Γ. Βρούτσης στο ΕΡΤΝews: Για τις μεγάλες διοργανώσεις: Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί
Στις τελευταίες διεθνείς αθλητικές επιτυχίες, τα μέτρα ενάντια στην οπαδική βία, αλλά και στην άθληση των πολιτών, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή Update (Χρήστος Παγώνης) ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων για τις τελευταίες συλλογικές επιτυχίες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ: «Μεγάλη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για τον ελληνικό αθλητισμό. Ξεκινάω με αυτά τα δύο στερεότυπα, αλλά οφείλω να το πω και να ξεκινήσουμε με αυτά.
Είναι ένα πολύ σημαντικό για τον ελληνικό αθλητισμό γεγονός και η επιτυχία του Παναθηναϊκού με την κούπα στην Ευρώπη στο μπάσκετ και η κούπα του Ολυμπιακού με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι δύο πολύ σημαντικά γεγονότα τα οποία επιτρέψτε μου να σας πω για μένα, όταν θα πέσουν οι τόνοι και οι χαρές και όλα αυτά, οι στιγμές της ευτυχίας και της χαράς που νιώθουμε όλοι, πρέπει να τα αποτιμήσουμε με ψυχραιμία, να τα κάνουμε διατηρήσιμα και μόνιμα στη χώρα μας, έτσι ώστε να μην είναι αποσπασματικές νίκες, οι οποίες θα ξανάρθουν μετά από χρόνια.
Στο μπάσκετ τα έχουμε καταφέρει. Είχαμε δύο ελληνικές ομάδες στην τετράδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ. Πολύ σημαντικό. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Μην υποτιμούμε την τρίτη θέση του Ολυμπιακού. Είναι πολύ σημαντική θέση η τρίτη θέση.
Στο μπάσκετ δηλαδή έχουμε καταφέρει και είμαστε μέσα στις ηγέτιδες ομάδες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και έχει καταστεί αυτό σε όλη την Ευρώπη γνωστό. Όταν ακούνε Ελλάδα σηματοδοτεί μπασκετική επιτυχία και δυνατότητες των ελληνικών ομάδων.
Τώρα κάναμε ένα άθλο. Πρόκειται για άθλο το επίτευγμα του Ολυμπιακού. Το επίτευγμα του Ολυμπιακού πρέπει να το καταστήσουμε, επαναλαμβάνω, όχι κάτι συμπτωματικό, όχι κάτι αποσπασματικό, αλλά μόνιμο.
Να μετατρέψουμε τώρα που δόθηκε η ευκαιρία στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο πολύ ψηλά, γιατί αποδείχτηκε ότι μπορεί να γίνει. Και αυτό τώρα θα το πάρει στα χέρια της η κάθε ομάδα ξεχωριστά, το Υπουργείο Αθλητισμού με τις δικές του παρεμβάσεις, όλοι οι παράγοντες, οι φίλαθλοι με τη συμπεριφορά τους, όλοι μαζί ενώνοντας δυνάμεις, πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, τώρα που μας δίνεται η ευκαιρία και μάλλον όχι σελίδα βιβλίο να αλλάξουμε βιβλίο.
Γιατί το ποδόσφαιρο σε επίπεδο διακρίσεων, αν εξαιρέσουμε το 2004, ήταν πάντα μια απομακρυσμένη σκέψη από οποιαδήποτε μεγάλη επιτυχία».
Είναι ένα ζήτημα πολύ κρίσιμο και μεγάλο για μένα, το οποίο αφορά την πολιτεία όσον αφορά το περιβάλλον μέσα στο οποίο δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί το αθλητισμός. Και δεν μιλάω μόνο για τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Μιλάω για το σύνολο του αθλητισμού. Γιατί η επιτυχία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αναμφίβολα συμπαρέσυρε μαζί τους όλο τον ελληνικό αθλητισμό και κάθε μεριά της χώρας μας.
Ένιωσε πολύ υπερήφανα, ανεξάρτητα ποια ομάδα είναι, για τη μεγάλη επιτυχία και το επίτευγμα των ομάδων μας, η ελληνική πολιτεία πρέπει να φροντίσει να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του αθλητικού περιβάλλοντος στη χώρα, να διασφαλίσει τη μείωση της αθλητικής βίας, να διασφαλίσει ικανές και απαραίτητες συνθήκες, έτσι όλοι να μπαίνουν στα γήπεδα με ασφάλεια και να διασφαλίσει και κανόνες ίσης αντιμετώπισης δικαιοσύνης προς όλους.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέγεθος».
