Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Μαστρογεωργίου στο Πρώτο: Στις πρωτοπόρες χώρες στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης η Ελλάδα – Μετά τον «Δαίδαλο» έρχεται το AI εργοστάσιο «Φάρος» (audio)

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία των χωρών που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι μία από τις επτά χώρες η οποία θα φτιάξει έναν καινοτόμο κόμβο για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και θα μπορεί αυτή την τεχνογνωσία να την εξάγει και στο εξωτερικό και σταδιακά οι μεγάλες καινοτομίες, πρωτοβουλίες, ιδέες, σκέψεις, πρωτοποριακές ιδέες και ανακαλύψεις που θα κάνει και ο Φάρος σε αυτούς τους κλάδους θα αρχίσουν να περνούν σταδιακά και προς την κοινωνία, προς όφελος βεβαίως των πολιτών» ανέφερε ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με τη Χριστίνα Βίδου για το ελληνικό AI Factory, τον Φάρο, όπως ονομάστηκε η ελληνική πρόταση που κατετέθη στην Κομισιόν και ενεκρίθη.

«Είναι πάρα πολύ σημαντική εθνική επιτυχία. Μέσα σε έναν χρόνο μόλις, η Ελλάδα δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, συμμετέχει ενεργά και κάτι παραπάνω. Δημιουργεί και από μόνη της πλέον εξελίξεις. Το λέω αυτό γιατί η χώρα μας έχει χάσει ιστορικά όλες τις προηγούμενες βιομηχανικές και τεχνολογικές επαναστάσεις. Αν δεν τις έχει χάσει, τουλάχιστον της ακολουθεί ασμένοντας μετά και τρέχει να επιβιβαστεί έστω και στο τελευταίο βαγόνι. Τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη, εδώ και έναν χρόνο τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με απόφαση του πρωθυπουργού πριν από έναν χρόνο συνεστήθη η Συμβουλευτική Επιτροπή. Καταθέσαμε το σχέδιό μας, το οποίο το συντονίσαμε στην Ειδική Γραμματεία, πολύ περήφανα και πολύ χαρούμενα γι’ αυτό πριν από δεκαπέντε μέρες. Στο σχέδιο αυτό μέσα έχουμε έξι προτάσεις εμβληματικού περιεχομένου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να κάνει όχι απλά ένα ή δύο βήματα, αλλά ένα άλμα στη χρήση, επ’ ωφελεία της κοινωνίας, της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα από αυτά τα εμβληματικά έργα ήταν το να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα, να κάνουμε την εθνική μας αίτηση στην Ευρώπη, να εγκριθεί και να πετύχουμε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα από τα AI Factories. Δεν θα χτιστεί κάποιο εργοστάσιο κάπου. Δεν αφορά εργοστάσιο. Είναι η δυνατότητα που θα έχει η χώρα να δημιουργήσει έναν κόμβο καινοτομίας υψηλής τεχνολογίας, δηλαδή τεχνητής νοημοσύνης που θα συνδέει την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τις ανάγκες του κράτους και τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεράστια υπολογιστική ισχύ, γιατί πλέον φτιάχνουμε τον τεράστιο υπερυπολογιστή Δαίδαλο στο Λαύριο, ο οποίος θα έχει πολύ μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Όταν ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από τώρα θα είναι Top 500 ο υπολογιστής αυτός, δηλαδή θα είναι μέσα στους 500 πιο δυνατούς υπολογιστές παγκοσμίως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπερυπολογιστής αυτός, ο οποίος ουσιαστικά θα είναι η ψυχή του Φάρου, θα δουλεύει με αποδόσεις τεράστιων και υψηλών αποδόσεων επισήμανε ο κ. Μαστρογεωργίου.

