Γ. Παπαφλωράτος στο Πρώτο: Game changer οι πύραυλοι Meteor – Αν πει όχι η Γαλλία δύσκολα θα τους πάρει η Τουρκία (audio)
Γιατί οι πύραυλοι Meteor έγιναν το μήλον της έριδος και τι αναμένεται να πράξει η Γαλλία μετά την παρέμβαση Δένδια στη Γαλλίδα πρέσβη για το ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων στην Τουρκία, ρωτήθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο κ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, Νομικός – Διεθνολόγος, διδάσκων σε στρατιωτικές σχολές.
Καταρχήν, είναι ένας σύγχρονος πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας, βρίσκεται πέραν του οπτικού ορίζοντα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας και πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο όπλο, σημείωσε ο κ. Παπαφλωράτος. «Πραγματικά, το έχουν συγκεκριμένες χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Κατάρ, η Βραζιλία και ουσιαστικά είναι αυτό που εμείς στις Ένοπλες Δυνάμεις αποκαλούμε game changer διότι δηλαδή αλλάζει το παιχνίδι. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα συστήματα αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών. Έχει εμβέλεια μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων και ζώνη μηδενικής διαφυγής μεγαλύτερη των 60 χιλιομέτρων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν εγκλωβίσει έως τα 60 χιλιόμετρα ένα εχθρικό μαχητικό αεροσκάφος, τότε αυτό δεν μπορεί να γλιτώσει την κατάρριψη. Πολύ περισσότερο, αν αυτό συνδυαστεί και με το ραντάρ που έχει το Ραφάλ γιατί θα φορεθεί και στα F-35 που και αυτό το αεροπλάνο έχει πολύ καλό ραντάρ, είναι ουσιαστικά ένα όπλο που δεν έχει αντίστοιχό του η άλλη πλευρά» ανέφερε ο κ. Παπαφλωράτος.
Ερωτηθείς αν η χώρα μας έχει πυραύλους Meteor, ο κ. Παπαφλωράτος απάντησε θετικά, προσθέτοντας «μη με ρωτήσετε αριθμούς, δεν δημοσιοποιούνται».
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι κατασκευάζονται από μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει το γαλλικό δημόσιο εξήγησε ο ίδιος.
«Ήταν ένας διαγωνισμός που είχε βάλει αρχικώς η Αγγλία. Υπήρξαν αρκετές προτάσεις. Τελικά κάποιες προτάσεις συνενώθηκαν σε αυτή η οποία και προκρίθηκε και από τότε έχει αρχίσει η μαζική παραγωγή και έχουμε μάλιστα και εξελικτική διαδικασία» σημείωσε.
Ερωτηθείς εάν ο Meteor ακυρώνει μια σειρά όπλων, τα οποία η Ελλάδα έχει παραγγείλει και έχει εξαγγείλει ότι θα αγοράσει, ο κ. Παπαφλωράτος επισήμανε «εάν το πάρει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προφανώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία χάνει ένα πλεονέκτημα το οποίο είχε διότι εμείς βλέπαμε τα τουρκικά αεροσκάφη από την ώρα που σηκώνονταν στη Μικρά Ασία και μπορούσαμε να τα πλήξουμε. Τώρα λοιπόν θα έχει αυτό το όπλο και η Τουρκία. Αν το αποκτήσει. Για αυτό και υπάρχει έντονη αντίδραση. Βεβαίως, εγώ λέω πάντα στους σπουδαστές μου, σε όλες τις σχολές, ότι κύριοι, εάν κληθείτε να υπηρετήσετε την πατρίδα θα είστε μόνοι.
Στο αντεπιχείρημα που μπορεί να διατυπώσει κανείς ότι η Τουρκία είναι επίσης χώρα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να εξοπλιστεί από χώρες που εξοπλίζεται και η Ελλάδα, ο κ. Παπαφλωράτος αντέτεινε πως «υπάρχουν κάποιες διαφορές. Καταρχήν να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες, υπάρχουν αιώνια συμφέροντα. Το έχει πει ο λόρδος Πάλμερστον από τον 19ο αιώνα. Επίσης να θυμηθούμε ότι οι σύμμαχοι μας, μεταξύ αυτών και η Γαλλία, έπαιξαν έναν θα πω περίεργο, για να μην χρησιμοποιήσω άλλο επίθετο, ρόλο στη μικρασιατική εκστρατεία. Λοιπόν, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλους και να εμπιστευόμαστε άλλους. Πράγματι έχουμε υπογράψει και αμυντική συμμαχία και γενικότερα η Ελλάδα ενισχύει την γαλλική πολεμική βιομηχανία από την εποχή των Μιράζ και πιο παλαιά. Άρα λοιπόν, επειδή αυτό έχει μία αντανάκλαση και στο πολιτικό πεδίο, περιμένουμε ότι η Γαλλία, που βρίσκεται σε ανταγωνιστική σχέση σε μία σειρά περιοχών της υφηλίου με την Τουρκία, δεν θα την ενισχύσει. Γι’ αυτό και ακριβώς επειδή έφτασαν στα αυτιά μας, στης πολιτικής ηγεσίας, κάποιες πληροφορίες, έσπευσε ορθώς πράττων ο υπουργός Αμύνης να αντιδράσει σε πολύ υψηλό επίπεδο για να μην συμβεί αυτό. Ήταν μία πολύ λογική κίνηση διότι καλές οι φιλίες και οι συμμαχίες, αλλά από την άλλη μιλάμε για ένα πακέτο που αν ολοκληρωθεί φτάνει τα 10 δις. (…) Να θυμίσω πώς αντέδρασε η Γαλλία όταν έχασε το συμβόλαιο με την Αυστραλία. Ήταν τότε που μπορέσαμε εμεί να πάρουμε τις Belharra και τα Rafale. Διότι η πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας είναι βεβαίως καλή, αλλά δεν έχει και τους πάρα πολλούς πελάτες» τόνισε ο κ. Παπαφλωράτος.
Επιπλέον επισήμανε πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο του Meteor αυτή τη στιγμή. «Αυτό είναι ξεκάθαρα το θέμα. Ότι το όπλο αυτό όποιος το έχει αποκτά μια υπεροχή και γι’ αυτό θέλουν να το πάρουν οι Τούρκοι, με τους οποίους όμως οι Γάλλοι βρίσκονται σε κόντρα σε πάρα πολλά σημεία, στο Σαχέλ, στο Λίβανο, στη Συρία, στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν διαφορετικές κυβερνήσεις. Απλά το όπλο αυτό το κατασκευάζουν και άλλες χώρες και αυτή τη στιγμή, αυτή που πιέζει είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά έχει βγει και προσπαθεί να ανακτήσει τον ρόλο που είχε κάποτε, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Εάν τελικά καταφέρει η Τουρκία να προμηθευτεί τους πυραύλους είναι μια πρόβλεψη που δεν θέλησε να κάνει ο κ. Παπαφλωράτος, καθώς όπως είπε είναι ένα πλέγμα κοινοπραξίας που ανήκει και στο γαλλικό δημόσιο.
«Απλώς παίζει ρόλο και η Γαλλία μέσα. Αν η Γαλλία πει όχι, δύσκολα θα τους πάρει» σημείωσε.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More