Συγκρίσεις με το final four του Βερολίνου
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως: «Ήμουν πριν μια εβδομάδα στο Βερολίνο και αντίστοιχα έζησα τη μεγάλη διοργάνωση για το μπάσκετ.
Επίσης μεγάλη διοργάνωση. Τέσσερις ομάδες διεκδικούσαν την πρώτη, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση και εκεί έζησα πραγματικά και τώρα, βλέποντας και συγκρίνοντας αυτό που έγινε στην Ελλάδα, πρέπει να σας πω ότι είναι νύχτα με μέρα.
Η οργάνωση δεν ήταν καθόλου ισάξια με την ελληνική διοργάνωση που έγινε για το ποδόσφαιρο, για τον τελικό, ούτε τα μέτρα ασφαλείας ήταν τα ίδια.
Γι αυτό καμιά φορά εδώ μεμψιμοιρούμε. Στην Ελλάδα έχουμε το στοιχείο αυτό διαχρονικά. Η μεμψιμοιρία ότι εμείς δεν τα κάνουμε καλά. Και όμως ήμασταν και είμαστε πολύ καλύτεροι.
Υπάρχουν πολλά πεδία που μπορούμε να συγκριθούμε και σας μεταφέρω εγώ τη δική μου εικόνα από Βερολίνο, Γερμανία με Αθήνα, Ελλάδα που το ζήσαμε όλοι εδώ πολύ καλύτερα και στα δύο επίπεδα».
Ο τελικός Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό
Απαντώντας σε ερωτήματα για τη διεξαγωγή του τελικού στο κύπελλο Ελλάδας σε άδειο γήπεδο, ο κ. Βρούτσης είπε: «Συμφωνώ μαζί τους και με όλο τον κόσμο και μαζί σας ότι αυτό που είδαμε στο Πανθεσσαλικό δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι, η γιορτή του ποδοσφαίρου, δεν ήταν αυτό που έπρεπε να είναι, mια ημέρα χαράς για το ποδόσφαιρο που να υποδεχτεί με ανοιχτό το γήπεδο δεκάδες οικογένειες και χιλιάδες φιλάθλους.
Έτσι έπρεπε να είναι. Αποδείξαμε ότι η πολιτεία έχει τις δυνατότητες να κάνει όσα δυνατά μέτρα χρειάζονται για να είναι απόλυτα σε περιβάλλον ασφάλειας, όλος αυτός ο κόσμος.
Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που δεν το ξέρει καλά ο κόσμος και πάντα κοιτάει προς τα πάνω και κοιτάει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάθε φορά διαχρονικά.
Ποιανού είναι αρμοδιότητα, το πού θα γίνει το γήπεδο και τι κάνει ο Υφυπουργός Αθλητισμού που θα γίνει ο αγώνας να το ξεκαθαρίσω από την αρχή.
Η αρμοδιότητα του Υπουργού Αθλητισμού του εκάστοτε είναι μία να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ασφάλεια των φιλάθλων και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο του νόμου και να είναι θεματοφύλακας της ελληνικής νομοθεσίας.
Τον Φεβρουάριο του 2024 έφερα στη Βουλή και ψηφίστηκε ένας νόμος για την αθλητική βία.
Πόσες πρωτοβουλίες δεν αναπτύχθηκαν πριν από μένα, πριν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άλλες κυβερνήσεις, πάντα καλοπροαίρετα, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Παρότι υπήρχαν καλές προθέσεις, είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι υπάρχει θετικό αποτύπωμα, με συγκρατημένη αισιοδοξία σας λέω ότι αυτό που εισπράττω πλέον από φιλάθλους απ’ όλη την Ελλάδα, από παράγοντες του ποδοσφαίρου, από παράγοντες του αθλητισμού και από ανθρώπους που οι ίδιοι ομολογούν ότι πλέον το ποδόσφαιρο αλλάζει όσον αφορά την εικόνα μέσα στα γήπεδα, το βλέπετε όλοι.
Ένας από τους κανόνες που έβαλα εκτός, το πρώτο που ήταν το βασικό ήταν η κατάργηση της αίσθησης ατιμωρησίας.
