Γ. Πανούσης στο Πρώτο για Αγ. Αναργύρους: Συνέτρεξε ό,τι αρνητικό μπορεί κανείς να φανταστεί – Μέρος της κουλτούρας μας η βία (audio)
«Το προχθεσινό ήταν μία προφανώς τραγική ιστορία, με μία όμως συγκυρία και σύμπτωση πολλών αρνητικών παραγόντων. Δεν ήταν ένας παράγοντας, δηλαδή ένας δράστης, ένα θύμα και εδώ ήταν όλο το θέμα. Εδώ συνέτρεξαν ό,τι αρνητικό μπορεί να φανταστεί κανένας» τόνισε ο Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, για τη δολοφονία της 28χρονης έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων.
«Από τον τρόπο που λειτούργησε το αστυνομικό τμήμα που ήταν στελεχωμένο, που δεν ήταν στελεχωμένο, που δεν παρενέβη ενώ έπρεπε να παρέμβει ο φρουρός διότι αυτή είναι η δουλειά του, ειδική σχέση εμπιστοσύνης λέγεται στα νομικά, που ο άλλος είπε ότι το 100 δεν είναι ταξί. Όλα αυτά λοιπόν ήταν αρνητικά στοιχεία που βέβαια δεν μας κάνει να ξεχάσουμε ότι ένας άνθρωπος σκότωσε έναν άνθρωπο και αυτό να είναι καθαρό στο μυαλό. Ότι, από αυτό γεννιούνται δεκάδες άλλα ερωτήματα και όχι μόνο στο ζήτημα της λεγόμενης γυναικοκτονίας, αλλά στο πώς λειτουργούν οι θεσμοί στη χώρα μας, τι αντίληψη έχουν, πώς λειτουργούν τη δύσκολη στιγμή στη διαχείριση κρίσης, προφανώς πρέπει να τα συζητήσουμε, προφανώς τα συζητάμε σαράντα χρόνια και προφανώς δεν βγάζουμε και εύκολα συμπεράσματα» επισήμανε ο κ. Πανούσης.
Η βία έχει διάφορες μορφές, διάφορες εκδοχές και διάφορες ερμηνείες, σημείωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο πράγμα για τη βία στο γήπεδο με την πολεμική βία, ούτε η τρομοκρατία με την ενδοοικογενειακή βία. Έχουμε διάφορες βίες αλλά το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η βία έχει γίνει ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Άρα πιστεύουμε ότι με τη βία μπορούμε να κερδίσουμε. Θυμίζω πώς μιλάνε οι πολιτικοί. Θυμίζω πώς οδηγούμε στον δρόμο, θυμίζω πώς παίζουν τα αθλήματα, άρα το έχουμε μέσα μας, έχει φύγει από την επιθετικότητα και πάει στη βία διότι πιστεύουμε ότι δεν είναι και κακό το να ασκείς βία, κάτι θα σου αποδώσει. Αν έχουμε πέντε βίαιους ανθρώπους θα βρούμε άκρη, θα τους πιάσουμε, θα τους τιμωρήσουμε κλπ. Αν είναι βίαιος ο κόσμος όμως, αν είναι βίαιος ο τρόπος επικοινωνίας μας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, δεν μπορούμε να πιάσουμε όλους τους Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πανούσης σημείωσε πως η ανομία και η διαφθορά λειτουργούν στο πλαίσιο των σχέσεων και πως η σχέση πολιτείας και πολιτών, αυτή τη στιγμή αυτή είναι πάρα πολύ χαλαρή στο ζήτημα της νομιμότητας, «διότι παρανομούν όλοι και είναι αυτό που ονομάζω εγώ, η Ελλάδα είναι συμψηφισμός παρανομιών».
«Ενώ στο εξωτερικό ξέρεις, ότι ο όποιος είναι αυτός που παραβιάζει τον νόμο, συλλαμβάνεται και τιμωρείται, εδώ πέρα, υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας όχι μόνο των ισχυρών πολιτικών αλλά και διαφόρων άλλων παραγόντων, οι οποίοι γνωρίζουν ότι θα ξεφύγουν. Άρα λοιπόν, έχουμε μια πλευρά τέτοια. Έχουμε μια πλευρά έλλειψης της αίσθησης του πολίτη σε σχέση με την τήρηση των νόμων και της κοινωνικής ηθικής. Όλα επιτρέπονται, όλα συγχωρούνται και συμψηφίζονται» συμπλήρωσε ο κ. Πανούσης.
