίς κρίσεις και δυσκολίες και αυτή η αντίληψη μας οδηγεί να απαιτούμε από τους ηγέτες πράγματα που δεν μπορούν να αποδώσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Πρεβελάκης διαπιστώνει κρίση των πολιτευμάτων και της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «έχουμε χάσει το μέτρο». «Αυτό που βλέπουμε ως άμεση αιτία των προβλημάτων της Ευρώπης είναι ότι έχουμε ξεχάσει πως η σωστή Δημοκρατία κρατάει το μέτρο ανάμεσα στον συγκεντρωτισμό και στον κατακερματισμό της εξουσίας. Θεωρήσαμε ότι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε είναι να έχουμε πάρα πολλά κόμματα τα οποία θα μοιράζονται την εξουσία και θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Είναι σαφές ότι αυτό το πράγμα δεν δουλεύει, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να υπάρχει κάπου μια ορισμένη συγκέντρωση της εξουσίας».

Έφερε ως παράδειγμα την ανανέωση της Γαλλίας από τον Ντε Γκωλ, ο οποίος αντικατέστησε ένα σύστημα «δημοκρατικό» με ένα σύστημα πιο συγκεντρωτικό και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Γαλλία να ανανεωθεί. «Τώρα το εκκρεμές κινείται προς την αντίθεση κατεύθυνση, περισσότερη αποκέντρωση, περισσότερη διάσπαση της εξουσίας. Πολύ ευχάριστα και ωραία όλα αυτά, ο καθένας να μπορεί να λέει τη γνώμη του, αλλά όταν έχεις απέναντί σου κρίσεις, εχθρούς, αντιπάλους, όταν έχεις απέναντί σου έναν Πούτιν ο οποίος έχει συνέχεια, σταθερότητα, συγκεντρωτισμό και χαράσσει μια αμείλικτη στρατηγική απέναντι στην οποία είμαστε αδύναμοι», υπογράμμισε.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πρόσθεσε ότι όταν  έχουν συσσωρευτεί τόσα λάθη και τόσες αδυναμίες η προσαρμογή και η αλλαγή γίνεται επώδυνα και πολλές φορές μέσα από μια καταστροφή, από μια ήττα. «Αυτή τη στιγμή με το Ουκρανικό βρισκόμαστε μπροστά σε μια ήττα. Ποιες είναι οι επιλογές μας; Η μια επιλογή είναι να συμβιβαστούμε με κάτι τελείως απαράδεκτο και αποσταθεροποιητικό για τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή ειρήνη, που θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα το αξιοποιήσουν και οι γείτονές μας. Και η άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί αυτή η ομηρία στην οποία έχει θέσει ο Πούτιν την Ευρώπη και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, λόγω του ενεργειακού και του επισιτιστικού», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «όλες οι λύσεις είναι κακές».

Ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι θα βρεθούμε σε έναν πολύ επώδυνο συμβιβασμό που θα έχει συνέπειες στο μέλλον και θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε. «Μια από αυτές τις συνέπειες για την Ελλάδα η τουρκική απειλή. Μια σχετική νίκη του Πούτιν θα ενισχύσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Να μαζέψουμε το μυαλό μας, να σοβαρευτούμε, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα πολύ απειλητικό περιβάλλον και να δείξουμε σοφία, ψυχραιμία και συνοχή ως κοινωνία για  να αποφύγουμε τα συνηθισμένα ελαττώματα τα οποία μας έχουν οδηγήσει κατ’ επανάληψη στην Ιστορία σε καταστροφές», πρόσθεσε ο κ. Πρεβελάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More