Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΠΚΒ: Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2024 -Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά ελλοχεύουν εξωγενείς κίνδυνοι

«Θετικές» είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τη διετία 2024-2025, όπως εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) στην τριμηνιαία έκθεσή του, ενώ, ειδικά για το τρέχον έτος τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,3%.

Αναμένει η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης συμβάλλοντας στην περαιτέρω σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο υπογραμμίζει με έμφαση τους εξωγενείς κινδύνους που υφίστανται λόγω πληθωρισμού ο οποίος μπορεί να αναβάλλει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Για το 2025, η συνεχιζόμενη απόσυρση της νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που αντανακλούν τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την παράλληλη εισαγωγή του πέμπτου τραπεζικού πόλου, αναμένεται να βελτιώσουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φθηνότερο δανεισμό, επισημαίνει και προσθέτει:

Αυτό, σε συνδυασμό με το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που εισάγει κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, δημιουργεί προϋποθέσεις για επίτευξη οικονομιών κλίμακας πού ευνοούν την παραγωγικότητα, τον σημαντικότερο παράγοντα για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη μακροχρόνια αλλά και παράγοντα συγκράτησης των τιμών προς όφελος των καταναλωτών.

Ακόμα το ΓΠΚΒ:

Συμμερίζεται την εκτίμηση ανοδικής αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2,1% στο 2,4% του ΑΕΠ σημειώνοντας την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και ιδίως την είσπραξη πρόσθετων εσόδων της τάξης των 870 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο από δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σημειώνει πως, αν και η θετική επίδραση του πληθωρισμού στα δημόσια έσοδα βαίνει μειούμενη, η σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και η απόδοση των μέτρων που εισάγουν στο σύνολο της οικονομίας την ψηφιοποίηση των μέσων πληρωμών και ενισχύουν την φορολογική συνέπεια, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές αποτέλεσμα 2024 ύψους 2,1% του ΑΕΠ. Αυτή η εξέλιξη, εφόσον πραγματοποιηθεί, είναι ιδιαίτερα θετική καθώς παρέχει την δυνατότητα περαιτέρω αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους της χώρας.

Χαρακτηρίζει το Νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο της Ελλάδας, εχέγγυο της δημοσιονομικής σταθερότητας και αξιοπιστίας που με κόπο οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι προς το συμφέρον των πολιτών η συνέχιση της συνετής και αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής όπως και της αποφυγής πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα ως προϋπόθεση για την επίτευξη μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Θεωρεί τις επενδύσεις σε πάγιο και ανθρώπινο κεφάλαιο, με την αύξηση της παραγωγικότητας που τις συνοδεύει, ως τον βασικό μοχλό για την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας μακροχρόνια. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας που προάγουν την διεθνή ανταγωνιστικότητά της.

Για το εξωτερικό περιβάλλον λέει ότι είναι ευμετάβλητο. Οι εκλογές στις Η.Π.Α και η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων αυξάνουν την αβεβαιότητα διεθνώς και επομένως και στην ελληνική οικονομία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More