Ερωτηθείς κατά πόσο επί των δικών του ημερών στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχε την αίσθηση ότι υπάρχουν προβλήματα στην αστυνομία, ο κ. Πανούσης, ανέφερε τα εξής.
«Η αστυνομία ως γνωστόν υπηρετεί και προστατεύει. Όμως δεν υπάρχει μία αστυνομία. Είναι άλλο πράγμα η αστυνομία που κυνηγάει το οργανωμένο έγκλημα ή την τρομοκρατία, είναι άλλο πράγμα η αστυνομία του δρόμου και άλλο η αστυνομία ως ο φίλος του πολίτη. Αυτό που θα λέγαμε, ο αστυνομικός της γειτονιάς, που πήγαμε να τον φτιάξουμε και εξαφανίστηκε. Αυτόν που το ξέρουμε το όνομά του, έχεις το τηλέφωνό του και προστρέχεις σε αυτόν, ακόμη και για να του πεις καλημέρα, να νιώσεις αυτό που λέμε αίσθημα ασφάλειας. Το δεύτερο είναι η λογική της κοινοτικής αστυνόμευσης. Δηλαδή η αστυνομία πρέπει να βρίσκεται πλήρη σύμπνοια και συνεργασία με τον τρόπο που λειτουργεί η τοπική κοινωνία, σε πλήρη συνεργασία. Αν αυτή τη στιγμή δηλαδή είχαμε δικτυωμένο σύστημα ανάμεσα στην αστυνομία, τον εισαγγελέα, το δήμαρχο, το σπίτι της κακοποιημένης γυναίκας και πιθανόν και κάποιες άλλες υπηρεσίες, δικτυωμένο όμως, με ένα κουμπί θα υπήρχε συναγερμός στη συγκεκριμένη περίπτωση της κοπέλας που δολοφονήθηκε προχθές και θα κινητοποιείτο το σύστημα. Εδώ ο καθένας λειτουργεί αυτόνομα, καμιά φορά και λειτουργεί και λίγο αδιάφορα».
Είναι διάσπαρτο το σύστημα, υποστήριξε ο κ. Πανούσης. «Όχι ότι δεν υπάρχει. Όταν έχουμε ειδικευμένα αστυνομικά τμήματα, για την ενδοοικογενειακή βία, όταν έχουμε σπίτι κακοποιημένης γυναίκας, όταν έχουμε αριθμό τηλεφώνου για να ειδοποιήσει ακόμα και το αλάρμ, το κουμπί πανικού. Τα έχουμε αυτά, απλώς δεν συνδέονται μεταξύ τους και δεν λειτουργούν» συμπλήρωσε.
Με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό παραβατικότητας ανηλίκων στην Κέρκυρα, στο ίδιο πλαίσιο, των αυξανόμενων εκφάνσεων βίας στην καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Πανούσης, επισήμανε πως πράγματι υπάρχει ποσοτική αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων και προέβη στην εκτίμηση πως θα αυξηθεί έτι περαιτέρω.
«Έχουμε επέκταση και σε άλλα εγκλήματα που δεν υπήρχαν την τελευταία εικοσαετία, εκβίαση, βιασμούς, πορνογραφία κλπ. Φοβάμαι ότι θα έχουμε και ένταξη της νεανικής εγκληματικότητας στο οργανωμένο έγκλημα, δηλαδή προσηλυτισμό και στρατολόγηση. Έχουμε σκληρότητα και έχουμε εύκολη χρήση του μαχαιριού, του όπλου. Από την άλλη μεριά όμως, η εγκληματικότητα στην Ελλάδα η νεανική είναι 5%, σχεδόν σταθεροποιημένη, όταν στην Ευρώπη είναι 12,5, στη Γαλλία 17 και στην Αμερική 25. Θα έχουμε αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας. Μπαίνουν πιο νέοι στην κοινωνική ζωή, άρα μπαίνουν και στην αντικοινωνική. Θέλει πολύ ψάξιμο. Δεν είναι εύκολο ούτε να πεις ότι τα παιδιά μας ήρθαν από τον Άρη και από τη ζούγκλα και είναι άλλη γενιά, γεννημένοι δολοφόνοι ούτε ότι όλα πάνε καλά. Θέλει πολύ ψάξιμο, χωρίς ειδικούς πανικούς, χωρίς πρωτοσέλιδα, πολλή δουλειά στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στην κοινότητα και βλέπουμε. Θα έχουμε αύξηση όμως» είπε καταλήγοντας ο κ. Πανούσης.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More