Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού: Νέοι δρόμοι συνεργασίας με την Ινδία

 «Ελλάδα και Ινδία μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και σήμερα προωθείται μια ανανεωμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της διμερούς μας σχέσης, την εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς και την περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο λαών μέσα από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, στην Ινδία, όπου είχε γόνιμες συναντήσεις με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ιθύνοντες και επικεφαλής Ιδρυμάτων από το χώρο της οικονομίας και του πολιτισμού, ακαδημαϊκούς και επικεφαλής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα εντάσσεται στο πνεύμα της αναβάθμισης των διμερών δεσμών Ελλάδας-Ινδίας σε επίπεδο «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», όπως ανακοινώθηκε τον Αύγουστο κατά τη συνάντηση των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Narendra Modi, η οποία άνοιξε μια νέα εποχή στις ελληνο-ινδικές σχέσεις. Στόχος της επίσκεψης του κ. Χρυσουλάκη στην Ινδία ήταν, με όχημα τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη Δημόσια Διπλωματία, να ενισχυθούν και να διευρυνθούν οι προϋπάρχουσες συνεργασίες και ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και να διερευνηθούν νέα πεδία κοινών δράσεων εντός του νέου, αναβαθμισμένου πλαισίου συνεργασίας. Ειδικότερα, όπως τόνισε στις συναντήσεις του ο Γενικός Γραμματέας, το Πρόγραμμα Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών προσφέρει πολλά πεδία συνεργασίας και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις ελληνο-ινδικές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις, μεταξύ άλλων, μέσω ενθάρρυνσης δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως διοργάνωση συνεδρίων, φεστιβάλ κινηματογράφου, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.

Η ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με την Υφυπουργό Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ινδίας, Meenakshi Lekhi. Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, δεδομένης της προϋπάρχουσας εξαιρετικής συνεργασίας των δύο μερών. Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ο χώρος του πολιτισμού προσφέρει πολλά πεδία κοινών δράσεων και ανταλλαγών που θα συνεισφέρουν στην προσέγγιση, την αλληλογνωριμία και την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών. Επιπλέον,  υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης, Ελλάδα και Ινδία συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο της UNESCO και αναμφίβολα μπορούν να συνεχίσουν να εξερευνούν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν περαιτέρω τη σχέση τους.

Στο Νέο Δελχί, ο κ. Χρυσουλάκης πραγματοποίησε, στις 19 Νοεμβρίου, τα εγκαίνια μιας Εβδομάδας Ελληνικής Γαστρονομίας στην Ινδία με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ινδία και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ACROPOLIS. Μέσα από τη «γαστρονομική διπλωματία», τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, η Ελλάδα  δεν παρουσιάζει απλώς τις ελληνικές γεύσεις, ούτε μόνο την παγκοσμίως γνωστή μεσογειακή διατροφή που έχει ως πυρήνα της την ελληνική δίαιτα. Ακόμα περισσότερο, προσέθεσε, προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα της χώρας καλώντας τους συμμετέχοντες να ταξιδέψουν στην ίδια την Ελλάδα και να απολαύσουν μια αυθεντική γαστρονομική και πολιτιστική ταξιδιωτική εμπειρία. Ταυτόχρονα προβάλλει τα ελληνικά προϊόντα, καλώντας εκατομμύρια Ινδούς να καταναλώσουν περισσότερα ελληνικά αγροτοδιατροφικά. Τεράστια δημοσιότητα δόθηκε από τα ιδικά ΜΜΕ στην Εβδομάδα Ελληνικής Γαστρονομίας με αναπαραγωγή και απήχηση σε κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, σε συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα της Ομόσπονδης κυβέρνησης της Πολιτείας Gujarat, καθώς και με σημαίνοντες φορείς στην πόλη Ahmedabad, ο κ. Χρυσουλάκης  αναφέρθηκε στην ενίσχυση των  εμπορικών δεσμών με την Ινδία και στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής συνεργασίας, καθώς και στον ρόλο της Ελλάδας στους θαλάσσιους διαδρόμους εμπορίου μεταξύ της Νότιας Ασίας και της ΕΕ.