«Προχθές η Google, έκανε μια συγκλονιστική παρουσίαση. Παρουσίασε ένα τσιπ ενός κβαντικού υπερυπολογιστή ο οποίος μπορεί πλέον να επεξεργαστεί σύνθετες υπολογιστικές επεξεργασίες σε χρόνο πέντε λεπτών, τη στιγμή που οι σύγχρονοι υπερυπολογιστές θα χρειάζονταν για το ίδιο πρόβλημα που αυτός έλυσε σε πέντε λεπτά δέκα χρόνια στην 25η, δηλαδή διπλάσιο της ζωής του σύμπαντος. Εντάξει, ο Δαίδαλος δεν θα έχει αυτές τις δυνατότητες, αλλά θα είναι Top 500. Θα έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να έρχονται και οι επιχειρήσεις, οι νεοφυείς, το κράτος, η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και να λέει, θέλω να τεστάρω μια δικιά μου εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης μέσα σε ένα πλαίσιο ασφαλές, γιατί εκεί θα είναι ένα ασφαλές πλαίσιο και τεστ και θέλω αυτό να το κάνω στους συγκεκριμένους κλάδους που ο Φάρος θα λειτουργεί. Είναι ένα από τα επτά στην Ευρώπη, δεν θα κάνουν όλα το ίδιο. Δεν θα έχει νόημα να κάνουν όλα το ίδιο. Η Ελλάδα πέτυχε σε αυτό τον διαγωνισμό. Πέτυχε να εγκριθεί η δικιά της η πρόταση γιατί εστιάζει στους τομείς της υγείας, της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, ενέργεια, περιβάλλον, κλιματική κρίση. Θα έρχονται λοιπόν εκεί και θα τεστάρονται νέες εφαρμογές, νέες πρωτοβουλίες, νέες σκέψεις, νέες ιδέες, νέες πιθανές λύσεις στα προβλήματα που έχουν οι κλάδοι που ανέφερα παραπάνω, έτσι ώστε αυτά στο τέλος να γίνουν απτές και εφαρμόσιμες λύσεις και να που μπαίνει στο τέλος ο πολίτης, επ’ ωφελεία του πολίτη. Όλα αυτά λοιπόν θα προσφέρουν, ο Φάρος θα προσφέρει υποστήριξη σε αιτήματα startups και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ερευνητών για την υλοποίηση και ανάπτυξη νέων συστημάτων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και θα εκπαιδεύει και χρήστες σε ό, τι αφορά τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης και την ασφαλή χρήση δεδομένων, το υπογραμμίζω το ασφαλή. Και μέσα από αυτό θα υποστηρίζει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση όλων των νέων αποτελεσμάτων που θα είναι επ’ ωφελεία της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο κ. Μαστρογεωργίου.

«Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας γιατί παρέχουμε πλέον και εμείς ως Ελλάδα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, υψηλής αξιοπιστίας. Είναι σημαντικό. Δηλαδή πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η Ελλάδα, δεν παρακολουθεί, συμμετέχει. Ας είμαστε λίγο, ελάχιστα εθνικά περήφανοι σε αυτό. Επενδύουμε στο τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμε εμείς» τόνισε ο κ. Μαστρογεωργίου σημειώνοντας ότι οι Έλληνες που βρίσκονται στο top 1% των Ευρωπαίων ερευνητών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι το 11%, πολύ μεγάλο ποσοστό.

Το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τον κ. Μαστρογεωργίου προβλέπει, σε ένα χρόνο από τώρα να ολοκληρωθεί ο Δαίδαλος και αμέσως μετά να μπει σε φάση υλοποίησης η σύσταση του Φάρου, ο οποίος σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί κυρίως από μια εθνική κοινοπραξία με επικεφαλής το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας που είναι φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δημόκριτο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού θα είναι αρωγός μέσα σε αυτή την προσπάθεια είναι θα υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα ερευνητικά κέντρα με συνδεδεμένους φορείς που θα είναι παρόντες. Δηλαδή, θα είναι το ΕΚΕΤΑ-Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο, θα είναι το Εθνικό Πανεπιστήμιο, θα είναι το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η ΗΔΙΚΑ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More