Γ. Παπαϊωάνου, καθ. Δασολογίας: Να γίνει οριοθέτηση των πλημμυρικών ζωνών – Ποια τα οφέλη από τους υδάτινους ταμιευτήρες
Η κλιματική κρίση και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα προβληματίζουν τους ειδικούς. Στην ΕΡΤ μίλησε ο Γιώργος Παπαϊωάννου, καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος μίλησε για το πώς μπορούν να θωρακιστούν οι πληγείσες περιοχές ενόψει της επόμενης κακοκαιρίας προτείνοντας τη δημιουργία υδάτινων ταμιευτήρων όπου είναι εφικτό.
«Αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τώρα ήταν να γίνει επανατοποθέτηση υλικών ώστε τα αναχώματα που έχουν καταστραφεί σε συγκεκριμένα σημεία να ξαναλειτουργήσουν» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» τόνισε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος σε διάφορα τρωτά σημεία για να μην ανησυχούμε κάθε φορά που βρέχει.
Να ενισχυθούν τα αναχώματα
Ενδεικτικά ανέφερε ότι εκτός από τα αναχώματα θα πρέπει να γίνει έλεγχος στις κοίτες των ποταμών, εκεί που είχαν μαζευτεί τα φερτά υλικά (γέφυρες, ρέματα κ.λπ) καθώς και άλλες εργασίες ενόψει του χειμώνα.
«Αυτό έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή που θα έπεφτε η στάθμη του νερού και θα μπορούσαν να μπούν μέσα τα μηχανήματα. Ήδη είμαστε στο χειμώνα, αναμένουμε και άλλες βροχοπτώσεις, οπότε καταλαβαίνουμε πόσο επιτακτική είναι αυτή η ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την πολύπαθη περιοχή της Θράκης που είδε ένα μεγάλο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουλίου να γίνεται στάχτη πριν από λίγο καιρό ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που έχουν πληγεί.
Εικόνες απο drone δείχνουν τις τεράστιες εκτάσεις με τα καμένα δέντρα που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Αύγουστο. Πλέον ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή είναι μεγάλος. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
Αναγκαία τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας
Ωστόσο, όπως επισήμανε πριν από τα έργα προηγούνται οι μελέτες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. «Κυρίως χρησιμοποιούμε υλικά και κορμούς δέντρων από την ίδια την περιοχή που κάηκε γιατί διαφορετικά ανεβαίνει κατά πάρα πολύ και το κόστος» εξήγησε.
Αναφορικά με το πώς μπορούν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να νιώσουν ασφαλείς ο κ. Παπαϊωάννου εστίασε στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, τα οποία ήδη υπάρχουν από το 2018 και στην οριοθέτηση των πλημμυρικών ζωνών.
«Πρέπει να ξέρουμε ποιες περιοχές είναι δυνητικά επικίνδυνες για πλημμύρα» είπε ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια σειρά έργων σε όλη τη λεκάνη απορροής όπως τα τυπικά έργα ορεινής υδροδυναμικής.
«Κόβουμε από τα ορεινά, από τη δύναμη του νερού που κατεβαίνει προς τα κάτω, κρατάμε τα φερτά υλικά» είπε προτείνοντας μεταξύ άλλων να γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία υδάτινοι ταμιευτήρες (φράγματα) για να συγκρατούν το νερό και να αξιοποιείται στην άρδευση περιοχών.
Πηγή: Newsroom | EΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More