Σε σειρά συναντήσεων με πολιτιστικούς φορείς της Ινδίας, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την σημαίνουσα θέση του πολιτισμού ως ακρογωνιαίου λίθου των ελληνο-ινδικών σχέσεων και ως βάση του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών, καθώς και ως πυλώνα της Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας. Η εμβάθυνση των πολιτισμικών ανταλλαγών Ελλάδας–Ινδίας στο επίπεδο των παραστατικών τεχνών ήταν το αντικείμενο συναντήσεων του κ. Χρυσουλάκη με το Εθνικό Κέντρο Τεχνών Indira Gandhi (IGNCA) στο Νέο Δελχί και με την Εθνική Σχολή Δράματος (NSD) η οποία θα προσκαλέσει ελληνικούς θιάσους για να συμμετάσχουν στο καθιερωμένο φεστιβάλ Bharat Rang Mahotsav 2024. Στις συνομιλίες υπογραμμίσθηκε η συνεργασία με το ΕΚΠΑ (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, τομέας πολιτισμικής ανθρωπολογίας)  για την εκπόνηση κοινού προγράμματος τεκμηρίωσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ινδίας, στους κόλπους της UNESCO. Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε το Ινδικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Σχέσεων (ICCR) υπό το Ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Υπουργείο Πολιτισμού, και είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με διευθυντικά του στελέχη. Στην Ομόσπονδη Πολιτεία του Rajasthan, ο κ. Χρυσουλάκης ευχαρίστησε επίσης το Διεθνές Κέντρο Εικαστικών Τεχνών της πόλεως Udaipur (UICVA), για την πρόσκληση που απηύθυνε σε Έλληνες γλύπτες να την επισκεφθούν και να παρουσιάσουν τη μοναδική τέχνη τους.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Γενικός Γραμματέας είχε σειρά επαφών με Ινδικά ακαδημαϊκά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους, – Jawaharlal Nehru (JNU), Πανεπιστήμιο Ahmedabad, Πανεπιστήμιο Jharkhand Rai -με σκοπό την ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής κινητικότητας και έρευνας. Το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU)  θα φιλοξενήσει το πρώτο διδακτορικό πρόγραμμα ελληνικών σπουδών στη Ασία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Στο Συνεδριακό Κέντρο του JNU στο Νέο Δελχί σε συνεργασία την εκεί Έδρα Ελληνικών Σπουδών, της οποία την ίδρυση υποστήριξε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΠΑ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αναμένεται να διοργανωθεί τον προσεχή Απρίλιο το διεπιστημονικό διεθνές συνέδριο «Ελλάδα-Ινδία: Ιστορία, Επιστήμες και Επιχειρηματικότητα», σε συνέχεια αυτού με τίτλο «Ο Ελληνικός Κόσμος και η Ινδία» που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Κατά τη συνάντηση του κ. Χρυσουλάκη με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ahmedabad συζητήθηκαν θέματα ακαδημαϊκής συνεργασίας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας και η συνεργασία του εκεί Κέντρου Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Η συνεργασία αυτή, στη βάση Μνημονίου Κατανόησης, εστιάζει στην συγκριτική έρευνα μεταξύ της Ελευσίνας και της αρχαίας πόλης Vadnagar που είναι γενέτειρα του Πρωθυπουργού Narendra Modi, και στις δυνατότητες συγκλίσεων και συνεργειών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (UNESCO), στα πεδία της βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού, περιβαλλοντικής προστασίας, κ.α. Κατά τις συναντήσεις του με εκπαιδευτικούς φορείς της Ινδίας, για την ενίσχυση των διμερών δεσμών στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στις δυνατότητες σύστασης και άλλων Εδρών Ελληνικών Σπουδών και σε Πανεπιστήμια της Ινδίας, στα νέα προγράμματα σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ στην αγγλική, στον κομβικό ρόλο της πύλης Study In Greece, καθώς και στην προώθηση κοινών συγκριτικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Οι επαφές και ανταλλαγές μεταξύ πολιτών των δύο χωρών ήταν επίσης στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Χρυσουλάκη: Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με μέλη της Ελληνικής Ομογένειας στο Νέο Δελχί καθώς και με υψηλόβαθμα στελέχη του Ινδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γυναικών (WICCI) και συζήτησε την πρόοδο των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More