Πήγαιναν στην ΕΠΟ να εκδικαστούν υποθέσεις πλέον των πολύ χαμηλών κυρώσεων που αισθανόταν ο άλλος ότι δεν θα έχει καμία κύρωση.
Πήγαινε δύο χρόνια, τρία χρόνια μετά. Ήρθαμε λοιπόν εμείς και τι είπαμε. Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά και στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, το οποίο στηρίζουμε.
Στηρίζω τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ σε κάθε απόφασή της.
Σέβομαι το αυτοδιοίκητο, αλλά η πολιτεία έχει μία βασική προτεραιότητα την ασφάλεια.
Αυτή η ασφάλεια λοιπόν ήρθε στο νομοσχέδιο με τρεις παρεμβάσεις.
Κατάργηση του αισθήματος ατιμωρησίας και κυρώσεις άμεσα.
Δεν παρεμβαίνω στο πρωτάθλημα, άρα το πρωτάθλημα γίνεται κανονικά κάθε Κυριακή, αλλά δικαίωμά μου είναι ως πολιτεία να λέω για να είστε ασφαλείς φίλαθλοι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα πρέπει να απέχετε από το γήπεδο και αυτό έγινε από την πρώτη μέρα.
Το δεύτερο ήταν οι κάμερες. Βάλαμε στο νόμο ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Ευρώπη. Να το ξαναπώ σήμερα τα ελληνικά γήπεδα, της Σούπερ Λίγκα 1 διαθέτουν σε επίπεδο ασφάλειας όσο αφορά τη λήψη καμερών, παρακολούθηση του αγώνα, ακόμα και με νόμο έχω βάλει μέσα τα αποδυτήρια για το οποίο ακουγόταν εντονότατη κριτική που δεν υπάρχει σε νομοθετικό πλαίσιο τόσο εξειδικευμένο και αυστηρό στην Ευρώπη, τις υψηλότερες σε τεχνολογία κάμερες. Τι συνέβη;
Όλες οι ελληνικές ομάδες Σούπερ Λίγκα1 συμμορφώθηκαν.
Όλες με εξαίρεση μία στο Πανθεσσαλικό, το γήπεδο του Πανθεσσαλικού, το οποίο επέλεξε να μη βάλει κάμερες. Δικαίωμά του. Δεν θα ξαναγίνει αγώνας αν δεν μπουν κάμερες.
Την αρμοδιότητα όμως την έχει η ΕΠΟ.
Το Πανθεσσαλικό έχει δύο δύο σημεία αναφοράς. Το ένα είναι το ιδιοκτησιακό που ανήκει στο Δήμο του Βόλου και το άλλο είναι η διοίκηση της ΠΑΕ της συγκεκριμένης.
Δεν μπαίνω σε ονοματολογία και ούτε θα το κάνω αυτό, αλλά αυτά είναι είναι γνωστά.
Άρα λοιπόν και η ΕΠΟ που είχε τη δυνατότητα, γνωρίζοντας το νόμο Βρούτση για την αθλητική βία της κυβέρνησης αυτής, μπορούσε να κάνει μια άλλη επιλογή.
Να βρει έναν τρόπο να γίνει με κόσμο στο Πανθεσσαλικό ο αγώνας του τελικού Κυπέλλου. Άρα η ευθύνη αποκλειστικά και μόνο βαραίνει εκείνους που είχαν την αρμοδιότητα της επιλογής.
Σήμερα αν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο;
Όχι ακριβώς το ίδιο.
Κάναμε αυτά που έπρεπε ως κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα. Δεν θέλαμε να γίνει εκεί ο αγώνας με κλειστές κάμερες.
Η ΕΠΟ επέλεξε γιατί έχει δικαιοδοσία πάνω στην επιλογή του χώρου που θα γίνει αγώνας το συγκεκριμένο γήπεδο.
Απ’ όλα τα γήπεδα στα οποία θα μπορέσει να γίνει η επιλογή να γίνει αυτός ο αγώνας που λέμε γιορτή του αθλητισμού, ο τελικός του Κυπέλλου Μόνο ένα δεν έχει κάμερες.
Όλα τα άλλα προσέξτε Καραΐσκάκη, Τούμπα, στα Γιάννενα, η Λαμία, η ΑΕΚ έχουν όλοι βάλει τις σύγχρονες αυτές κάμερες.
Ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο, ο Άρης. Το ερώτημα είναι και δεν τα πλήρωσε το κράτος, είχα βάλει απαγορευτική διαδικασία στο νόμο να πληρωθούν από τον Έλληνα φορολογούμενο. Υπάρχει ένας που θα μου έλεγε γιατί να πληρώνω ο φορολογούμενος τις κάμερες;
Υπάρχει κάποιος που θα μου έλεγε γιατί δεν βάλατε κόσμο μέσα χωρίς κάμερες;
Αν κάποιος το πει να βγαίνει να το πει δημόσια. Δεν υπάρχει ούτε ένας.
Οι κάμερες με βάση το νόμο πρέπει να πληρωθούν από αυτόν που κάνει χρήση του γηπέδου, όπως το έκαναν και συμμορφώθηκαν όλες οι άλλες ΠΑΕ. Νομίζω ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο.
Θεματοφύλακας του νόμου, υποστηρίζουμε την ασφάλεια, είμαστε αμετατόπιστοι στην τήρηση του νόμου και αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς πάντες.
Αυτή η χαρά του ποδοσφαίρου που είδαμε χθες μέσα στην Αγιά Σοφιά, στο πολύ ωραίο γήπεδο που έχει φτιάξει η ΑΕΚ, πραγματικά ένα αριστούργημα, κόσμημα.
Και είδαμε πραγματικά και τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Ολυμπιακό μέσα εκεί και να βλέπουμε το μεγάλο πανηγύρι.
Αυτή η ομορφιά που δεν έπεσε μια κροτίδα και κινήθηκε σε τόσο ομαλό περιβάλλον, θα διατηρηθεί και στο καινούργιο πρωτάθλημα.
Ο πρωθυπουργός έχει βάλει σε υψηλή προτεραιότητα την τάξη, την ομόνοια και την ασφάλεια. Κι εγώ ως υπουργός Αθλητισμού, συμμεριζόμενος απόλυτα τις ανησυχίες του, γιατί αυτό είναι προτεραιότητα που έρχεται ως μήνυμα από κάθε οικογένεια να επιστρέψουν στα γήπεδα και αυτό θα το κάνουμε πράξη.
Κλείνω με το επίτευγμα του Ολυμπιακού. Συντελεστές και η επιτυχία οφείλεται στους στη διοίκηση, στους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Οφείλεται στον προπονητή, στους ανθρώπους, τους ποδοσφαιριστές.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, το οποίο δεν πρέπει να μας διαφεύγει.
Το επίτευγμα του Ολυμπιακού οφείλεται και σε δύο ακόμα παράγοντες, ο οποίος πιστεύω με τη δική μου οπτική, οφείλεται και στην ασφάλεια και ηρεμία που έγινε το πρωτάθλημα από τον Φεβρουάριο και μετά, δηλαδή με τη διασφάλιση διαμέσου του αθλητικού νόμου για τη βία και στο υψηλό επίπεδο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που είχαμε στο ποδόσφαιρο, το οποίο βοήθησε τον Ολυμπιακό να βελτιώσει τις επιδόσεις του.
Ήταν πολύ σημαντικό που έπαιζε με ΑΕΚ, με ΠΑΟΚ, με Παναθηναϊκό σε τόσο υψηλό επίπεδο και ήρεμα.
Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να πάει πολύ καλύτερα».
Ο αθλητισμός και οι Έλληνες – «Άθληση για όλους»
Ως προς το θέμα της αθλητικής κουλτούρας στη χώρα μας και ειδικά στην ερασιτεχνική άθληση των πολιτών, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη σχετική ψηφιακή έκθεση E-Kouros και είπε πως: «Έχουμε μια αρνητική επίδοση. Είναι ό, τι χειρότερο. Η Ελλάδα του αθλητισμού, η Ελλάδα που γέννησε τον αθλητισμό, πρέπει να καταστήσει τον αθλητισμό ψηλότερα από όλα. Είναι μία πραγματικότητα η οποία είναι πραγματικά ανατριχιαστική.
Είμαστε η τελευταία, μάλλον προτελευταία από τις χώρες τις ανεπτυγμένες του κόσμου σε άθληση. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Είναι ωραία τα πανηγύρια, να πάμε και καλά.
Έχουμε φτιάξει και τον Κούρο και βλέπουμε και τα νούμερα. Εδώ ο κόσμος δεν αθλείται, ο κόσμος δεν κάνει καμία άσκηση και αυτό είναι πάρα πολύ κακό και για το κοινωνικό σύνολο και για την υγεία του κόσμου και για την παχυσαρκία και τα ζητήματα που αφορούν τη συμπεριφορά του και για τα ψυχικά νοσήματα τα οποία προκύπτουν.
