Γ. Δελλής στο Πρώτο: Αν η δικαιοσύνη καταφέρει να γίνει πιο αποτελεσματική, πολλές από τις παθολογίες του συστήματός μας, θα μειώνονταν (audio)
Στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, μίλησε ο Γιώργος Δελλής, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή ένα άρθρο του για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως τόνισε αρχικά, ο κ. Δελλής «Ένας προβληματισμός, ο οποίος υπάρχει τα τελευταία αρκετά χρόνια στην Ελλάδα μεταξύ των συνταγματολόγων είναι κατά πόσο δηλαδή, ο σταυρός προτίμησης ουσιαστικά καλλιεργεί τα φαινόμενα «Μαυρογιαλούρου», όπως λέτε. Το θέμα είναι το εξής: Δεν υπάρχει επιλογή και μιλάμε τώρα για αυτό που θα λέγαμε συνταγματική μηχανική. Δεν υπάρχει οργανωτική επιλογή για τις εκλογές, η οποία να μην έχει κόστος. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δηλαδή, αν καταργήσουμε το σταυρό προτίμησης και πάμε σε άλλα συστήματα (ενιαία λίστα, ένα μικτό σύστημα, έχουν ακολουθηθεί και διάφορα ευφάνταστα συστήματα όπου επιλέγεις και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων). Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και ενδεχομένως απαντούν στο πρόβλημα της ιστορικής επιλογής που έχει κάνει η Ελλάδα που είναι εκλογές σε περιφέρειες, καταρχήν με σταυρό. Ωστόσο, να βάλουμε λίγο τα πράγματα κάτω. Ο σταυρός όντως, δημιουργεί μια άμεση σχέση ψηφοφόρου, αιρετού υποψηφίου (…)».
Και συμπλήρωσε «Αυτό έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο καλό. Μας δίνει τη δυνατότητα επιλογής. Εγώ λέω το δίλημμα πελάτες ή πολίτες είναι δικό μας πρώτα απ’ όλα. Και το δίλημμα αυτό τίθεται διαφανώς και άμεσα με το σύστημα που έχουμε σήμερα, δηλαδή, εκλογές σε περιφέρειες με σταυρό προτίμησης. Έχει ένα κόστος; Δημιουργεί πιέσεις στους υποψηφίους για ρουσφέτια, για συναλλαγές τέτοιας μορφής; Φυσικά και δημιουργεί. Δεν μπορεί να το κρύψει κανείς. Το θέμα είναι αυτό, το κόστος θα το καταργήσουμε αν πάμε σε εκλογές με λίστα; Ως ένα βαθμό ναι. Δηλαδή, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουμε σε εκλογές, αν θέλετε, οι οποίες ακολουθούν μέσα στο 18μηνο προηγούμενων εκλογών. Ψηφίσαμε τρεις φορές την τελευταία δεκαετία με λίστα (…). Κι όμως, αυτές οι λίστες έχουν αποτυπώσει ως ένα βαθμό και τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων από τις προηγούμενες εκλογές στις οποίες είχε ακολουθηθεί ο σταυρός προτίμησης (…)».
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει «(…) Το βασικό όμως, ζήτημα για μένα είναι η βάση ενός κράτους δικαίου που είναι η δικαιοσύνη. Αν η δικαιοσύνη καταφέρει να γίνει πιο αποτελεσματική (και αυτό με βάση το Σύνταγμά μας η ίδια μπορεί να το πετύχει), τότε θα δείτε πως ξαφνικά πολλές από τις παθολογίες που μεγεθύνονται σε άλλες μορφές του συστήματός μας, όπως είναι ακριβώς και οι συναλλαγές πολιτικού χαρακτήρα, θα μειώνονταν. Δυστυχώς, η δικαιοσύνη μας δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά (…)».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More