Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο για γαλλογερμανικές σχέσεις: Ο άξονας χρειάζεται περισσότερο «λάδι» για να μπορεί να λειτουργήσει (audio)
Τις σχέσεις Γαλλίας- Γερμανίας και πως αυτές διαμορφώνονται μετά και την συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων που επισφράγισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, μίλησε ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Υπάρχει μια προσπάθεια αναθέρμανσης των γαλλογερμανικών σχέσεων. Ο περίφημος άξονας χρειάζεται περισσότερο λάδι για να μπορεί να λειτουργήσει. Δεν είναι στην καλύτερη εποχή τους οι γαλλογερμανικές σχέσεις. Απουσιάζει όχι μόνο η διαπροσωπική χημεία που είχε αναπτυχθεί μεταξύ παλαιότερων ηγετών, αλλά υπάρχει διάσταση σε ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής, την οποία και οι δύο πλευρές έχουν προσπαθήσει να υποτονίσουν με χειρονομίες συμβολικού χαρακτήρα. Oπωσδήποτε μια κορυφαία χειρονομία συμβολικού χαρακτήρα είναι αυτή η διμερή συνάντηση που έγινε», είπε ο κ. Παγουλάτος.
Ερωτηθείς για το ρωσοουκρανικό πόλεμο και εάν έκανε τα πράγματα «πιο εύκολα» για τις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ απάντησε αρνητικά, αν και οι δύο χώρες στηρίζουν την Ουκρανία. «Και η Γερμανία και η Γαλλία βλέπουν μία επόμενη μέρα στην οποία η Ρωσία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι ενταγμένη σε μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και επίσης βλέπουν τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης ενός παρατεταμένου πολέμου, παρότι προφανώς επιδιώκουν τη νίκη της Ουκρανίας, οπότε είναι μια πολύ λεπτή ισορροπία. Το ζήτημα είναι ότι η γερμανική πλευρά δεν είναι πολύ αποτελεσματική στο να προωθεί την πολιτική της. Αυτό συμβαίνει και λόγω του ότι έχει έναν τρικομματικό συνασπισμό στον οποίο οι εταίροι δεν συμφωνούν», εξήγησε.
Αναφερόμενος στο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Παγουλάτος είπε ότι είναι ο μόνος ο οποίος αρθρώνει ευρωπαϊκό λόγο και όραμα, το οποίο είναι προωθητικό για την Ευρώπη, κάτι το οποίο κάνει με μεγάλη πειθώ και με πολιτικό χάρισμα, όχι μόνο στη ρητορεία του, αλλά και σε διανοητικό επίπεδο. «Η Γερμανία είναι πιο πολύ πιο διστακτική και ήταν πιο διστακτική και την περίοδο Μέρκελ στο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Μακρόν για στενότερη ενοποίηση και από εκείνη την περίοδο κρατάνε οι τριγμοί σε αυτή τη γαλλογερμανική σχέση», συμπλήρωσε.
Κληθείς να αναφέρει μία κοινή συνισταμένη των δύο ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι αυτή είναι η προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσομακροπρόθεσμα, χωρίς να βιάζονται. «Αυτό με προϋπόθεση την προηγούμενη εμβάθυνση, το οποίο σημαίνει δυνατότητα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική και τη φορολογική πολιτική με ειδική πλειοψηφία», πρόσθεσε.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More