Γ. Ξανθόπουλος (δασολόγος) για πυρκαγιές: Δυστυχώς το θύμα είναι το περιβάλλον – Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη βλάστηση παντού
«Από τη στιγμή που εμφανίζεται η πρώτη, συμπτωματική, φωτιά που θα συμβεί μέσα στον Ιούνιο και θα πάρει κάποια δημοσιότητα, αρχίζουν και ξυπνάνε και τα αντίστοιχα ένστικτα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια πρόκλησης των δασικών πυρκαγιών.
Ποια τα κίνητρα των εμπρηστών
Μιλώντας για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών τα οποία, όπως είπε, δεν είναι άγνωστα τόνισε ότι οφείλονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι αμέλειες αλλά και σε εμπρηστές που τα κίνητρα τους διαφέρουν αναφέροντας την εκδίκηση και την κάλυψη εγκληματικών ενεργειών, ως πιθανούς λόγους.
«Πιστεύουμε ότι κάποιες από τις φωτιές το 2007, που σκότωσαν κόσμο, ξεκίνησε γιατί είχαν ανακαλύψει οι αστυνομικοί κάποια φυτεία και κάποιος βρήκε την ευκαιρία να βάλει και εκείνος ώστε να καεί η φυτεία. Υπάρχουν τέτοιες μαρτυρίες χωρίς να είναι και να είμαι σίγουρος για τη δικογραφία» ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος.
Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα τόνισε «δυστυχώς το θύμα είναι το περιβάλλον. Θα έχουμε μεγάλα θέματα με τον ρυθμό με τον οποίο το καταστρέφουμε».
Σύμφωνα με τον ειδικό θα πρέπει να διορθωθούν αρκετά πράγματα για να μη μετράμε χιλιάδες καμένες εκτάσεις κάθε χρόνο «Δεν είναι απάντηση ότι παίρνουμε μερικές χιλιάδες πυροσβέστες ακόμα. Πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Υπάρχουν και θέματα που αφορούν τι γίνεται μετά την πυρκαγιά» είπε ενώ αναφέρθηκε και στα πεύκα που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/ EUROKINISSI)
Αφήνουμε το δάσος να αναγεννηθεί
«Τα πεύκα που έχουμε είναι γιατί είναι μεσογειακή βλάστηση. Δεν είναι επιλογή μας αν θα βάλουμε το άλφα βήτα είδος παντού. Υπάρχουν θέσεις στις οποίες θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη βλάστηση. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε να αναγεννηθεί το πευκοδάσος», εξήγησε
Αναφερόμενος στην αναδάσωση που έχει γίνει σε τμήμα της Βαρυμπόμπης και στην αλλαγή ειδών που έχουν μπει, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει σύστημα άρδευσης. Κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει στο δάσος.
«Εάν υπάρχουν θέσεις όπου υπάρχει αρκετή υγρασία (πχ. σε ρέματα, ρυάκια και τέτοια), βάζουμε πλατάνια ή άλλα είδη αλλά να είστε σίγουροι το πευκοδάσος θα ξαναέρθει. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε μαζικά τη βλάστηση παντού» πρόσθεσε.
Όσον αφορά την πρόληψη τόνισε ότι χρειάζονται περιπολίες, κάμερες και χρήση τεχνολογίας για να γίνεται ανάλυση του χώρο και να αποτρέπονται οι πυρκαγιές.
Ο κόσμος παραμένει αδρανής στις πυρκαγιές – Πρέπει να μάθει τι να κάνει
Μιλώντας για τις πυρκαγιές σε αστικό περιβάλλον υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει. «Πρέπει να κάνουμε κάτι σε σχέση με τον πολίτη, ο οποίος παραμένει αδρανής. Εντυπωσιάστηκα ότι ο κόσμος στον Έβρο και στη Φυλή δεν προετοίμασε τα σπίτια του. Κάθεται και κοιτάει τη φωτιά που έρχεται μέχρι να το βάλει στα πόδια. Έχουμε μια λάθος πολιτική εκκένωσης» ανέφερε.
«Προλαβαίνω να κλείσω τα παντζούρια μου, να μαζέψω τις τέντες, να βγάλω οτιδήποτε εύφλεκτο από την αυλή μου, να πάρω τα χαρτιά μου και τα σημαντικά που έχω για να μην τα χάσω» είπε σχετικά ο Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων,. Και όπως τόνισε, δεν είναι Μάτι όλες οι περιπτώσεις και υπάρχουν δυνατότητες αντίδρασης.
Για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, «όταν έχεις φωτιά στην περιοχή σου φοράς ένα μακρυ τζιν παντελόνι και ένα μακρυμάνικο πουκάμισο για να μην είσαι εκτεθειμένος στις καύτρες».
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More