Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Να μην κατακερματίσει τη συλλογή το Βρετανικό Μουσείο ζητά η κυβέρνηση Σούνακ

Το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζεται βάσει νόμου να κατακερματίσει την τεράστια συλλογή του, τόνισε η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ, αντιδρώντας στις αναφορές ότι το ίδρυμα διαπραγματεύεται την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.  «Λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν θα κατακερματίσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας», ανακοίνωσε το Σάββατο το μουσείο, ενώ είπε ότι ελπίζει σε «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα».

Απαντώντας στον Τύπο, ο επίσημος εκπρόσωπος του Σουνάκ τόνισε ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλήσουν με όποιον θέλουν.

Ωστόσο, «δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε τη νομοθεσία, η οποία εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου εκτός από ορισμένες περιπτώσεις», πρόσθεσε, παραπέμποντας σε βρετανικό νόμο του 1963. Βάσει αυτού το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να πουλήσει ή να χαρίσει αντικείμενα από τη συλλογή του μόνο εάν οι διαχειριστές αποφασίσουν ότι «το αντικείμενο δεν είναι κατάλληλο να φυλάσσεται στις συλλογές του μουσείου και μπορεί να διατεθεί».

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, η συλλογή του περιέχει  οκτώ εκατομμύρια  θησαυρούς εκ των οποίων μόνο 80.000 εκτίθενται δημόσια.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την επιστροφή ζωφόρου 75 μέτρων από τον Παρθενώνα και μιας από τις περίφημες Καρυάτιδες από το Ερέχθειο, υπενθυμίζουν βρετανικά δημοισεύματα τονίζοντας ότι και τα δύο είναι βασικά εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου. «Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά «αγοράστηκαν νόμιμα» το 1802 από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν, ενώ η Ελλάδα ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι λεηλατήθηκαν όταν η χώρα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή», συμπληρώνουν.

Σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα, «το ρεπορτάζ της ελληνικής εφημερίδας Τα Νέα, που ανήγγειλαν ότι οι συζητήσεις για την πιθανή επιστροφή των Μαρμάρων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο»,  είναι η τελευταία ανατροπή στη μακροχρόνια διαμάχη για την ιδιοκτησία των Γλυπτών, τα οποία αποτελούν κεντρικό στοιχείο της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου από το 1816».

Το μουσείο δεν αρνήθηκε ότι έγιναν συνομιλίες και επανέλαβε ότι έτοιμο να «μιλήσει με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης  για μια νέα συνεργασίαε».

Πηγή: Reuters, British Herald

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More