Γιατί ο αθλητισμός απαντάει σε όλα αυτά.
Το ξέρουν όλοι ότι αθλητισμός και για την παχυσαρκία και για την ψυχική ηρεμία και την πνευματική του συγκρότηση.
Αυτό δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Αντιμετωπίζεται με συνέργειες, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το Υπουργείο Αθλητισμού μεμονωμένα.
Ερχόμαστε διαμέσου του Δήμου με το Υπουργείο Εσωτερικών πριν μία εβδομάδα κάλεσα στο ΣΕΦ για πρώτη φορά όλους τους αντιδημάρχους Αθλητισμού της χώρας, όλους.
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Άρα βλεπόμαστε πλέον με τους δήμους.
Τους κατέστησα το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε εδώ, την πολύ αρνητική εικόνα στη χώρα.
Την επίδοση αυτή που είναι ό, τι χειρότερο για την εικόνα της χώρας μας, για τον ίδιο τον πολιτισμό μας.
Δηλαδή πόσο απέχουμε από την Ευρώπη και ξεκινάμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα γίνει σε κάθε Δήμο συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Αθλητισμού, συνδυαστικά με Υπουργείο Εσωτερικών, με κάθε Δήμο ξεχωριστά.
Άθληση για όλους θα συγκροτούνται ομάδες πληθυσμού σε κάθε Δήμο και θα κάνουν 8μηνα προγράμματα άθλησης.
Πρέπει να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του, να βγάλουμε τις ηλικίες μέσα από τα σπίτια.
Δεν είναι άθληση η οποία είναι ανταγωνιστική, δεν είναι άθληση, είναι πρωταθλητισμός.
Θα γίνονται οπουδήποτε, σε οποιεσδήποτε περιοχές, σε ένα δήμο, μέσα σε ένα γήπεδο, σε ένα στάδιο, σε μία αίθουσα μεγάλη άθληση κάνουμε, δεν κάνουμε κάτι που χρειάζεται υποδομές για τους πρωταθλητές, για πρωταθλητισμό.
Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε και αυτό το παίρνουν στα χέρια τους οι δήμοι.
Τους κάλεσα λοιπόν, τους κατέστησα σαφές στην ανάγκη να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας.
Ξεκινάει το πρόγραμμα, είναι έτοιμο, το πρόγραμμα ξεκίνησε, Υπάρχει Help desc στο Υπουργείο Αθλητισμού στο ανάλογο τμήμα. Καλούνται όλοι να μπουν στα προγράμματα. Η προθεσμία λήγει 14 Ιουνίου.
Σήμερα υπέγραψα την υπουργική απόφαση δίνοντας μια μικρή παράταση. Υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον μετά την κινητοποίηση του Υπουργείου Αθλητισμού.
Θα είμαστε δίπλα σε κάθε δήμο. Δεν είναι μόνο οι χαρές που χαρίζει ο αθλητισμός που είναι μεγάλες.
Δεν είναι μόνο να πηγαίνουμε στα γήπεδα, να χειροκροτούμε την ομάδα μας που είναι πολύ καλό.
Επειδή έχω δεσμευτεί όπου βρίσκομαι, θα το λέω πάντα και το κάνω σε όλες μου τις ομιλίες, σε όλες μου τις παρουσιάσεις.
Όσο είμαι Υπουργός Αθλητισμού θα το κάνω. Πρέπει η Ελλάδα και οι Έλληνες να είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας.
Είμαστε η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε η χώρα που γέννησε τον αθλητισμό.
Η λέξη άθληση βγαίνει από τη λέξη άθλος.
Πρέπει λοιπόν, εμείς οι Έλληνες που είδαμε το φως αυτό που πάει σε όλο τον κόσμο, από την Αρχαία Ολυμπία, γυρίζει την Ελλάδα και μετά πάει στη χώρα αναφοράς, τώρα στο Παρίσι, να καταστήσουμε τον αθλητισμό πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας.
Και ένα στοιχείο είναι εκτός τις επιτυχίες του επαγγελματικού αθλητισμού είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.
Οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους ένα άθλημα, να τα υποβοηθήσουν στο πρώτο ξεκίνημα και οι γονείς πρέπει να αθλούνται».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More