Γ. Πρεβελάκης στο Πρώτο για ταραχές στη Γαλλία: Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα – Δομικά κληρονομημένα προβλήματα δημιουργούν μια εύφλεκτη ύλη (audio)
Δομικά κληρονομημένα προβλήματα, βρίσκονται στο υπόβαθρο των εκτεταμένων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη (Paris 1) σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Σημειώνοντας πως τα φαινόμενα αυτά της βίας δεν τα βλέπουμε μόνο στη Γαλλία, αλλά τα έχουμε ζήσει και στην Ελλάδα, ο κ. Πρεβελάκης επισήμανε πως κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της και συγκεκριμένα στη Γαλλία υπάρχουν δύο δομικά προβλήματα. Το ένα, ανέφερε, είναι η ιστορία της γαλλικής αποικιοκρατίας, η οποία έχει δημιουργήσει σειρά από καταστάσεις οι οποίες δεν εξαφανίζονται όλες με το χρόνο. «Είναι οι ανθρώπινες καταστάσεις, δηλαδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις αποικίες από την Αλγερία, κατόπιν οι δεσμοί, οι οποίοι δημιούργησαν ρεύματα μετανάστευσης και εγκατάστασης ανθρώπων από τη Βόρεια Αφρική και από την Αφρική γενικότερα. Αυτό δημιουργεί και ψυχολογικές καταστάσεις βαριές, γιατί υπάρχει ένα αίσθημα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ότι ενδεχομένως αντιμετωπίζονται από τους γηγενείς Γάλλους με κάποιο ρατσισμό και το άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι γεωγραφικό, είναι το πού εγκαταστάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι» επισήμανε ο κ. Πρεβελάκης, αναφερόμενος στις περιοχές γκέτο, στις οποίες πολεοδομικά και μόνο, ευνοείται η αύξηση της παραβατικότητας.
Αυτά τα δομικά προβλήματα, στην περίπτωση της Γαλλίας, δημιουργούν μια εύφλεκτη ύλη, η οποία κατά καιρούς εκρήγνυται, περιέγραψε ο κ. Πρεβελάκης. «Ξεσπάει μετά από διάφορες αφορμές, όπως η δολοφονία ή ο θάνατος κάποιων νέων, επειδή τους κυνήγησε η αστυνομία, μιλάω για το 2005 ή τώρα με την καθαρή δολοφονία του νεαρού από τον αστυνομικό. Αλλά βέβαια και αυτή η ένταση επηρεάζεται και από τις κρίσεις και από την οικονομική κρίση» επισήμανε ο κ. Πρεβελάκης. Επιπλέον, σημείωσε πως ο τρόπος επιβίωσης σε αυτές τις κοινότητες, με όλα αυτά τα προβλήματα της ανεργίας, είναι ένας συνδυασμός από επιδόματα. «Κάθε Γάλλος πολίτης έχει δικαίωμα να πάρει ένα ποσό γύρω στα 600 ευρώ το μήνα, αν είναι μια πολυμελής οικογένεια με πολλά παιδιά μαζεύονται αρκετά χρήματα και φυσικά αυτό, είναι κάτι το οποίο καταγγέλλεται από τους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς, ότι το κράτος ξοδεύει ένα σωρό λεφτά για διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι δε συνεισφέρουν τίποτα. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Η άλλη πηγή εσόδων είναι η εγκληματικότητα φυσικά και είναι το εμπόριο των ναρκωτικών, το οποίο στηρίζεται και ενισχύει τη συγκρότηση εγκληματικών ομάδων και συμμοριών. Είναι πολλοί παράγοντες» εξήγησε ο κ. Πρεβελάκης.
Ο άλλος παράγοντας, είναι τα ιδεολογήματα, ανέφερε ακόμα ο κ. Πρεβελάκης, «τα αφηγήματα που έχουν στο μυαλό τους αυτοί οι άνθρωποι».
«Το γαλλικό κράτος είχε παλιά και έχει ακόμα, μια πολιτική εκπαιδευτική της ένταξης του κόσμου, της μετάδοσης κάποιων αξιών, κάποιων εθνικών μύθων. Αυτό δεν περνάει σε αυτές τις περιοχές, ενώ αντιθέτως περνάει ένα αντι-αφήγημα το οποίο έχει από τη μια μεριά την καταγγελία της αποικιοκρατίας, του ρατσισμού και από την άλλη την εργαλειοποίηση της θρησκευτικής θεματικής. Δηλαδή, είναι μια εικόνα του Ισλάμ, η οποία έχει αλλοιωθεί και έχει μετατραπεί σε ένα είδος ιδεολογικού όπλου. Επομένως έχουμε μια αντι-κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρεβελάκης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο τα υλικά προβλήματα αλλά και η αντιπαράθεση δύο αφηγημάτων που δημιουργούν αυτή την εύφλεκτη κατάσταση.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More